Přejít na obsah

CITIGOe iV


Ady2410

Doporučené příspěvky

Aha, prepáč, zle som tú aktualizáciu pochopil... No dúfajme, že to potom v servise dajú rýchlo doporiadku... Daj prosím potom vedieť, čo tam bolo za problém, aby som aj ja vedel, či mám očakávať niečo podobné... Moja žena je zatiaľ spokojná, tak dúfam, že mi nepovie to isté, čo Tvoja žena dneska Tebe...?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj. Nemala nahodou manželka príliš slabú baterku cestou do obchodu a potom sa už nerozbehla? Alebo nezapla zapaľovanie omylom len na prvú polohu a chcela odísť? Keď som si dávnejsie požičal e UP na vyskúšanie, tiež sa mi stalo, že som zapol len na prvú polohu, chcel som sa rozbehnúť a nič... Len mi zasvietila kontrolka poruchy elektroniky motora a myslel som si, že som auto pokazil... Ono je to veľmi ťažko rozpoznať, keď Ti nehučí motor pod kapotou?. Inak ten neutrál by mal ísť zaradiť za každých okolností v prípade núdze, ale podľa toho, čo píšeš, asi si neutrál zaradil, ale motor sa neodpojil od prevodu na kolesá... Každopádne držím palce, nech to dobre dopadne... Ondrej?

Screenshot_20200419-144539.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Baterka bola nabita. Tiez som na to myslel, ked mi volala, ze nech nepanikari, ze mozno nenastartovala :-) Ale nastarovat slo v pohode, rovnako ako aj radit pakou a ziadna chybova hlaska. Len sa auto nechcelo pohnut ani dopredu, ani dozadu. Akoby ostali zablokovane predne kolesa a motor sa ani nesnazil prekonat odpor. Cize presne tak, zaradeny neutral a motor sa neodpojil, resp. tam nieco ostalo zablokovane. Snad zajtra budem vediet viac, bol to dost zly pocit vidiet nove auto visiet na kolesach :-) Teraz ho zase zlozia, zajtra ho predpokladam nalozia znova na odtahovku a dovezu do servisu.

20200418_200801.jpg

20200418_200528.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Super! Teším sa?, že už máte autíčko doma! Teraz viacej jazdím (so svokrou po nejakých vyšetrenia) a nemôžem sa na nič sťažovať?. Inak konecne som prišiel na to, ako obmedziť maximálne percentá pri nabíjaní. Keď som to nastavil v aplikácii Škoda Connect, stále s tým bol nejaký problém... Teraz mám stiahnutú novú verziu aplikácie Move&Fun. Tam som to nastavil a auto sa mi do rána nabilo pekne na požadovaných 90%. Tak som už spokojný, že budem trocha chrániť baterku pri nabíjaní... Želám Ti, nech Vás autíčko už len poslúcha a nekazí sa... Ondrej?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kde sa to nastavuje? V e-Manageri? Ja som svoje este doma asi nenabijal. Aj nabijacku za 500€ som kupil a potom som zistil, ze nemam doma spravnu zasuvku. Ale uz sa pracuje na naprave. A dakujem, servis to podla mna celkom dobre zvladol na to, ze je to mozno prve auto takto nepojazdne dovezene.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V e-Manageri si nastavíš minimálnu hodnotu nabitia+ nabíjací prúd. Tam si môžeš aj zvoliť možnosť využiť batériu pre diaľkové klimatizovanie kabíny a teplotu klimatizovania(dá sa zúžitkovať aj v kombinácií so Škoda Connect). Samotné nastavenie maximálnej hodnoty nabitia batérie urobíš v "miestach nabíjania". Ja som si položku nazval "domov" a tam potom nastavíš možnosti nabíjania v kombinácií s klimatizovaním. Ak to potom rozklikneš, zobrazí sa Ti položka maximálneho nabíjania a nabíjacieho prúdu. Treba sa s tým pohrať, ale funguje to super! Prikladám pár fotiek z aplikácie Move&Fun. Držím palce nech sa Ti to podarí nastaviť podľa Tvojich želaní...?

Screenshot_20200420-204503.jpg

Screenshot_20200420-204628.jpg

Screenshot_20200420-204639.jpg

Screenshot_20200420-204646.jpg

Screenshot_20200420-204758.jpg

Screenshot_20200420-204807.jpg

Screenshot_20200420-204833.jpg

Screenshot_20200420-204841.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tiež som to hľadal v tej aplikácií, ale nejako som sa k tomu dopracoval...?Ja zatiaľ auto nabíjam len doma, lebo u nás v Senici, ani verejnú nabíjačku nemáme?. V okolí majú Malacky, Pieštany, Trnava, atď, len u nás "zdochol pes"!!! Tak ďaleko sa mi nechce chodiť nabíjať. My sme tu taký nejaký "zabudnutý" kraj. Je to inak škoda, lebo tadiaľto prechádza veľa áut a určite by sa to využilo. Už som aj rozmýšľal, že nenapíšem ZSE nejaký podnet na možnosť rozšírenia ich nabíjacích staníc aj do našej lokality... Síce neviem, či by to niekto v momentálnej spoločenskej situácií vôbec riešil... Uvidíme v budúcnosti?...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 8 hodinami, xxc napsal:

Tak toto by mi len tak nenapadlo, v miestach nabijania :-) Skusim sa s tym pohrat, dakujem za radu. Casom ma prestane bavit chodit na verejne nabijacky, alebo ich zrusia a potom to pride vhod.

