Přejít na obsah

El. ovládání oken - závady, nefunkčnost


foromen

Doporučené příspěvky

@jipol57 Mám předFL a el. okna. Kabel právě přecvaknutý nebyl, jedná se o provizorní pokus o vyřešení problémů se zámkem. Nevíš, proč je tam to vedení přes okno? Napadá mě, že je záložní pro případ, že se přímé napájení přeruší.

Editováno: , autor: Twisted
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Wittmann: Je označená jako dveřní ŘJ, ale má funkci jen pro okna. Pro všechny. Přes LIN BUS komunikuje taky s ostatními okny a komfortkou. A to vedení zámkového spínače přes ní, si vysvětluji snad jen tak, že při zavírání oken, blokuje zamykání.

Motory oken mají dost velkou spotřebu a můžou snížit napětí na aku. Tak aby nedošlo k nedokonalému zamknutí, tak jsou tyhle funkce vzájemně blokované. ASI ???

Ale u Twisteda to je zapojené nějak divně. Protože, když přerušil obvod přes okno, tak by neměl vůbec reagovat spínač zamykání klíčem. Na obrázku se jedná o vodiče ge/bl. Označené dvěmi hvězdičkami je napřímo, bez el. oken. S jednou hvězdičkou vede přes el. okno. To znamená, že tam to propojení od zámku do komfortky musí mít taky napřímo, jinak by nemohl reagovat na zamknutí klíčem.

To zamykání/odemykání je po jednom vodiči. Zamknutí sepne na kostru, odemknutí na kostru přes odpor. 

zamek.thumb.jpg.05a73a5815d7563cf64d8c72f47429d5.jpg

A nebo mě napadá, že se jedná o inovaci, neexistuje vodič sw/bl, a komfortka si nějaké blokování řídí jinak. Od spínače zámku je přivedeno do komfortky i do okna. A Twisted si tím přerušením vyřadil to blokování funkcí okna a zamykání. To je jen úvaha.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No jsem teď ve zvláštní situaci, že jsem se chystal na výměnu drahého motorku, ale po přerušení vedení k zámku vše funguje. Asi mi to nedá a časem ho vyměním, ale aspoň jsem chtěl vědět, jestli mi do té doby auto nevybuchne nebo tak.:D Nejsem zrovna elektrotechnik.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak o hlídání otevřených dveří se stará jiný spínač. Na tom horním obrázku, co jsem dal, je to F2, vodič br/ge.

ALE na tento vodič je dále napojený jiný, zase z okenní ŘJ. A to bude ten hlavní problém. Že asi okno dávalo informaci o otevřených dveřích.

zamek2.thumb.jpg.c66c0e1e62f46caf03698d0853e39dd5.jpg

Možná tím že jsi přeštípl jinde se přerušili nějaké jiné obvody a už to nezlobí. Ale vůbec nechápu co to vymysleli za vazby, mezi oknem a zámkem. Po FL už takové propojení není.

Já bych ti radil, jestli se problém vyřešil, a všechno co potřebuješ funguje, tak to dál neřeš. Kdyby to ještě zlobilo, tak přeštípni i ten druhý co vede od okna br/ge. (hnědý/žlutý).

Určitě nic nevybuchne. Snad jedině si pohlídat, jak jsem uvažoval výše, nezamykat při pohybu okna.

 

Edit:

A teď jsem si uvědomil. Při otevřených dveřích nejdou otevírat okna. U mě je to taky tak. Ale asi je to řízeno jiným způsobem. Je to kravina, to blokování, které klidně můžeš zrušit. Kdyby to tak šlo u mě po FL, tak si to tak udělám.

Možná máš ŘJ okna navlhlou a místo toho, že to má být vstupní signál, tak má svod na kostru a tím signalizuje otevřené dveře. Tak a teď zase nevím proč pomohlo přeštípnutí úplně jiného vodiče.

Editováno: , autor: jipol57
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky, konečně mi někdo poradil.:) Mechanik si taky myslí, že to dělala ta okenní jednotka. Navíc se občas stává, že okno sjede dolů a ne nahoru, jednou se dokonce u spolujezdce zaseklo. Takže časem asi na výměnu dojde, ale jsem rád, jestli nemusím spěchat.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak kdybys ji měnil, tak pozor na katalogové číslo. Po FL má jinak zapojený konektor. Jak jsem to ve schématech porovnával.

Ale možná, že bude stačit tu tvojí vysušit. Když reaguje na počasí, tak by to mohl být ten problém. A zkontrolovat, jestli do ní nezatéká.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 měsíce později...
V 9. 10. 2018 na 11:09, orlov napsal:

Po deviatich rokoch bezproblémovej prevádzky mi začalo blbnúť vodičové okno. Mám ovládanie len predných okien. Spolujazdcovo okno funguje normálne aj s automatikou. Okno u vodiča funguje, len keď tlačidlo držím. Ak sa pokúsim o automatické stiahnutie alebo dojazd, tak vtedy začne skackať. Musím znova dať tlačidlo do prvej polohy a okno normálne funguje. Vyskúšal som odpojiť baterku, vymenil som spínače, nepomohlo. Pomôže výmena riadiacej jednotky ?

Z ničoho nič sa problém odstránil a všetko funguje ako má !!!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 4 týdny později...
  • o 2 týdny později...

Ahoj,

 

Nedavno jsem prisel na to, ze se mi zvenku klicem nedaji zavrit okna (mam predface 2009) a normalne je zaviram klicem.Musim vzdy dat klicek do zamku a pak zevnitr zamknout.Kdyz zamknu auto nevyda to zvuk jako, kdyz cvaknou zamky.Nemluve, ze nekdy samo od sebe se mi zamkne auto nebo kdyz odemknu stale mam zavreny kufr(obcas).Tipuji, ze to bude v kabelazi, ale netroufnu si tipnout, ktery kabel ma jakou funkci.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 5. 6. 2019 na 21:04, JirkaBrno napsal:

vymena kabelaze oboje dvere,cena 2000

 

To jako za práci? Protože jestli to celé stálo 2 tKč, tak to určitě nebyla výměna, ale jenom lokální oprava poškozených drátků. Tzn. závada se může zase brzy objevit na jiném drátku z kabelového svazku nebo, v závislosti na kvalitě opravy, i u stejného.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 6 měsíců později...
  • o 3 měsíce později...

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...