Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Cituji z předchozího:

Citovat

 

S investicemi do této technologie počítá Český rozhlas i pro rok příští. Tehdy je naplánováno zvýšení pokrytí rozhlasové sítě z 80 na 95 % populace. Karel Zýka vyzdvihl použité kódování zvuku, které je v současné době nejlepší možné. V případě HE-AAC, verze 1 je použit datový tok 80 kbps, u vyšší pak 48 kbps. Zatímco původní MPEG II vyžadoval hodnotu 192 až 256 kbps, pro verzi HE-AAC 1 postačí 64 až 96 kbps, pro „2“ pak 32 až 48 kbps.

 

 

 


 

Citovat

 

Český rozhlas pochopitelně počítá se zahušťováním své sítě a zpřístupnění digitálního pozemního signálu co největšímu počtu posluchačů pro indoor příjem, tedy uvnitř budov. Zýka do budoucna nevyloučil možný přechod multiplexu ČRo DAB+ na zabezpečení 3A, který by teoreticky zhoršil příjem signálu v okrajových oblastech, nicméně díky robustnosti sítě by ho majitelé DAB+ přijímačů již nezaznamenali. Na druhou stranu by došlo k zvýšení datové kapacity multiplexu. To bude možné právě po spuštění dalších vysílačů ČRo DAB+.

 

 

 

 

 

další citace z Worlddab

 

Citovat

 

Audio comparison tests performed in Australia in 2005 confirmed that HE-AAC v2 provides similar perceived audio quality at about one third of the subchannel bit rate needed by MPEG Audio Layer II.

 

 

 

Z toho by vyplývalo, že dnešní DAB+ vysílání je přinejmenším stejně kvalitní jako totéž v DVB-T v MPEG2 kodeku 192-256kbit. Bohužel nemohu porovnat, mám DAB jen v autě.

 

 

No a v té slavné Británii jsou s DAB sto let za opicema - nemají DAB+, vysílají ještě v zastaralém kodeku MPEG2 s bitrate 64-128kbit a mnohdy monofonně. Mají tam podobný problém jako my s přechodem DVB-T - T2 , musí kupovat nové přijímače.

 

https://www.lupa.cz/clanky/jaky-je-stav-dab-ve-velke-britanii-nejrozsahlejsi-sit-ale-nizke-datove-toky-a-mono-zvuk/

 

Editováno: , autor: noaid
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Kuchar7 Zatím ne, tedy při cenách mobilního netu. Princip těchhle negarantovaných a jednosměrných služeb je celkem jasný - je to "zadarmo" a kdekoli přístupné )"jednoduchými" technickými prostředky, navíc anonymně. Žádné piny, loginy atd. Zatím platím 1300 za roční prodloužení infotainmnentu online a dalších 1200 za závratných 1,2GB ročně (součtem), aby pak většina nezůstala využitá. Kdyby někdo věděl o podstatně levnějším netu (jen data), bez paušálu atd., tak může dát vědět.

@noaid Dá se bitrate zobrazit v infotainmentu? Aka Columbus, Amundsen atd. To s lepšími a úspornějšími kodeky je pravda. Prostě není třeba tlačit víc, o to víc se zapotí dekodér, no. Ale přiznám se, že bitraty jsem čekal vyšší, vic "lossless"; když DVB-T má okolo 10 Mbit/s na ty cca 3-5 programů.

Editováno: , autor: bouchy
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Doplatok 108 € za DAB neľutujem. Rádio je Amundsen.

Aj keď mi paní na predajni tvrdila že v Prievidzi žiadna stanica cez DAB nepôjde aby som si to nedával.

Prvá vec čo som vyskúšal bolo vysielanie cez DAB a bol som milo prekvapený že v okrese PD idú stanice cez DAB.(Vysielač Krížava)

Moje obľúbene stanice sú v dab VLNA , ANTENA ROCK , RADIO SLOVENSKO.

Pokiaľ mám signál počúvam cez DAB ak začne vypadávať signál prepnem na FM. Môj dojem je že stanice cez DAB hrajú lepšie.

Rozdiel medzi stanicami sa mi zdá ale rôzny .Signál aj na FM je super chytám aj stanice z Čiech a Poľska.

Nahral som vysielanie DAB aj FM na mobil,kvalita nahrávky je aká je ale dá sa počuť rozdiel hlavne na Radiu Slovensko.

Videí je osem.

https://www.youtube.com/playlist?list=PLIt3vuXtb2-zcYyHcQExfdpwz8FDNx2Gh

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 6 měsíců později...

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...