Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

DAB je jiná technologie, digitální (překvapivě) - tam se hraje na BER a další paramatry signálu/přenosu, jak je nějaký ten Error Ratio příliš vysoký, přenos padne a musí se "resuscitovat". Narážel jsem na to, že přechod DAB > FM je v čase "dopředu" a FM > DAB "dozadu", takže zrovna, když se tohle děje během zpráv, vypadnou mi někdy dost podstatné části informace... Rozdíl dělá en/dekódování, imo.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pojďme otevřít otázku k čemu DAB vlastně je dobré? 

Protože aspoň podle mě zde zatim nejsou žádné výhody oproti FM. 

Hodně lidí tvrdí že DAB má lepší zvuk. To je ale nesmysl. 

Dále je rozšířen mýtus že brzy FM skončí. Další nesmysl. 

Je to jen tahání peněz z kapes. 

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

A nemůže to být zkrátka tím že jsou FM rádia v autech schválně zvukově znehodnocována aby se lépe prodávala dražší DAB a nebo naopak DAB rádia zvukově dokreslovaná tak aby uchu více lahodila oproti standartu FM? 

Jsem fanouškem Hi-fi zvuku. Ačkoliv nemám absolutní sluch dovolím si tvrdit že kvalitní zvuk od nekvalitního poznám. 

A má zkušenost je taková, že na svých studiových sluchátkách za 15 tis nepoznám rozdíl pokud poslouchám hudbu na své gramofonové sestavě v ceně okolo 70tis a japonským HiFi rádiem. V tomto případě Sony made in Japan myslím že z 85. roku. S analogovým ukazatelem síly signálu příjmu, síly pravého/levého kanálu s možností regulace atp. Jinak řešeno kvalitním přístrojem který v době vzniku stál několik měsíčních platů. 

Nejsem sice odborník ale dovolím si tvrdit, že pro sluch normálního člověka (nemyslim netopýra nebo slona) je FM příjem naprosto dostačující. Můžu se mýlit, díky této mé osobní zkušenosti je to hlavní důvod proč jsem si za DAB v soukromém autě nepriplacel. Ačkoliv ve služebním DAB mám. 

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Na hodně kvalitním tuneru umí. Ale s vybavením které zde popisuješ že vlastnís tak rozdíl mezi FM a DAB musíš slyšet. A v celku i na obyč FM tuneru a DAB tuneru budeš slyšet rozdíl. Neber to špatně mnou uvedenou poznámku na Tvojí adresu byla myšlena dobře ale samozřejmě je to Tvoje věc kam svoje peníze dáváš. Pokud by si chtěl dal pokračovat v téhle naší OT tak buď raději do nového vlákna nebo klidně do SZ.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Před hodinou, otrava napsal:

Na hodně kvalitním tuneru umí. Ale s vybavením které zde popisuješ že vlastnís tak rozdíl mezi FM a DAB musíš slyšet. A v celku i na obyč FM tuneru a DAB tuneru budeš slyšet rozdíl. Neber to špatně mnou uvedenou poznámku na Tvojí adresu byla myšlena dobře ale samozřejmě je to Tvoje věc kam svoje peníze dáváš. Pokud by si chtěl dal pokračovat v téhle naší OT tak buď raději do nového vlákna nebo klidně do SZ.

Poznámku že jsem hluchej neřeš-nejsem z cukru :) a tematu DAB se snad držíme tak nemá smysl vyrikavat si názory soukromě. Jen ať každý slyší jak je hloupý když tvrdí že DAB hraje lépe než obyčejné FM :)

Ty si bohuzel nepochopil o co mi jde. Původně jsem reagoval na příspěvek někoho zde ve vláknu který tvrdil že DAB hraje lépe než FM. Napsal jsem že to není pravda a že jestli ano tak to konkrétní radio není kvalitní ( nebo je uměle znevýhodněny oproti DAB rádiu aby se lépe DAB radio prodávalo), protože kvalitní FM rádio umí přehrát kvalitní neboli Hight fidelity zvuk rovněž. Coz si o DAB doted nemyslim a to I přes to že tady chytralkove píšou opak. Chytralkove kteří doma poslouchají rádio z nočního stolku a pak jdou do Planeo elektra a nechají si nabulikovat od prodavače že DAB radio hraje líp :) a abych toto demonstroval na svém vlastním prikladu uvedl jsem zkušenosti ze své vlastní aparatury. To nemá nic společného s vychloubanim nebo podobně. Jen prostě pokud se máme bavit o taktech musíme nějaká fakta mít. A to že FM umí dát HiFi zvuk je zkrátka fakt bez další diskuze. Pokud si dobře pamatuji tak HiFi je celosvětově uznávaný standart kvality zvuku myslím v rozmezí 40-22000 Hz které lidské ucho dokáže rozeznat. Vše víc už slyší pes, slon netopýr. Ale ne člověk. 

Můžu uvést další zkušenost. Měl jsem přenosku na gramu kterou jsem vyměnil za hodně dráhou přenosku s rozmezím 5-70tis Hz... A ani na svých reprech za řekněme 4 průměrné platy jsem nepoznal oproti té staré prenosce víceméně rozdíl. Až pak ve sluchátkách. Takže pokud se vrátím znovu k autům o kterých je zde řeč. Ať mi nikdo netvrdí že je DAB hraje v autě lépe. Prostě nemůže protože auto není koncertní síň. A o autoradiu kde můžeš napíchnout velký jack který je na lepších sluchadlech pro vyzkoušení nevím .

