Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Na DAB tu není samostatné téma, tak ho otevřu.

 

Na Ostravsku jsme doteď ti, co měli v autě DAB modul, poslouchali vysílání společnosti Teleko z Lysé hory. Pokrytí bylo celkem slušné. Zvukově příjemnější než FM. Šlo o zkušební vysílání.

Nyní začal z Hošťálkovic ostrý provoz multiplexu Českého rozhlasu a to s dvojnásobným výkonem než z Lysé, mírně vyšším bitrate a lepším kodekem AAC.

 

Už jste to někdo zkoušel? Je poznat rozdíl? Já asi zkusím naladit dnes, doufám že si vzpomenu.

 

http://www.rozhlas.cz/digital/digital/_zprava/brno-ostrava-a-plzen-se-dockaly-multiplexu-cro-dab-signalem-bude-pokryto-40-obyvatel--1771600

Editováno: , autor: noaid
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak první zkušenosti.

Zvukově není moc poznat rozdíl mezi multiplexem Teleka a ČR. Možná ČR malinko lepší. 

Dosah jsem ještě nestihl vyzkoušet. Ale předpokládám, že po městě nebudou žádné výpadky vzhledem k mnohem silnějšímu signálu. Musím vyzkoušet v jedné dolince, kde mi to dosud vždy vypadlo.

Zato je velký rozdíl ve zpoždění oproti FM vysílání. Efekt dejavu se už asi nebude dostavovat. Neměřil jsem to přesně, ale multiplex ČR je zpožděn tak o 3 s. Teleko ... no moc, troufám si říct, že desítky sekund.

 

Takže už jen kvůli tomu se vyplatí přeladit předvolby na nový multiplex. Automatické přepnutí na FM bude příjemnější.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 týdny později...

Vysílají, ale ne navždy a jen pár. A rychle se to změní.

 

Bohužel tam mají mylně uvedené údaje týkající se Česka - jednak se DAB vysílá už mnoho let zdaleka ne jen v Praze, na Ostravsku např 6-7 let, jednak je špatná mapa pokrytí.

Lepší je tady http://www.digitalradiodab.cz/mapy-pokryti.html , ale ani ta není aktuální, chybí třeba Zlín a Olomouc, ještě přesnější je http://dtv.ctu.cz/ , ale musí se vybírat jednotlivé společnosti. Pokrytí odhaduji na 40% území.

 

Jinak od přeladění na multiplex ČRO jsem nezaznamenal jediný výpadek ani v místech, kde to předtím vypadlo vždy. Super.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nemohu ověřit, u nás a v okolí je dostupné jen III. pásmo, ale kdysi jsem někde četl, že Škoda L-Band podporuje, musí to potvrdit někdo třeba z Karlovarského kraje. S L-Bandem se do budoucna nepočítá. Jeho zavedení u nás bylo chybou v rozhodnutí ČTÚ, které v roce 2010 určilo L-Band jako preferované pásmo, i když už tehdy bylo zřejmé, že toto pásmo není pro DAB vhodné (počítá se s ním pro širokopásmové datové služby) 

Zdroj: https://technet.idnes.cz/dab-dab-praha-cro-praha-0u7-/tec_audio.aspx?c=A150805_082558_tec_audio_kuz

 

Starší Škoda dle manuálu L-band umí: http://www.skoda-auto.com/en/mini-apps/owners-manuals/pages/octavia.aspx?requestOwnersManualOnlineVersion=en/Octavia_5E/11-2014/Navigation/Amundsen/online&requestOwnersManualLanguage=en&requestOwnersManualEditionDate=11-2014&requestOwnersManualPage=1&printPage=1&pageId=00067

Editováno: , autor: petous22
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ted' ja napisu sve zkusenosti s Dab a dab+

Dab = L band

Dab + = H band

 

Ceske stanice z Ostravy a okoli jsou dokonce i v Polsku. Mame tady Vas cesky rozhlas a jine soukromny stanice. Obcas mame signal az z slovenska.Slovenska signal neni dobry.

Rozdil polskem a Ceskem je takovy, polsko ma Dab+ a Cesko Dab. Pamatuji kdy jsem dodelalval Dab+ to v servisu hralo jen Polske radio . Potom jsem nastavil L band a mam ted vsechno. Behem doby L band bude zamceny a zustane H Band. Vykon je dost dobry neni spatny.

ja v nem miste bydleni chytim : radio Opole, katowice (to mam nejvykonejsi signal), kraków, frydek - mistek a Slovensko. Vsechno zalezi od mista kde jsem.

