Přejít na obsah

El. ovládání oken - závady, nefunkčnost


foromen

Doporučené příspěvky

No tak se také připojím do tématu.

Okna mi jdou dolů , ale nahoru nee.

Když podržím spínač , zahejbám kabelovým svazkem ve dveřích , tak někdy vyjedou.

Otázka : Už to někdo opravoval , je to běžná závada , že se překlesají kablíky ?

Popř . jakou barvu mají kabely vedoucí od ovládání ? No to asi poznám , když vyndám spínač.

Otázka 2 jak vyndám spínač ?  zezadu vydloubnout?

Díky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Od vypínačů vedou vodiče přímo do řídící jednotky ve dveřích. V kabelovém svazku do dveří tedy samostatně přítomny nejsou. Pro každé okno vede od spínačů do řídící jednotky jeden vodič. Sepnutá poloha se vyhodnocuje podle připojeného odporu na kostru.

Konkrétně:

1. poloha zavírání - 1800 ohmů

2. poloha zavírání - 540

1. poloha otevírání - 160

2. poloha otevírání - 0 (přímo na kostru).

 

Mně dělala problémy ta druhá poloha (automatický dojezd) pro otevírání. Domnívám se, že se zvyšuje přechodový odpor u ukostření v některém konektoru, a pak řídící jednotka nevyhodnotí to správné sepnutí spínače. Dělalo to při rozsvícených světlech, a tedy rozsvíceném podsvětlení vypínačů. Domnívám se, že kvůli přechodovému odporu ukostření a zároveň napájení podsvícení, na vodiči, kde má být 0V (kostra) bylo nějaké nízké napětí. Zkusil jsem změřit odpor na konektoru pro ovladače oken a jinou kostrou (zkusil jsem to proti zásuvce na tunelu) a byl tam rozdíl téměř 2 ohmy. Rozdíl může dělat i ukostření té zásuvky ale nechtěl jsem něco víc rozdělávat abych se dostal na nějaký kostřící bod. Protože jsem proměřoval všechny polohy všech snímačů na panelu, tak jsem očistil kontakty toho propojovacího konektoru a zatím to vypadá, že to stačilo. Zatím to funguje.

 

2. Celý panel se posune dozadu jak to jde, předek se nadzvihne a pak trochu vysune dopředu. V montážní příručce je to napsané jinak, ale podle ní se mi to nepodařilo vyndat. Ten kryt madla jsem zbytečně nesundaval, nechtěl jsem ho nijak poškodit.

 

Demontáž a montáž spínačů elektrického spouštění oken (list z dílenské příručky) - Elektrická-zarízení.pdf

Řídící jednotka dveří řidiče, ... spínače oken ve dveřích řidiče (schéma) - Základní-schéma---Fabia-II-(od-prosince-2006).pdf

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kenny MC - díky za odpověď :kol-47:

Dnes jsem to rozebral směrem od zadu , jak je to v dílenské příručce , a ani jsem to moc nepoškodil.

Jako první jsem rozebral spínač a ejhle , vesele tam bujela oxidace , tak jsem to očistil  šroubováčkem , ošetřil kontaktolem a dal zpět.

U řidiče to maká na 100%. ale spolujezdcovo okno  z místa řidiče nejde dolu nahoru už jo. Od spolujezdce to jde. Ten pravý kontakt byl už hodně vyžraný musel jsem to hodně vyrýt.

No zřejmě to už je moc. Kouknu po novém spínači.  U spolujezdce byl jak z továrny - krásně čistý.

Doufám , že kabely budou OK.

Editováno: , autor: Ludva 77
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 týdny později...

Zdravím Vás, přidám svou potíž s otevíráním oken.

Mám čerstvě koupený Roomster rok výroby 2007 (1.2 benzin, ale to není podstatné).

