Přejít na obsah

Zabezpeceni


OtaH

Doporučené příspěvky

Ahoj vsem,

 

Pri hledani nejlepsiho zpusobu zabezpeceni sve F3 jsem prisel na to, ze od zamku radicky po GPS alarm je vsechno naprd. Protoze vsechno je otazka chvilky aby se prolomilo. S medvedem staci vyslapnout spojka a auto odtlacit, s GPS vyhledavacem zase krabicka z Ebaye za tri stovky ktera vyrusi signal. A zase neni to auto za milion, abych investoval desitky tisic. To si muzou dovolit jini :) 

Navic auto typu Fabia se pry krade kuli nahradnim dilum, pripadne si pry "zakaznik" vetsinou dokonce i obedna i stejnou barvu ap...

Tak jsem premyslel obracene. Kdybych byl takovym "zakaznikem" co by me od lupu odradilo nejvic. A napadlo me piskovani VIN kodu na jednotlive dily. Od dilu karoserie, svetla (tam nevim jak s vyhlaskou), piskovani ramen, dilu rizeni ap.

Mluvim o stejnem piskovani ktere je od CEBIE na oknech. Proc by neslo stejnym zpusobem vypiskovat kod na jednotlive dily kapoty? Pokud by se tato praxe rozsirila v povedomi lidi a hlavne policie, ktera by aspon namatkou pri silnicnich kontrolach toto kontrolovala, mohli bychom se treba dozit doby, ze se auta krast uplne prestanou :)  Vim, je to utopie, ale co na to rikate? Vypiskovany VIN kod na kapote? Cislo by nemuselo byt vyrazne. Nakonec prelakovano bezbarvym lakem. A nebo obracene metodou nanaseni na stavajici lak...

A to same na exponovanych dilech ktere se nejvice kradou. U tech pak ani nejde tak o to aby je odhalila silnicni kontrola. Ale stane se bouracka, likvidator foti skodnou udalost a najednou kouka dil s vyrazenym VIN kodem ktery nesedi k danemu autu. Tak kontaktuje policii....     Je to jen napad.... Co vy na to?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Diky za prispevek.  To ze se system nepouziva beru. Ani ve Francii ani v Anglii ani v Nemecku jsem se s kontrolou kodu nesetkal. Takze nepredpokladam, ze by se to u nas chytilo driv jak za X let :)  ale otazka je porad stejna. Kdyz si necham VIDITELNE, nikoliv nevyditelne oznacit dily na aute. Bude takove auto pro potencionalniho "zakaznika" lakave?  Neresim zde estetiku. Pouze prakticnost.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hmm třeba doprostřed displeje nebo ideálně přes celý displej Amundsenu aby to bylo dostatečně viditelné nechat vyleptat vinko že? To už by nikdo navigace nekradl. Kdybych neřešil estetiku tak si auto dobrovolně kolem dokola objedu klíčem a nikdo to nebude chtít.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak je jasne, ze radio by timto osetrit neslo ;) Ale rozhodne bych jezdil radeji se svym VIN cislem na kapote nez z ryhou po klici :) Navic idea byla takova, ze dil bude zpetne dohledatelny a priraditelny k nejakemu autu a majiteli. To by jaksi z ryhy po klici nebylo mozne :) 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 8 hodinami, OtaH napsal:

Tak je jasne, ze radio by timto osetrit neslo ;) Ale rozhodne bych jezdil radeji se svym VIN cislem na kapote nez z ryhou po klici :) Navic idea byla takova, ze dil bude zpetne dohledatelny a priraditelny k nejakemu autu a majiteli. To by jaksi z ryhy po klici nebylo mozne :) 

 

Můžeš s tím založit živnost, nakoupit gravírovačky, sra*ku na leptání skel a pískovačky. Určitě několik lidí by to zaujalo. Ale ta dohledatelnost atd to by musel někdo zkušenější na správu serverů kam to budeš zapisovat.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pojdme na to obracene? Co zlodej, ktery jde kolem auta nejvic na samotnem aute oceni? Jak napsal MilanHos nekdo asi nejvic radio. Dobre tam neni o cem. Ale pak plno zlodeju krade na zakazku kuli nahradnim dilum. Svetla, predni kapota. Zkratka ta exponovana mista ktera jsou znicena pri autonehode.