 


Částečně to má logiku - je vhodné mít možnost nastavit (omezit) úroveň nabití při DC rychlonabíjení jinak než při pomalém AC nabíjení.

Díky za to, že to tak výrobce umožňuje (a že nad tím někdo přemýšlel, když to implementoval).
 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 15 hodinami, xxc napsal:

Zavada je odstranena opravou a nastavením tiahla voliacej paky. Vraj nejake lanko sa uvolnilo. Co je ta lepsia moznost. Motor je vraj velmi jednoduchy a prevodovka jedno ozubene koleso, vraj sa uz nemam bat :-)

 

Paráda, hlavně že to rychle našli a snadno opravili, tak snad manželka vezme auto na milost, odpustí mu to a bude s ním ráda zase jezdit.

 

___

 

Akorát že s tím jedním ozubeným kolem Ti trochu kecali :-)

(anebo Tě chtěli jen v dobém úmyslu ujistit, že už bude dál vše v pořádku)

 

I když pomineme diferenciál a zůstaneme jen u té jednostupňové redukční převodovky, tak když je tam (dle servisu) jedno ozubené kolo, tak tam ale nutně musí být ještě druhé, do kterého zuby toho prvního zapadají...
A nejen to.

Kvůli vysokým otáčkám elektromotoru je redukční poměr cca 1:10 (plus minus) a to se zpravidla z technických a prostorových důvodů nerealizuje jedním ozubeným soukolím, ale dvěma soukolími (postupně - v sérii).

 

Pro představu tady je ukázka, jak je ta jednostupňová redukční převodovka se dvěma ozubenými soukolími resp. se čtyřmi ozubenými koly (blíže k objektivu - vpravo dole) vyřešena v připravovaném VW ID.3, kde je to celé integrováno i včetně diferenciálu (dále od objektivu - vlevo nahoře).

 

 

prevodovka+diferencial.jpg

  • Líbí se mi 1
  • Pozitivní 1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Oproti běžné převodovce je to opravdu velmi jednoduchá záležitost a diferenciál má každé auto, u kterého chce výrobce aby mělo poháněné aspoň dvě kola a šlo s ním rozumě zatáčet :) No v servise by si měli dávat pozor na pusu a vyjadřovat se přesně, když už chtějí působit odporně... I jízdní kolo se stálým převodem má vždy dvě ozubená kola.

 

Edit:

Citigo iV by mělo mít převodový poměr 1:5,176.

Editováno: , autor: Martab
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 2 hodinami, Martab napsal:

Edit:

Citigo iV by mělo mít převodový poměr 1:5,176.

 

Mně ten redukční poměr vyšel zhruba 1 : 9,25

Ale nikdo není neomylný a pokud tam mám případně chybu, budu rád za upozornění.

 

Při rychlém orientačním výpočtu toho nutného redukčního poměru jsem vycházel z těchto 3 základních údajů:

 

- max. otáčky elmotoru v UpMiGo zhruba 11 tisíc/min
- max. rychlost 130 km/h (reálná, ne tachometrová)
- obvod kola dle specifikovaných pneu (165/70 R14, 165/65 R15 a 185/50 R16)

 

Teoretické průměry kol (bez zatížení):
 14 x 25.4 + 2 x 165 x 0.70 -> 587 mm = 0,587 m
 15 x 25.4 + 2 x 165 x 0.65 -> 596 mm = 0,596 m
 16 x 25.4 + 2 x 185 x 0.50 -> 591 mm = 0,591 m

 

Napříč různými disky: (0,587 + 0,596 + 0,591) / 3 = 0,591 m
Průměr zatíženého kola tedy řekněme 0,58 m

Obvod kola: Pí x 0,58 = 3,14159 x 0,58 = 1,82 m

 

Při 130 km/h, což je 130 tisíc m/h a tedy 2167 m/min (130000/60=2166,66..) se to kolo musí za minutu otočit 2167 / 1,82 = 1190 krát.

