Přejít na obsah

Hluk a vibrácie pri 2500 ot/min (AEE - 55kw)


Fjody

Doporučené příspěvky

Zdravím páni,

 

Octavia 1,6 AEE, 55 kw, rok výroby 1997, benzín.

Veľká spotreba oleja - okolo 1,2 litra na 1000 km (95 % času jazda po diaľnici, pri 130 km).

Problém sa mi vyskytol náhle, predtým som si ho nevšimol - pri 2500 ot/min začne triasť palubovkou (vibrácie) a ozýva sa zvláštny hluk, ako keď štartuje motorové lietadlo. Mám pocit, že to vychádza niekde od palubovky, skôr zo strany spolujazdca a že mi ide odpadnúť všetko, čo je pod kapotou. Zaujímavé fakty:

 

- robí to presne pri 2500 ot/min. (začne možno pri 2450, skončí pri 2550),

- robí to iba pri zaradenej rýchlosti a jazde po ceste (po naštartovaní pred domom, teda na neutrále to nerobí),

- robí to iba pri studenom motore (ako sa motor zahrieva, vibrácie a hluk sa pomaly strácajú, až sa dokážem cez 2500 dostať "hladko"),

- včera som si ešte všimol krátke zapískanie po naštartovaní - 2x štart = 2x zapískanie - ako keď sa prešmykne nejaký remeň. Dnes to ale nepískalo.

 

Čítal som rôzne názory na podobné problémy - od uvoľneného tepelného štítu nad výfukom, cez uvoľnený alternátor, cez rozsypaný katalyzátor a pod. 

Viem, že takto sa to odhaduje ťažko - len by ma zaujímali vaše tipy, čo to môže byť, aby ma auto nenechalo na diaľnici - tým, že je to len za studena, by som nejaké uvoľnené skrutky, odhnité časti a pod. vynechal  - a osobne by som to tipoval možno na motor, alebo výfuk.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

VAG neukázal žiadne chyby.

 

Mechanik sa v tom dnes previezol. Cítil najmä to, ako pri 2500 ot/min vibruje obidvoma sedačkami - jazdca aj spolujazdca - v strede. Pozrel to na rampe - podľa neho ide o zlý stredový a koncový diel výfuku a vyťahané závesy, ktoré výfuk spúšťajú až na nejakú železnú časť. Diely boli menené pred cca 7 rokmi, teraz sú tam nejaké poľské. Dohodli sme sa na ich výmene.

 

To, že je výfuk zlý, to viem už dlhšie, ale nejde mi do hlavy, prečo to robí len za jazdy na rýchlosti, nie pri vytáčaní na 2500 ot/min na mieste, na neutrále.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 rok později...

Ahoj Fjody,

 

buď v pohodě, mám to takhle už pár let. Ty vibrace způsobují prosté rezonace. Motor vydává při těchto otáčkách takové vibrace, které rozkmitají  ten díl, který popisuješ a pak to takhle vibruje a mlátí :) Já to mám i horší, neboť mě někdo nedávno vykuchal katalyzator a ty rezonace mě jdou jak z blbých závěsů, tak i z toho pouzdra katu. Hrůza.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 měsíce později...

Máš špatně usazený výfuk komplet. Musí být odpředu dozadu zcela volný, musi se snadno houpat na silenblocích, nesmí tam být žádné natočení vůči vodorovné ose. Pokud je špatně usazený, přenášejí se ti vibrace do kastle. Je třeba si s tim pohrát,  je to věda.  Mám s tim osobní zkušenost.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...