Přejít na obsah

Nalepka na clonitku proti slnku


seliot

Doporučené příspěvky

  • o 2 týdny později...
  • o 2 roky později...
  • o 1 rok později...
  • o 3 měsíce později...
  • o 3 týdny později...
V 2. 3. 2018 na 0:06, Maverick napsal:

senior: jen na okraj - ve Škodovce nikdo smart ideu neměl, tohle nařizuje jakási norma/předpis. To, že to některé auto má a druhé nemá je zpravidla dáno datem homologace to kterého modelu.

Když někdo nařizuje torální kraviny znamená, že se tím budou řídit jen ovce. Jestli se někomu ten stupidní potisk líbí, tak ho upřímně lituji. 

Konec konců to mohla ŠA udělat snadno odstranitelné. To by ale musel někdo přemýšlet. 

Editováno: , autor: Clerfayt
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Je zajímavé, jak jsou někteří přesvědčeni o tom, že tam automobilka nic dávat nemusí.

Povinné označení používané u nově schvalovaných vozidel od 31.1. 2003

image.thumb.png.3026d73bdf6bc4eceece7e34c12fc2f6.png

 

předtím

Povinné označení používané u nově shvalovaných vozidel od 12.8. 1996

image.thumb.png.67e5b89ea87ec0de73fd3de3d83ebc93.png

 

Metodika č. 8/2012/STK/7.1 hovoří jasně o tom, že toto má být kontrolováno na i STK

Citovat

Zkontrolujeme, zda je místo spolujezdce, pokud je vybaveno airbagem, je označeno výstražným štítkem upozorňujícím na zákaz montáže dětských autosedaček. Neplnění požadavku hodnotíme jako závadu.

 

Přesně to upravuje potom EHK OSN č. 94 a to následovně

Citovat

6.   POKYNY PRO UŽIVATELE VOZIDEL VYBAVENÝCH AIRBAGY

6.1.   Vozidlo musí být opatřeno označením, že je vybaveno airbagy pro sedadla.

6.1.1.   U vozidla vybaveného sestavou airbagů pro ochranu řidiče má toto označení podobu nápisu „AIRBAG“ umístěného uvnitř obvodu volantu. Tento nápis musí být připevněn trvanlivým způsobem a musí být snadno viditelný.

6.1.2.   U vozidla vybaveného airbagy pro cestující na předních sedadlech mimo sedadlo řidiče má toto označení podobu varovného štítku popsaného dále v bodě 6.2.

6.2.   Vozidlo vybavené jedním nebo více airbagy pro čelní ochranu cestujících musí být opatřeno informací o mimořádně velkém nebezpečí, které na sedadlech vybavených airbagy hrozí při používání dětských zádržných systémů orientovaných proti směru jízdy.

6.2.1.   Tuto informaci musí tvořit přinejmenším štítek obsahující piktogramy s jasným varováním znázorněný níže.

Image

Celkové rozměry musí být alespoň 120 × 60 mm nebo rozměry ekvivalentní plochy.

Výše znázorněný štítek může být upraven tak, že se jeho uspořádání bude od uvedeného příkladu lišit. Obsah však musí splňovat výše uvedené požadavky.

6.2.2.   U čelních ochranných airbagů na předních sedadlech pro cestující musí být varování trvanlivě upevněné na obou stranách přední sluneční clony pro cestujícího v takové poloze, aby bylo přinejmenším jedno z obou varování na sluneční cloně bez ohledu na její polohu vždy vidět. Jinou možností je umístit jedno varování na viditelnou stranu zdvižené sluneční clony a druhé varování na střechu za sluneční clonou tak, aby bylo alespoň jedno varování vždy vidět. Nesmí být možné varovný štítek snadno ze clony a střechy odstranit, aniž by došlo ke zřetelnému a jasně viditelnému poškození, které by zůstalo na cloně a střeše uvnitř vozidla.

Pokud vozidlo nemá sluneční clonu nebo střechu, musí být štítek s varováním umístěn tam, kde je vždy zřetelně viditelný.

U čelních ochranných airbagů pro jiná sedadla ve vozidle musí být varování umístěno přímo před příslušným sedadlem a musí být pro kohokoliv, kdo by na sedadlo montoval dětské zádržné zařízení orientované proti směru jízdy, vždy zřetelně viditelné. Požadavky tohoto bodu a bodu 6.2.1 se nevztahují na sedadla vybavená zařízením, které v případě, že je namontováno dětské zádržné zařízení orientované proti směru jízdy, vyřadí čelní ochranný airbag automaticky z činnosti.

6.2.3.   Podrobné informace s odkazem na uvedené varování musí být uvedeny v návodu k vozidlu, přičemž musí obsahovat alespoň následující text ve všech úředních jazycích země nebo zemí, kde se dá očekávat, že by vozidlo mohlo být zaregistrováno (např. na území Evropské unie, v Japonsku, v Ruské federaci nebo na Novém Zélandu atd.):

„NIKDY neumisťujte dětské zádržné zařízení orientované proti směru jízdy na sedadlo, které je zepředu chráněné AKTIVNÍM AIRBAGEM. Může dojít k ÚMRTÍ nebo VÁŽNÉMU ZRANĚNÍ DÍTĚTE.“

Text musí být provázen ilustrací zobrazující varovný štítek umístěný ve vozidle. Informace musí být snadno dohledatelné v návodu k vozidlu (např. konkrétní odkaz na tuto informaci uvedený na první straně, záložka na příslušné straně nebo samostatná příručka atd.).

Požadavky tohoto bodu se nevztahují na vozidla, jejichž všechna sedadla pro cestující jsou vybavená zařízením, které v případě, že je namontováno dětské zádržné zařízení orientované proti směru jízdy, vyřadí čelní ochranný airbag automaticky z činnosti.

zdroj: https://esipa.cz/sbirka/sbsrv.dll/sb?DR=SB&CP=42018X0178

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Samé pindy. Kdo z vás to potřebuje na nálepce? Ještě tak debilně na očích? To můžou vymyslet jen v EU. A ovce to tam lepí a navíc tak, že se to nedá sundat. Podobné hnusy jsem měl nalepené na dětské autosedačce. Jenže tam měl býrobce rozum a hnus šel při troše snahy sundat. Navíc, tyto zbytečnosti bohatě to stačí v návodu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já nevím, ale asi jeden z nás nechápe psaný text... Samozřejmě že spousta z nás by byla raději, kdyby tam nic nebylo a nějaký nápis auto bezpečnější nedělá. Ale je nějaká norma kterou musí výrobce při uvádění modelu na trh splnit a ta má nějaké náležitosti. Nechci se někoho dotknout, ale tato debata začíná připomínat "A proč není dneska venku 25°C a nesvítí sluníčko?"...

Ber to takto, výrobce mohl ten vnitřní nápis dát na stropnici, takto stačí vyměnit clonu... Popřípadě můžeš řešit jak odstranit nápis z volantu, ten tam taky je "k ničemu" a jen kazí dekor...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 49 minutami, Clerfayt napsal:

Samé pindy. Kdo z vás to potřebuje na nálepce? Ještě tak debilně na očích? To můžou vymyslet jen v EU. A ovce to tam lepí a navíc tak, že se to nedá sundat. Podobné hnusy jsem měl nalepené na dětské autosedačce. Jenže tam měl býrobce rozum a hnus šel při troše snahy sundat. Navíc, tyto zbytečnosti bohatě to stačí v návodu.

Běž si brečet do Bruselu. Tady tomu učiním přítrž. Pokud tedy nemáš něco k tématu a to je jak sundat předmětnou nálepku.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...