No a kdyz se jednotlive dily oznaci, tak to preci pro toho zlodeje musi znamenat velikou ztratu kdyz takove auto ukradne nebo se pletu? Chce svetla- ty moje ale nebude moc pouzit Protoze budou znacena. Blatnik jakbysmet. Skla, naraznik....  On to samozrejme muze v garazi prestrikat, pak ale ztraci smysl krast na zakazku barevne auto ze.

 

Takze opravdu takova utopie? 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Asi bys to musel mít všechno označeno skutečně viditelně,aby to alespoň některého zloděje odradilo.Když pominu nějaké vypískované značení třeba světel,tak na nějaký VIN kód vyražený někde na blatníku,vezme garážový mechanik rozbrušovačku a je to.Jediné,co se dá asi udělat,aby to alespoň trochu zabránilo ukradení nebo vykradení,je nějaké zabezpečení,které je nestandardní.Klasické zabezpečovací systémy a zámky zloději znají a vědí,jak na ně.Montují to stejné firmy a stejným způsobem.Tak tam musí být něco,co zloděj nezná.Může to být i jen imitace,musí být ale na první pohled poznat,že tam nějaké zabezpečení je.Pak je šance,že než aby si zloději lámali hlavu,tak ukradnou Škodovku vedle...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jenze smysl napadu je v tom, aby se ta kurva co auto ukradne bala i potom co auto ukradne. Dnes je to tak, ze ma strach jen 10 min co auto zrovna krade jestli ho nekdo nevidi. Nehledal bych v tom vedu. Cely je to vlastne smysl CEBIE, ktera ale piskuje jen okna. Muj napad je znaceni co mozna nejvetsiho poctu dilu. Kdyz pak auto kradou na dily, tak se jim nevyplati jednotlive dily prebrusovat a strikat znovu. To prece je lepsi koupit dil v autokelly a nemit strah.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No to by ale musela asi ty díly značit přímo továrna.A i tak Čech je tvor šikovný a stále žije spousta těch,kteří jsou z dob socializmu zvyklí opravit neopravitelné.Jinak pokud by sis chtěl ty díly označit sám,tak bys musel pěkně zvenku na každý plech raznicí něco vyrazit,aby to bylo vidět.To by zloděje odradilo.I tak by tu ale bylo riziko,že to někdo ukradne proto,že se chce svézt.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Na radio je nezmysel, ak bolo nahlasene ako kradnute, pri pokuse o nakodovanie na serveroch Skody ho to nepusti a volaju policajtov. Zabavia radio aj auto, do ktoreho to chces dat... A tie plechy chces znackovat z vonkajsej strany? Vies ze to bude vyzerat dost divne? Z vnutra to straca zmysel, lebo dost velku cast auta by si musel rozobrat... Cize tiez mi to nedava zmysel... Svetla su plastove. Nehrozi ich poskodenie pri pieskovani? A opat, v ktorej casti chces pieskovat, ked niektori su haklivi na mracitka ci zmenu priehladnosti svetiel foliou a podobne. Nebude dochadzat pri nespravne zvolenom mieste k inemu lamaniu svetla? 

Co este pochopim, su disky. Co vsak v pripade, ked sa ich rozhodnes predat. Budes to zbrusovat, nech si kupca nic nevsimne, alebo aby ho v servise ci nejakej kontrole nezabasli? Podla mna opat nezmysel... 

 

Ked uz chces nieco riesit, tak kombinacia Zader + VAM (mechanika+elektronika), ci nejaky vlastny vynalez, ako ma kolega. Inac je to nezmysel... 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

OtaH, souhlasím s tebou. Už dlouho podobnou věc praktikuju. Když koupím něco dražšího , třeba sekačku na zahradu, tak po nějaké době, kdy jsem si jistej že nebudu reklamovat, vezmu frézku a na viditelné místo vyfrézuju emailovou adresu pro tento účel zřízenou. To samé jsem udělal na některých dílech v autě. Ovšem  tam né viditelně, třeba u světel na vrchní část jinak zakrytou plechem haupny. Vidím v tom přínos jednak ve ztížení prodeje kradené věci a jednak mám nějakou šanci na navrácení. Vím jakej má PČR problém najít majitele kradených věcí. Napíšou dotaz na mail, a hned budou vědět. Pokud bych auto někdy prodával, tak kupujícímu dám i heslo k mailu.

