Přejít na obsah

Columbus - chybné zaměření vozu


David P.

Doporučené příspěvky

Zdravím, nastal mi problém. Mám OII RS 2.0 TDi rok 2011. Ve vozidle mám již druhou navigaci Columbus. První mi odcizili asi po roce=) Následně tedy nová zakoupená přímo u Škodovky. Vše bylo v pořádku. Navigaci používám často. Aktualizace jsem žádné neprováděl. Včera jsem jel do Prahy, kde jsem se zapnutou navigací vjel do podzemní garáže. Zde jsem stál přibližně 4 hodiny. Poté jsem chtěl jet dál a zadal jsem novou trasu. Trasa se propočítala, ale pozice vozidla byla trochu nepřesná. Toto jsem připisoval špatnému - žádnému signálu v podzemní garáži. Čekal jsem, že po výjezdu se vše přesně zaměří. Vyjel jsem ven, ale vozidlo bylo stále špatné zaměřené. Jakoby o ulici vedle. Takže stále docházelo k úpravě trasy, abych se dostal na cestu, po které jsem ve skutečnosti jel. Zkoušel jsem znovu zadat trasu, ale pozice auta stále mimo. Toto jsem zkusil několikrát. Pak už jsem zkoušel restart navigace přes tlačítka v levém a pravém horní rohu navigace. Stále stejné. Dal jsem obnovit tovární nastavení celého zařízení, nic.  Nakonec jsem odpojil baterku, aby navigace ztratila úplně "šťávu", ale nic. Jakmile nyní najedu na mapy, tak mi systém zaměří vozidlo stále na stejném místě, už ne jen o ulici dál, ale úplně v jiné části ČR.

Nevím co s tím a proč takhle náhle.

Má někdo s tímto zkušenosti? Díky za rady...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nevidím žádné odpovědi, tak se s tím asi zatím nikdo nesetkal=)

Ovšem - konečně se mi podařilo řádně spojit. Bez nějakých dalších úprav. Prostě náhoda. Ovšem trvalo to. Dneska zase zkouška a chtělo to delší dobu než mi naskákaly satelity. Fakt dlouho, přestože jsem nějakou dobu stál na místě. To se dříve nestávalo. Tímto jsem se dostal k nové otázce na zamyšlení. Je možné, že by mohl být problém v anténním prutu??? Prut mám přibližně dva roky - neoriginál. Nevím, co všechno přes něj jde... Myslíte, že mohlo dojít k jeho poškození a tak se nyní prostřednictvím něho hůře chytá signál???

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud mas GPS antenu na strese je to to kulate a placate vedle prutu (snad pochopitelne napsano :D ),prut je na radio.

kup neco takoveho

https://www.ahifi.cz/gps-antena-bluebird-agp-103-fakra.html?utm_source=google_merchant&utm_medium=product&gclid=EAIaIQobChMIxIzvkdDK1wIVCN0bCh2pOw5uEAQYBCABEgKAaPD_BwE

zapoj to a uvidis.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jak píše ferda25 - na střeše mám ploutev v kombinaci s prutem:) Viz.  ilustrační obrázek. Proto jsem si myslel, že by prut mohl zlepšovat signál i pro GPS. 

Zkusím nejdřív vyměnit prut. Je to levnější varianta. Pak hold anténu GPS jak píše maros.

 

Ještě by mne zajímalo, jestli by se v případě závady na anténě GPS, ukázala nějaká hláška při napojení auta na počítač. Vím, že mi to při připojení ukázalo třeba i chybu na reproduktoru, který byl poškozen - drnčel. 

stažený soubor.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 3 týdny později...