Ze začátku občas blbnulo elektrické zavírání okna u řidiče (otevírání bylo plynulé). Z ničeho nic ale přestalo fungovat ovládání obou oken, a to úplně. Vypinače klapají naprázdno, okna se ani nehnou. Ani od řidiče, ani od spolujezdce. Nefunguje ani jeden.

Hejbat zrcátkama jde, pojistkama to tedy taky není.

Kde by mohl být problém?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 měsíce později...

Ja mám aktuálne taký problém, že opravil som kábel vo dverách šoféra, ktorý má nastarosti vyhrievanie zrkadiel teraz to funguje. Lenže od včera prestalo ísť šťahovať okno spolujazdca ale lavé okno funguje bez problémov ako má.

 

Kabeláž som na pravej strane len tak zbežne pozrel a je OK tak teraz neviem v čom by mohol  byť problém. Dva dni naspäť všetko fungovalo ako má.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dobrý den, mám dotaz. Mám Škodu Fabii r.v. 2008 HTP a nejde mě od řidiče stáhnout okno u spolujezdce? U řidiče to normálně funguje a na klíček fungují obě okna. U spolujezdce jde okno stáhnout. Pouze nejde od řidiče spolujezdcovo oko. Poradí mě někdo v čem by mohla být závada ? děkuji za odpovědi...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Toto isté mi robilo na mojej fabii, pohol som trocha s káblami v priechodke medzi dverami a karoseriou a začalo to ísť :D  Tie lámajúce káble sú čistá pohroma.

 

Zase kabl...nebo spínač...

 

 

Dneska som pomeral káble či sú OK a všetky sú OK a aj tak to nejde zajtra zajdem k autoelektrikárovi, lebo už fakt neviem v čom je problém.

Editováno: , autor: marfan
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zdarec nevim jestli to tu někdo řešil ale mam divnej problem s okynkama na roomsteru. nefungujou. Když rozmontuju dveře a vyndam motorky a necham zapojenej jen jeden motorek ve dveřích řidiče tak funguje řidičovo okynko. Když to tak chvilku nechám tak přestane fungovat. Když ho vypojim a po chvilce zase zapojim tak funguje opět. když na konektory zkusim připojit motorek z dveří spolujezdce tak funguje taky (ale na přepínač spolujezdce v řidičových dveřích)... Jakmile ale zapojim oba motorky, přestane to fungovat okamžitě. Neví někdo čím by to mohlo být?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ja som si opravil dva káble (hnedý,červenobiely) vedúce k motoru okna na vodičovej strane plus som na vodičovej strane rozobral tlačítka najskôr očistil ale fungovali ako sa im zachcelo a potom som tam dal trocha kontaktnej vazelíny a fungujú teraz ako nové.

 

 

Johnny89: Síce na tvoj problém nepoznám odpoveď, ale na sestrinej fábii sa to chová dosť podobne, na vodičovej strane to našťastie funguje, na spolujazdcovej nie len vtedy keď odpojím na chvílu motor, potom to ide chvílu neviem ale koľko presne.

 

Skontroloval som káble z multimetrom na vodičovej a aj na spolujazdcovej strane a všetko je OK, čiže zajtra auto veziem autoelektrikárovi, pretože nechápem teraz v čom je problém. Asi týžden do zadu to všetko fungovalo ako malo. Plus jej ešte nejde tempomat.

 

Takže keď to opravia tak dúfam, že mi povedia v čom bol problém. Potom to sem napíšem. 

Editováno: , autor: marfan
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

jipol57: No tak s tým LIN-BUS si mi dal teraz do hľavy chrobáka, pretože jediný ten kábel na vodičovej strane som nevedel namerať (skontroloval som len vizuálne). Tempomat nejde už dlho.

 

Keď som sa v piatok bol pýtať kedy im mám doviesť auto tak jeden ten elektrikár čo som sa s ním rozprával tak už toto riešil tak uvidíme.

 

post-69681-0-05382200-1468176440_thumb.j

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Johnny89  Asi bych hodně důkladně zkontroloval dráty v průchodu do dveří. A nebo i jinde. V tom bývá nejvíce potíží.

