Přejít na obsah

Vaše spotřeba


stanmar

Doporučené příspěvky

  • o 5 měsíců později...

Vypozoroval někdo "ideální otáčky" na nízkou spotřebu?

Co tak zatím vím o benzínových motorech, měla by být křivka spotřeby v závislosti na otáčkách ze startu spíše klesající, někde kolem 2 tis/ot. narazit na minimum a poté zase růst. Tady mi to ale nějak nesedí.

Včera jsem jel po městským okruhu a snažím se motor nepodtáčet, takže 60 km/h na 4 (dvouválcovej režim), udržuji rychlost a PP hlásí že mám zařadit 6. Přijde mi, že to hlásí poměrně brzo a "nabádá" řidiče k podtáčení. Leč řekl jsem si, že si přepnu na aktuální spotřebu a ozkouším zařadit na 6. Dvouválcovej režim se po přeřazení vypnul (nízký otáčky) a spotřeba skočila z 5 na 2.5 - 3 litry a to mě dost překvapilo.

Jinak jezdím docela město, neustálé stání na semaforech a zatím kratší trasy -> spotřeba lehce přes 6 litrů na 100, ale je to lízlé delšími trasami po okrskách. (viz foto)spotreba.thumb.jpg.0a4480be96dcf35e63b1115b5b2f9187.jpg

 

Pro zajímavost kamarád s 1.0 TSI jezdí dokonce 50/50 město/okrsky pod 5 :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No to je dobrá otázka.

 

Jazdim cca 2 roky a v autoškole sme jazdili na 1.4 TSI. To radenie bolo zjednodušene v zmysle 40-4ka, 50-5ka  pri rovnej ceste. Teraz si poviete, že som jazdil na spotrebu. nas učili zásady ecodriving, plynula jazda, málo brzdenia ked tak motorom a najvyššie radenie.  Avšak dynamika motora a hybnosť pri rovnej ceste a nezaťaženom aute hovorila jasne. To s tými otáčkami to je na forach a všade rád. Jedny jazdia 2000, iní aj 1500 ot/min, niekto pod 2500 nejde. Automaty radia čo najvyšší stupeň  takže jasne že každý jazdí určite na režime S , zabudnite maju to v D a pri 55 maju aj 6ku. Každé auto ma ine sprevodovanie a iné možnosti. Ano nízke otáčky=karbon. A tu je článkov milion. Lenže ak necheme karbon vlastne by musel jazdiť na 2ke lebo šak benzín ma ideálne pásmo 2000-3500.  Hej ale pri atmosférach nie týchto motoroch. Nehovoriac o tom, ze motory si aj na 1ke sami poradia všetko riadi elektronika.

Samozrejme ked idem do kopca, predbhiehať tam treba podradovať to je jasné.

A ešte k otázke: skušal som viacero režimov jazdy. Ak som šiel podľa toho  ako ma naučili čo bolo zhodne s radením podľa indikátora samozrejme aj podmienky umožnovali radiť vyššie mal som spotreby okolo 5,8-6 l/100 pri 40 km trase mestom. Ak som to držal v otáčkach takže maximálne trojka niekedy 4 spotreba na tej istej trase bola 7,2-7,5 l/100. Rozdiely boli aj v tom či chcem dynamicky jazdiť alebo defenzívne. Pri jemnej nohe na plyne ta spotreba sla rapídne dole. Samozrejme nikoho som nebrzdil a šiel predpisovo +5-7 km/h ked sa dalo.

A ešte k tomu aby nebol karbon. Raz za týždeň max dva vytiahnem na dialnicu alebo okresku a pekne vytočím. Rovnako kedy to umožnia možnosti na ceste a samozrejme zohriaty olej v motore. 

Možno sa mýlim určite niekto nebude súhlasiť. Ale hovorím za istých podmienok sa radiť vyššie dá ak píšem o svojom 1.5 TSI.