Tak snad už vyřešeno. Trochu jsem si nadělil dárky dopředu. Začalo to tedy novým anténním prutem. Přestože jsem čekal, že to nebude mít vliv (98,- Kč). Následoval update firmware a aktualizace map. Vím, že někdo řekne, že se to dá sehnat levněji - například stáhnout někde z netu, ale hold koupil jsem. Původně firmware 700,- Kč a mapy 1.500,- Kč. Obchod sám nabídl (možná vánoční nabídku) celý nákup za 1.500,- Kč. Takže přestože jsem mapy nejdříve nechtěl, tak jsem podlehl. V updatu také aktivováno servisní menu + odblokování obrazu za jízdy, které jsem do budoucna chtěl. Nakonec to nejdůležitější, tedy interní GPS anténa (450,- Kč). Dnes zapojeno a po chvíli se chytla. Teď drží u nás ve městě převážně 6/10 satelitů. Místy více. Jednou jsem viděl na tři sekundy klesnout na 3/8. Ale to už bude deformace, že to člověk pořád hlídá. Jindy bych si toho asi nevšiml. Budu čekat, jaký bude signál ve větších městech s vyššími budovami. GPS zatím přes oboustrannou lepící pásku přidělaná skrytě na plast nad navigací. Takže sice celková oprava asi cca 2.100,- Kč, ale snad to bude OK. Trochu jsem se bál sám pustit do vytahování navigace - zvláště sundavání krycího plastu, ale pohoda. Nic zlámaného.

Kde došlo k závadě na původním GPS nevím. Hodně lidí říká, že dochází k poškození kabelu přímo mezi ploutvičkou a střechou, kde se ohýbá. Nevím, nebudu to už zjišťovat. Při demontáži navigace jsem zjistil, že původní GPS kabel je kousek od konektoru napojovaný a omotaný černou páskou. Možná byl problém i někde tam. Toto napojení bylo původně z autorizovaného servisu Škoda, kde dávali novou navigaci po původní odcizené. Hold se nezatěžují tím, aby se natáhli nový kabel, když to funguje=) Což beru, jelikož by asi museli nahradit celek - celý GPS modul. Ten však nebyl odcizen a pojišťovna by na to asi koukala blbě.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 roky později...

Zdravím vespolek. Tohle už je pekelně staré vlákno, ale zkusím štěstí.

 

Mám Superba II r.v. 2010 s Columbusem, ploutev na střeše. V systému nedokážu najít žádné údaje o přesné verzi Columbusu ani map :( Servisní menu nemám.

 

V nějakou dobu se navigace zničehonic rozhodila, najednou ukazovala, že jsem na druhou stranu od Prahy, než jsem byl. No a po čase se to zbláznilo úplně, teď vytrvale ukazuje někde kolem Regensburgu. Nepomůže ani restart trojhmatem. Když jsem byl na výměně oleje, říkal jsem to servismanovi. Ten prý zkusil jinou anténu, ale ta nefungovala, tak usoudil, že je to GPS modulem. Ten vyměnit neumí, neb je sám, šikula, ale žádný elektroservis.

 

CO S TÍM? Musí se vyměnit GPS modul? Umí to každý servis? Co to stojí? Nebo je jiné řešení? Potenciálně jenom flashnout nové mapy, jak někdo tvrdil výše?

 

(A na okraj: servisní menu mi můžou taky aktivovat v servisu?)

 

Moc díky předem za jakoukoliv odpověď!
Honza

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nevím jakej je přesně rozdíl mezi GPS anténou a GPS modulem. Každopádně při hledání na internetu se objevují ty samé (totožné) produkty. Pak samozřejmě zase něco jiného je anténní prut. Nevím, jak je GPS anténa přidělaná v ploutvi na střeše. Zda-li došlo Vaším technikem k výměně její části pouze na tomto místě. Kdy například může být chyba jinde v kabeláži, což psali už jiní na dalších stránkách. Viděl bych to na stejný problém jako u mě. Takže bych sám ještě obětoval necelých 500,- Kč a objednal interní GPS anténu (modul). Pak ho připojil zezadu k navigaci místo původní antény. Hned se signál chytil a bylo vše OK. Pak už chvilka trpělivosti, abyste celej kabel od antény nacpal za navigaci a opět přidělal. Problém by mohlo dělat vyhřívané okno, které by rušilo signál. Tam by pak bylo více práce s protažením modulu na jiné místo, dále od okna. Proto ten dlouhý kabel. 

Jinak návody na demontáž Columbusu jsou na YouTube. Vše jsem zvládl svépomocí. Otázka 10 minut i s přestávkou na kávu;)

 

 

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...