Těm nic není, jak již sem psal výše.

"Když rozmontuju dveře a vyndam motorky a necham zapojenej jen jeden motorek ve dveřích řidiče tak funguje řidičovo okynko. Když to tak chvilku nechám tak přestane fungovat. Když ho vypojim a po chvilce zase zapojim tak funguje opět. když na konektory zkusim připojit motorek z dveří spolujezdce tak funguje taky (ale na přepínač spolujezdce v řidičových dveřích)... Jakmile ale zapojim oba motorky, přestane to fungovat okamžitě."

 

Pruchodky sem kontroloval a levá je vyměněná a pravá je v pořádku

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dneska keď som chcel už dať auto do servisu tak som sa rozprával s technikom, hovoril mi, že pomocou LIN-BUS sú ovládané v našich fábiach zadné okná, predné sú cez RJ, najčastejšie tieto závady spôsobujú zlomené káble ale kde tak to aj oni hľadajú. Ja som pomeral obe strany a obe strany vyzerajú OK. Hovoril mi, že oni aj tieto káble vedia nejak cez diagnostiku pozrieť. Myslím, že to ale VCDS asi nebude. 

 

Zajtra mám doisť pozrieť či tam budú mať menej aut, ak ano tak ma zoberú. (sám mi povedal, že je s toho trocha teraz na nervy lebo v piatok ide na dovolenku :D)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 měsíce později...

Moje zkušenost s opravou nefunkčního stahování oken Fabia 2, Sport, r.v. 2007, 130.000 km, motor BZG, 51 KW.

1. Prověřil jsem kabeláž ve dveřích, žádné zlomené, jen na dvou v levých poškozená bužírka, přeizolováno.

2. Demontáž tlačítek ve dveřích řidiče, rozebrání, vyčištění.

3. Napojení na diagnostiku, hláška bez závad, ovšem okýnka stále brake.

4. Demontáž tapecírunku ve dveřích řidiče, demontáž řídící jednotky s motorkem a převodovkou (viz foto), koupě originál nové ve ŠKODA servise (se slevou a zárukou 3.700      Kč, montáž, nastavení chodu klíčem a od dubna 2016 do teď vše funguje jak má. Nedoporučuji jednotku kupovat na vrakovišti, většinou za ní ti rošťáčci chtějí 2.000 Kč a      je stará stejně kolem 8 let, tzn. brzo odejde. V druhovýrobě jsem ji nikde nesehnal.  

Tož tak přátelé.

P.S.

Kdyby měl někdo dobrou elektroniku a špatný motorek s převodovkou v řídící jednotce, tak tu starou s dobrým motorkem a špatnou řídící jednotkou mám ještě pořád v regále v garáži.:-) Stačí přehodit destičku s obvody.

 

DSC01272 (2).JPG

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 týdny později...

Zdravím všechny, potřeboval bych poradit. Nejdou mi stahovat okna již podruhé. Napoprvé byl vyměněný kabel u řidiče a vše funkční, pak to 1x zablblo a po půl roce mi opět nejdou okna a vyjádření servisu "autorizovaného", že ten dávaný kabel je OK. Kde ještě může být chyba?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 měsíc později...

Zdravím všechny postižené stahováním oken. Mě osobně to stálo kabelový svazek u řidiče, myslím 2450 i s prací a po půl roce přesně nešly zase obě okna.Tentokrát 4200 motorek s tou chujovinou + práce, mám to ještě v servisu. Fakt, zlatý švihadla :angry:. Když jsem viděl ten vyndaný svazek, jak je oloupanej z bužírky, tak je až k neuvěření co tam ta škodovka dokáže nasrat. Nový svazek popsán škoda,vw,audi, ale made in romania. Upozorňuji, že ve firmě máme také FII a OII a III a FII na výměně kabelů již byly také. Já snad příště půjdu do kii nebo hyundaie

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...