Jinymi slovy utrácet za DAB kuli lepšímu zvuku je nesmysl. A pokud v tom přeci jen nějaký rozdíl ve škodovce je pojďme si nalít pravdu a přiznat že nás škodovka bere u huby protože FM rádio zvukově znevýhodňuje oproti DAB ktere chtějí prodat za lepší peníze. :) 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 25 minutami, Clerfayt napsal:

Slyšel jsi někdy příjem z DAB ?

Ať FM klidně vypnout. Nic proti tomu nemám. 

Jasně že slyšel. Žádná sláva. A vsadím se že moje 35 staré FM rádio hraje líp než to tvé slavné DAB které v drtivé většine nemá HiFi. Nebo ty to tvé má HiFi logo? 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@OtaH Neporovnáváme domácí gramo a auto. Jasně gramo je to na doma to nejlepší co můžeme mít. Mezi FM a DAB je skutečně rozdíl ale co to jen u Čro tam můžu porovnávat. Komerční v DAB nemám. Ale ono je to stejně hlavně o zdroji. Dnes už všechna radia hrají z HDD a v mp3, tedy ve ztrátové kompresi. A k tomu ještě nastavený HighEnd aby to pěkně tlouklo.

FM z principu na digitál nemá. Ale i ten se dá zmrvit nízkým datovým tokem, že?

Výhoda DAB je pak i v doplňkových službách, prostě pošlou víc informací a pak je na radiu co stím provede. Můj Swing + nic. A výhoda je i u provozovatele/vysílatele, levnější a energeticky méně náročnější a efektivnější obsazení pásma. 

Ono to nějak dopadne, v dnešní době ten mezičlánek frekvenční modulace technicky nemá logiku. Problém je v počtu FM přístrojů a možnost jejich výměny  

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Naprosto relevantní a srozumitelný příspěvek se kterým se ztotoznuju Milane. Já jsem samozřejmě nechtěl porovnávat autorádio s HiFi. Jen jsem tím chtěl vyvrátit rozšířenou fámu že DAB hraje lépe než FM. 

Pokud se vrátím k autům tak já v autě jiné značky mám dab/FM na origo repro bez odhlučnění a NENÍ rozdílu v kvalitě zvuku. 

Proto se znovu vracím k tomu co jsem napsal ve svém prvním příspěvku jak je to možné. A odpověďi je podle mě to, že škodovka záměrně zvukově znevýhodňuje FM oproti DAB. A nebo naopak DAB nějakou formou modulace zvýhodňuje. Modulace= zkreslení. Jak jsi správně napsal přidají basy ap. To ale nemá s kvalitou zvuku pak už nic společného a je to jen pro lidi co se nechají lehce oblbnout technikem v planeuelektro :))

Na náš starý praktiky to Milane neplatí :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Rádio na nočný stolík bude stále hrať rovnako či sa použije ako zdroj FM alebo FLAC, ale bavme sa o autách. Ako laik do fyziky môžem konštatovať, že moja súčasná F3 má rovnaké plechové FM ako malo x iných áut, v ktorých som sa doteraz viezol. Čiže zámerné zhoršovanie FM v nových škodovkách by som zavrhol. Ak už, skôr by som sa priklonil k tomu vylepšeniu DAB signálu, možno digitálny príjem je jednoduchší pre nejaké vylepšenia - veď ak je taká možnosť, prečo nie? So samotným výsledkom som ja osobne spokojný, ten rozdiel oproti FM je naozaj výrazný. Problém mám už iba so slabým rozšírením DAB signálu v mojich končinách, ale to sa časom určite zmení.

 

Len taká otázočka, odkiaľ auto ťahá dopravné informácie (TP) ak počúvam hudbu z externého zdroja (usb/sd/aux)? Z DAB alebo z FM? Mne sa zdá, že to je furt z FM..

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

S tím TP nevím. 

 

U jednoho auta mám DAB na systému Canton. Při přepnutí z FM na DAB je rozdíl kvality obrovský. 

U druhého vozu mám DAB na staré RNS315. Při přepnutí z FM na DAB je rozdíl kvality dobře poznatelný. 

 

Dokonce to potvrdila i moje ženská a ta od rádia chce jen aby hrálo a neřeší jak :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já se vůbec nehadam o tom že ve fabii může DAB radio hrát lépe než FM. Já mám ve fabii normální fm takže to nemůžu sám posoudit. Ale pokud to tak je tak mě zajímá proč. Osobně si myslím že může být vystup z DAB radia modulovaný/upravený/zkreslený aby se lépe poslouchal a vypadal lépe. V tom případě ale nemá smysl se bavit o kvalitě zvuku protože kdyz je zvuk zkreslený tak prostě není kvalitní. Jinými slovy zvuk třeba činel nezní stejně jako když někdo vedle tebe bouchne paličkou do činely. Nebo nevím jak jinak to už mám vysvětlit. Pokud posloucháš v autě techno tak tam je to pak jedno a kvalitní reprodukci tě nemusí zajímat.  :) 

 

před 28 minutami, Clerfayt napsal:

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

OtaH - neteoretizuj a radši se v nějakém autě s DAB svez a uslyšíš to sám. Pak můžeš přemýšlet o tom, proč to tak je. ;-) Zatím KAŽDÝ, kdo DAB v autě má nebo alespoň slyšel, zvláště za jízdy a v místech s horším signálem, ví a slyšel, že je DAB lepší. Mimochodem je to jeden z hlavních důvodů proč byl vymyšlen - lepší mobilní příjem. A na nějaké HIFI v případě FM zapomeň, ty časy jsou pryč kdy se analogově vysílalo až do 15kHz. Dnes je to méně a používá se jako vstup digitál s malinkým bitrate, tipuji to, co je v DVB-T, takže 128-192kHz v MPEG2. A to pouze v případě ČRo, u komerčních to je úplná hrůza prohnaná přes kompresory.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...