Na spotrebu má vplyv aj režim 2-valce kedy dosť spadne sotreba avšak treba auto držať v danom pásme otčok takže jemný plyn. Ak začnem pridávať režim sa vypne a spotreba rastie. Samozrejme to platí na plynulom useku.

Editováno: , autor: Marek_6000
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Buchys - Odpověděl sis vlastně sám - respektive zobrazená aktuální spotřeba je toho důkazem. Obdobně se jezdí na Economyrun - rozjezd bez plynu, jakmile se auto pohne, ihned řadit dvojku, udržovat co nejvyšší rychlostní stupeň a řadit výš co nejdříve, takže pak je tam třeba i těch 55-60 km/h na šestku po rovině...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 měsíce později...

Moje dnešni spotřeha, vic foto

Cesta 

Zadov, přes Vimperk České Budějky, Tábor,Pelhřimov, dále po dálnici na Brno, Ostrava, konec v Orlové.

Dvě zastávky  jedna v Pelhřimově nabrán benzín, proto na tripu jen 288 km, druhá před Ostravou manželka už fakt musela :-)

Za mne spokojenost, najeto pět tisíc, na to že je na D1 tolik omezení na 80 km/h , 4.7 pěkná spotřeba, jo a po Pelhřimov řídila manželka.

 

IMG_20200706_151720.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj všem, také pět přihodím jednu spotřebičku z našeho výletování, Včera výlet Holýšov - Kašperské Hory.....a zpět. Tam za 6.4 l/100km., prum.rychlost 47 km/h...profil měl tendenci stoupaní, v autě dva pasanti.:-))....foto nemám, pořídil jsem až zpáteční jízdu........mile překvapen, ale hraje  zde velkou  roli, že zpět je to z  "kopce".....Tak spokojenost se spotřebou.

DSC_5906.JPG

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Rozkopaná d1 si přímo říká o ježdění “na spotřebu” - dnes zatím můj rekord na trase Praha - Zlín. 1.5 s automatem, prakticky celou dobu na tempomat, najeto celkem 13 000 km, mírně příznivý vítr.

P.S.: Nejet na spotřebu znamená mít průměrnou rychlost cca o 10 km/h vyšší a dle větru spotřebu cca o 1-1,5 l / 100 km vyšší.

3F66302F-403E-4A83-800D-733606355467.png

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já jel minulý týden Praha-Velké Meziříčí-Praha za 5,7, taky automat, adaptivní tempomat + každý výjezd z omezení plný kotel, aby mi na D1 ten můj oř nezlenivěl. Dlouhodobě zatím 6,2-6,8, ale nijak to nešetřím. Do práce jezdím z okolí Prahy, takže půl cesty okrsky, nebo dálnice + půlka město.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@jaydoo - Ano předepsaná je 95, avšak u přímovstřikového benzínu je lepší používat benzín s co největším oktanovým číslem = sníží se spotřeba, motor bude mít lepší reakci na plyn a pokud ho nebudeš podtáčet, tak jak radí rádce řazení, tak se vyhneš i riziku zakarbonování. Zvláště u TFSI (TSi) je lepší používat aditiva benzínu (VIF, apod.). 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 3 týdny později...
  • o 3 týdny později...

Tak som teraz absolvoval trasu Senec - Jasná a naspäť. Po dialnici cez Donovaly. Spotreba pekná, na to, že mam najazdených cca 3000 km

Celkovo 540 km za 7:04 pri priemernej rýchlosti 77 km/h bola spotreba 6,4 l/100

 

Ale cesta z Jasnej  bola len za 6,0 l/100km (252 km, 2:54 hod, 87 km/h priemer) a to som isiel tempomat na 139  a trochu viac :) Aj donovaly som vybehol celkom rýchlo...

 

 

IMG_20200828_170457.jpg

IMG_20200828_142058.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 4 týdny později...
  • o 1 měsíc později...
  • o 7 měsíců později...
  • o 6 měsíců později...
  • o 6 měsíců později...

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...