Přejít na obsah

Výměna oleje FABIA III 1,0 MPI


Heini

Doporučené příspěvky

Tak jak jsem zveřejnil obrázek Shell a VW olej. Obal je na 99% stejný, jen VW má černý uzávěr. Dále výrobní číselná řada na flašce a etiketě ukazuje na jednoho výrobce - stejně tak střih etikety. Proč by Castrol dával olej do Shell obalu když dlouhá léta dodával pro VW oleje ve svých obalech - koukněte třeba na 5W-30 Long III - to je plněno Castrolem.

Ve finále je to prašť jak uhoď ale pro mě to znamená, že tam dávám furt to stejné. Do FI jsem dával 5W-40 Shell a flaška byla stejného tvaru.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky, o Fischer-Tropschově syntéze vím. Nicméně ji mám spojenou se svítiplynem z černého uhlí.

 

Docela by mě zajímalo srovnání čistoty, jak chemické, tak mechanické, tohohle "plynového oleje" a normálního minerálního. Jestli má cenu za něj platit nebo se jedna jen o marketingové kecy a opičí kapky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nejsem chemik, ale kdysi jsem četl vícero odborných tzv. tribotechnických  článků a prací, a že základové zdroje pro výrobu oleje ohledně jeho výsledné kvality a čistoty , nejsou tak rozhodující. Dnes jsou prý zavedené již takové technologie a možnosti , že dokáží udělat výborný výsledný základový olej skoro ze všeho. Spíše jde o peníze, kolik taková výroba stojí.

Ale jak píšu chemik nejsem.

Editováno: , autor: DušanV
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 50 minutami, Johny.z napsal:

Docela by mě zajímalo srovnání čistoty, jak chemické, tak mechanické, tohohle "plynového oleje" a normálního minerálního. Jestli má cenu za něj platit nebo se jedna jen o marketingové kecy a opičí kapky.

Já tedy osobně moc neřeším hypotetické nebo skutečné kvality motorových olejů, obzvláště ne dle některých "fundovaných" internetových diskusí. Přešel jsem ihned po koupi vozu s tímto motorem (1.0 Mpi) na krátký interval výměny oleje 1 rok nebo 15.000 km. Akorát jej měním po 10.000 km a dávám tam olej normy VW 502.00, protože to ten servisní interval a fabrika umožnuje - není tam u tohoto motoru filtr GPF. Pokud někdo má ten dlouhý servisní interval výměny oleje, tak ať si tam dává olej normy VW 508.00, nebo VW 504.00. Všechny tyhle tři jmenované normy oleje, lze pro tenhle motor použít.

A abych vyloučil na maximální možnou míru koupi nějakého tzv. "pančovaného" oleje tak tam já osobně nyní dávám olej:

https://www.primadilna.cz/Morris-Multivis-CST-HP-5W-40-plne-synteticky-motorovy-olej-1l-d4117.htm

Jedná se olej  menšího soukromého  anglického výrobce, ale ze 150. letou tradicí, který má u nás v ČR oficiální zastoupení i webové stránky, odkaz si zájemce najde jistě sám, ať to nevyznívá  jako reklama, ale já jsem hodně spokojenej. Není moc u nás známý a ve světě rozšířený a tak asi se podvodníkům nevyplatí ho  vůbec pančovat, jako někteří velcí výrobci. Motor si nestěžuje, ale jak říkám měním po 10.000 km!

Editováno: , autor: DušanV
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já měním každý rok, což dělá 9 až 12tis. Jelikož tam je 30tis/2roky interval, tak první výměnu jsem dělal doma, druhou servis s mým olejem. Za rok zase doma a po 4 letech opět servis asi i s TK. Pokud servis odmítne vlastní olej, nechám si udělat jen prohlídku a výměnu oleje si udělám sám spolu se zápisem do servisky. To že u operáku nikdo neřeší cenu oleje neznamená, že se nechám holit jako ovce. BTW když jsem si psal o nabídky na první servis po 2letech, tak jeden servis chtěl 800 bez DPH za 508.00, což je 0W-20. Šílený. BTW máme doma i Hondu a tam mi dávají taky 0W-20 jenže za cenu 360Kč. Takže u Hondy svůj olej neřeším u Škody ano. Já věřím, že pokud se olej mění pravidelně kolem 10tis km, může být klidně i z Lidlu.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 2 hodinami, DušanV napsal:

 

super odkaz

menší výrobci olejů jsou mi taky sympatický, a když udávají všechny důležitý vlastnosti olejů a nic neskrývají, tak je to super !

 v odkazu  u  0W20 VW508.00 je TBN 8.3 až se tomu nechce věřit

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

4 hours ago, sk0d@ said:

Preco chces porovnavat prave s mineralnym?

 

Protože minerální olej je takový nějaký standard a v podstatě ho téměř každý (až na výjimky) dnešní olej ve větší nebo menší míře obsahuje (= směs základových olejů ve složení). A podle všeho je "deklarovaným složením" (= uhlovodíky) chemicky nejbližší produktům Fischer-Tropschovy syntézy.

 

Pokud, samozřejmě, budeš mít olej vyrobený z různých esterů a podobně, tak je to jiná liga a nedají se srovnávat.

Abys mě nepochopil špatně, nechci porovnávat obsah lahví, co dostaneš v mototechně, ale vyloženě onu surovinu, ze které tento výrobek vychází.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 měsíce později...
  • o 3 měsíce později...

Ahoj, řeším jakou zvolit viskozitu oleje? Z výroby jsem měl 5W30, byl jsem ve škodě na prvním servisu, nechal jsem si dát pevný interval 5W40. Letos jsem měnil doma rovněž 5W40. Auto převážně provozováno na kratších  trasách do 20 km. Občas něco delšího, dálnice nejezdím. Snažím se jezdit na spotřebu, ale motor nepodtačím. Olej měním po roce, nájezd do 10 000km . Přemýšlím jestli pro mě nebude lepší řídší olej 5W30 , nebo 0W30. Nyní mám Valvoline  Synpower 5W40 ACEA A3/B4 , výkonová specifikace API SN/CF.  Když jsem si díval po 5W30 , tak při zachovaní ACEA A3/B4, není vyběr zas tak široký, a když, tak je tam výkonová specifikace API SL/CF. Norma VW 502.00 je hodně široká, podle ní tam mužu dát téměř cokoli. Tak nevím jestli upřednostnit ACEA A3/B4 za cenu nižší specifikace API SL/CF. Nebo zvolit ACEA C3 s menším obsahem popelu a jiných přísad, s výkonovou specifikací API SN/CF. Rád si nechám poradit.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...