 

V Dab+ kvalita zvuku to jina rada nez v FM. Kdy signal je vysoky to zvuk je nejlepsi , kdy signal je nizky to zvuk je horsi.

 

Pridam odkaz s stanicama. Jsou tam polske a ceske z Ostravy.

http://radiomap.eu/cz/ostrava

 

Dab, Dab+ potrebuje jine anteny nez FM.  Kdy kupujes auto muzes priplatit za Dab, Dab+ par stovek. Dodelani Dab stoji moc.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 týdny později...
V 21. 12. 2017 na 9:47, Pawouk napsal:

OK, rádio s DAB ve škodovkách umí přijímat obě pásma ( III-Band + L-Band)?

Ano, umí. Např. tady na Ostravsku se momentálně vysílá v obou, provozovatelé ČR a Teleko.

Přibrat k Boleru DAB bylo jedno z nejlepších rozhodnutí u koupě. Když jsem zkušebně nedávno přepnul na FM, tak mne z toho zvuku braly mdloby. A to bylo u stanice ČRo 2 Praha, která obecně vysílá dost kvalitně oproti Radiožurnálu nebo nedejbože komerčním stanicím, které poslouchá většina.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pekne, ja si tiež vzal DAB, ale u nás na východe Slovenska je zatiaľ jediný vysielač. Našťastie takmer všetky moje jazdy sú v okruhu max. 10km od toho vysielača, ale ak človek občas potrebuje vybehnúť mimo mesto, už ten signál za kopcom dosť hapruje a preskakuje.. a rádio sa stáva nepočúvateľné. Verím, že o pár rokov to posilnia a rozšíria.

 

Aktuálne iba jeden prevádzkovateľ Towercom, no v ponuke programov sa už okrem SRo objavili aj nejaké komerčné prvotiny.. :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

U nás je přesah německých DAB stanic, kvalita s českými DAB stanicemi díky vyšším datovým tokům německého DABu nesrovnatelná. Je to obdobné jako u satelitních programů, HD program má mít datový tok 25 Mbit/s české programy mají do 5 Mbit/s. Český operátor se snaží nacpat do traspondéru co nejvíce programů bez ohledu na kvalitu,  proto je obrovský rozdíl v kvalitě s německými programy, tam jsou datové toky úplně někde jinde.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No máš pravdu, nižší platy - nižší bitrate. Ale i tak to nehraje moc hůř než MP3 a Flac z SD karty. Alespoň u mé oblíbené ČRo Jazz. Ale mám jen základní repro Škoda Surround, s lepšími by to možná bylo poznat více.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

10 godzin temu, Martab napisał:

@TOMUS Co obnáší dodělání DAB?

 

Ja jsem dodělaval DAB k moji F2. Kupil jsem autorádio s Dab a DAb+. Musel ještě kupit antenu a tahnout antenni drat. V mem vlakně mam seznam stanic které jsem chytil. Je tam nějaká blbost bo čro plzen nikdy bych nechytil z PL.

 

W připadě F3 jsou 2 možnosti aby mit DAB.

1) Kupit radio s Dab + antena + drat k ni. Na antenu mam 2 možnosti. prvni to kupeni plutev, druhá kupit nějakou elektroniku a připojit k zadného okna. Naklady celkové jsou moc vysoké

2) kupit krabičku za cca. 4000 kč a připojit ji k USB.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Na ten dension jsem se koukal před vánocemi, vyrábí mp3. Co stanice to jedna mp3. TA a TP to samo mezi mp3 nepřepne, to udělá radio samo když se přepne na FM.

Ale pak jsem si to vyhodnotil takto. FM vysílání bude do 2025. A to je věc licencí ne nutností opustit pásmo.

Nynější DAB+ může klidně za tu dobu změnit kodek (jako T/T2 nebo S/S2) takže si dnešní příjmače ani neškrtnou. 

Takže do DAB bych se hnal jen v případě pokud by v něm vysílalo něco co mě zajímá a není to nikde jinde. O kvalitě příjmu to u nás není, jak nynější přechod T do T2 jak i FM do DAB+ je vedeno snahou a vlastně cílem nacpat tam co nejvíc a tím pádem jde kvalita dolů. A druhá věc bude o placení, posloucháš/ díváš zakodujem a zaplať.  Reklama všechno nezaplatí. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...