A protože při této maximálce (130 km/h resp. 2167 m/min) elektromotor točí cca 11 tisíc otáček za minutu, tak nutný redukční poměr vychází zhruba 1 : 9,25.
Samozřejmě plus minus - ono to maximum nemusí být přesně 11 tisíc otáček za minutu při rychlosti přesně 130 km/h, a ani ten obvod kola není pochopitelně zcela přesný.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vycházel jsem z tohoto: obrazek.thumb.png.322f18d862c8dc2c092cc46d43890b53.png

(modely s více převody mají rozdělený převodový poměr pro jednotlivé stupně a Axle ratio, zde uvádí ŠA pouze jeden poměr, nejspíš tím pádem celkový, což u 1RS převodovky dává smysl)

 

Otázka je, zda dosahuje motor max, otáček při těch 130km/h (130 je omezena elektronicky, né konstrukčně), tam bude záležet na průběhu efeltivity a dalších.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hlasova navigacia funguje v pohode, len mne na zaciatku isla dost ticho. Praveze podla mna netreba prepinat ziadny zdroj zvuku, on si sam prerusi radio, povie povel a radio pokracuje dalej. Aby som bol presnejsi, hlasovu navigaciu som pouzil iba raz a fungovala :-)

 

Co sa tyka k tomu servisu, urcite to myslel obrazne s tym jednym ozubenym kolom. Skor som chcel poukazat, ze ked sa auto niekomu nepohne, kde moze byt chyba. Ktovie, ako presne tie lanka montuju.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 2 hodinami, Ondrej Hluchý napsal:

Ahoj. Vďaka za radu. Skúsim teda na mobile zosilniť hlasitosť bluetooth a uvidím, či to pôjde. Ešte raz vďaka! Ondrej 

V nastavení ifotainmentu je položka hlasitost navigačních povelů. Ve výchozím stavu je dosti nízká. Stačí zvýšit zde, nebo stihnout zvednout hlasitost když se vykecává...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mám dotaz, tak trochu off: Pokud chápu správně, tak jedině Citigo iV má zásuvku na CCS? (z nějakým způsobem elektrifikovaných škodovek - Superb, OIV,...) Ostatní mají Type 2/Mennekes? Co VW? Na fotce vidím Mennekes, v popisu CCS. Ne, že by mi do baráku něco takového smělo, ale určitě bych nechtěl trávit život stáním někde venku u Mennekes.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 15 hodinami, bouchy napsal:

...určitě bych nechtěl trávit život stáním někde venku u Mennekes.

 

Mluvíš o plug-in hybridech (PHEV), a u nich je baterka s relativně malou kapacitou a s "elektrickým dojezdem" okolo 30-40 km (v létě při pomalé jízdě a při snaze o hodně malou spotřebu do 50 nebo 60 km).

 

U těchto PHEV je jízda čistě jen na elektřinu předurčena pro takové to typické popojíždění okolo komína, pro kratší cesty do práce a z práce, na nákup apod. Tím se eliminují zbytečné studené starty spalovacího motoru při krátkých kilometrových popojížďkách, jsou z toho nulové lokální emise a taky při levním nabíjení (doma z běžné 230 V zásuvky do plna za pár hodin, z wallboxu nebo supermarketové Mennekes nabíječky pak ještě i za kratší dobu) je levnější provoz než s běžícím spalovacím motorem.


Čili s takovýmto autem (PHEV) nikdo nejezdí dálkové trasy čistě jen na elektřinu a nedobíjí je na dálničních DC rychlonabíječkách.

 

To by totiž jednak musel každých cca 30-40 km (na dálnici třeba i každých 20-30 km) hledat rychlonabíjecí stanici, a tak hustá síť není, ale hlavně ty baterky s malou kapacitou ani nelze dlouhodobě nabíjet vysokými příkony. Vzhledem k životnosti baterií, balancování jejich článků při konci dobíjení, přehřívání atd. bývají přípustné nabíjecí proudy resp. příkony "jen" v rozsahu od 1 C do přes 1,5 až do 2 C. Jednodušeji řečeno, takovou baterku je při dodržení optimálních podmínek možno nabít skoro do plna za hodinu a méně, ale to už by měla být baterka s perfektním managementem a nejlépe s aktivním kapalinovým chlazením (dneska ve vozech od milionu Kč výš).


Třeba zrovna v tom Superbu iV je baterka s kapacitou tuším 13 kWh, takže by nemělo smysl (nebylo by vhodné/rozumné) ji trápit nabíjecím příkonem třeba 50 kW na DC rychlonabíječkách nebo dokonce 100 kW či 150-200 kW na superchargerech. Proto tyto dnešní plug-in hybridy (s poměrně málo kapacitními bateriemi) zpravidla nemají možnost rychlého DC nabíjen a nejsou proto ani vybaveny CCS zásuvkami.


A už snad jen pro dokreslení situace - ty baterky v hybridech jsou vzhledem k jejich malé kapacitě enormně zatěžovány jak při vybíjení (akcelerace vozu atd.), tak při jejich skokových (krátkých) dobíjeních za provozu (rekuperační brzdění). Aby i tyto malé baterky snesly relativně velké vybíjecí a nabíjecí proudy, jejich dostupná (užitná, provozní) kapacita je výrazně menší než jejich kapacita nominální a nahoře i dole mají velký bezpečnostní "buffer" (relativně větší než u "čistých" elektrovozů s velkými bateriemi, které lépe snášejí velké provozní vybíjecí a nabíjecí proudy).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...