Nebo jiná věc, výrobní čísla kol v rodině jsem nahlásil na několik databazí kradených kol jako kradené. Vybral jsem takové databáze, které jdou vygooglit. Pokud bazarista bude mít filipa, a vygooglí si čísla kol, tak se dozví že mu někdo chce prodat kradená kola, dřív než to já zjistím, a pak doufám že zloděje přinejmenším vypoklonkuje.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ta idea "pískování" je možná hezká, ale jak dlouho vydrží plech bez laku? Navíc dnes má většina dílů své specifické číslo, takže kdyby někdo chtěl, už nyní může teoreticky dohledat ke kterému autu co patří (ŠA to tak má údajně kvůli reklamacím, aby pak mohla vystopovat dodavatele konkrétního dílu, předpokládám, že "kdyby se chtělo" není problém udělat podobnou databází podle VIN daného vozu).

 

A co dělat proti odcizení? Buď si koupit takové auto co nikdo nemá a o co není zájem (neobvyklá barva, social výbava, plechy a pod.) nebo dobrá pojistka. Jakékoli zabezpečení se dá obejít, i ten Zeder/VAM nic nezmůžou když někdo přijede s ramenem a auto hodí na podval...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ona s tím souvisí ještě jedna věc...Pokud by existovala nějaká databáze dílů použitých na jedno auto,tak by majitel musel,když to auto třeba nabourá,tak do té databáze nahlásit,že vyměnil nárazník za ten a ten.Nebo si jednoduše koupíte disky a museli byste nahlásit jejich čísla.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Prvotni idea byla takova obejit se bez databaze. Proste co exponovany dil, to oznaceni prislusneho VIN auta. Nejde ani tak o to, ze lupice chyti policejni kontrola primo s kradenym autem- protoze to, ze je auto pryc vetsinou clovek zjisti az po nekolika hodinach. Jde o to, aby se financne nevyplatilo lupici krast auto na zakazku na dily. Protoze proc ukradne to vase? Vysoke procento bude kuli barve. A pokud dily oznacim VINkem tak bud bude muset dil vzit, prebrousit, pretmelit a prelakovat, nebo z celeho lupu bude muset odecist plechy, ktere mu k nicemu nebudou. Svetla jakbysmet atd..... A to uz neco stoji! a zlodej krade jen kuli zisku! a kdyz mu ze zisku X tis timto vezmu tak si to muze rozmyslet. A kam da plechy ktere nepotrebuje... i tech se bude muset zbavit.... a to vsechno neco stoji... A pokud je da na vrakoviste tak jen do doby nez si nekdo toho vsimne. vrakoviste zavre a nebo pujde i samotny majitel vrakoviste brucet Protoze se mu urcite prokaze mnohem vic veci...

Napad byl piskovani na plech. Nebo nejaky airbrush? a pak pekne schovat pod lak... 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hlavně je to strašná blbost. Tyhle vypískované kódy nikdo nikdy nikde nekontroluje ani na sklech. Ani policie a ani STK, nikoho to nezajímá. Nejjednodušší zabezpečení je odstranit diagnostickou zásuvku, koupit z aliexpressu za pár stovek GPS lokátor a sám si ho tam instalovat, udělat si někde sám tajný vypínač, prostě nic co dělá nějaká firma hromadně a totožně, nemá cenu vůbec kupovat. Nic není stoprocentní, ale tohle je alespoň levné.

Editováno: , autor: osobne
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ja se urcite tady nechci s lidmi prit. Protoze to je jen napad hozeny do placu mezi lidi k diskuzi. Ale cetl jste muj prispevek vyse? Kdyz by se praxe rozsirila mezi STK a policii bylo by to super a jedine k lepsimu! Ale idea je takova, ze nikdo by neprodal a ani nekoupil auto s dily oznaceny cizim VIN kodem. To ze si toho nekdo z STK vsimne nebo ne uz je druhotny. Kdyz si jdu ja jako kupujici do AAA koupit auto, koukam jako prvni vec vubec jestli neni nekde poskrabany. Tezko koupim auto, ktere bude mit predni naraznik s oznacenim ciziho VIN.

GPS- zcela bezvyznamu. Krabicka z Aliexpresu- jmenuje se rusicka GPS- stoji par stovek. Co dal. Medved-vyslapne se spojka a auto se odtlaci/odtahne par desitek metru kde bude cas a prostor se zabezpeceni zbavit. Vypinac- ten by pomoci mohl. Odstraneni diagnosticke zasuvky by byl dobry napad ale zlodej-alespon co jsem precetl v ostatnich diskuzich, otevre predni kapotu a vymeni za par vteriny celou RJ za svoji. A odjizdi.

Dobre je zabezpeceni pedalu ale tam se mi zase nechce tahat celej ten geret sebou...

Co mame dal jako zabezpeceni??  

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...