Přejít na obsah

Výměna motorového oleje


s-tony

Doporučené příspěvky

V této souvislosti by se hodilo vygúglit co je to LSPI. Superklepání..... no, mně to přijde k smíchu. :-)

 

A k p. Vaculíkovi jsem jednou vznesl dotaz jak že je to s teplosměnnou plochou u tříválcových motorů a z toho důvodu plynoucího zatěžování oleje ...... Nepřesvědčil mně, prostě novinář.

Editováno: , autor: McMatej
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nějaké obecné věci co jsem našel:

Jak LSPI probíhá

§ LSPI je spojeno s detonačním klepáním motoru.

§ Klepání: Iniciální zážeh je proveden zapalovací svíčkou. Druhý, spontánní, téměř paralelní zážeh vzniklý vznícením směsi na základě tlaku a indukovaného tepla ve spalovacím prostoru způsobí, že jdou proti sobě dvě tlakové
vlny. Jejich vzájemná interference způsobí vznik vysokofrekvenčních tlakových vln.

 

co s LSPI nyní?

§ Maziváři: Zavést co nejdříve do výroby oleje s aditivací na bázi Mo.

§ Paliváři:Zavést,popř.zvýšit účinnost aditiv s vlivem na čistotu spalovacího prostoru.

§ Motoráři: Zavést konstrukční úpravy v sacím a spalovacím traktu, aby byl co nejvíce eliminován vznik tuhých reziduí.

 

Do té doby: Automobilisté, uživatelé stávajících downsizovaných motorů: Nepřetěžovat downsizovaný motor v nízkých otáčkách, prostě mu „nešlapat na krk“, když se sotva probouzí k životu turbo. V 3.000 otáčkách LSPI nehrozí. U turba stačí „zdravé střední otáčky“ a všechno rázem běží perfektně. A životnost je OK.

 

 

Závěr k technickým možnostem splnění požadavků exhalačních norem.

Pečlivým vybalancováním aditivace motorového oleje za použití organického modifikátoru tření na bázi Mo lze v reálných poměrech běžného motoru dosáhnout hranic superlubricity i s motorovým olejem třídy SAE 0W20.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Celý článek výše: http://www.tribotechnika.sk/tribotechnika-22018/lspi-a-superlubricita-.html

 

Kdo chce, ať si věří čemu chce, víra u nás ještě omezená není, ale třeba majitelé Oplů s 1.4 Turbo by o LSPI dokázali vyprávět dlouho :)

 

EDIT:

Ano, ten článek z 2000 popisuje přesně to samé

Citovat

Optimální předstih je dán požadavky
maximálního výkonu motoru, minimální spotřeby paliva, minimálních
emisí a dobrých jízdních vlastností. Současně je nutné dbát na
vedlejší požadavek zajistit bezpečný odstup od hranice klepání
(detonačního hoření). Ke klepání dochází vlivem samozápalů
čerstvé směsi, která ještě nebyla zapálena čelem plamene
vzniklého jiskrou svíčky. Příčinou bývá především velký předstih,
nízké oktanové číslo benzinu a také vysoký kompresní poměr válců.
Detonační hoření vede k tlakovým oscilacím v kmitočtovém pásmu 5
až 10 kHz a ke zvýšení teploty ve spalovacím prostoru. Zvýšené
tepelné a mechanické namáhání částí motoru (písty, pístní
kroužky, těsnění hlavy, ojnicových ložisek atd.) může vést při

problém je že u atmosférických motorů to lze řešit, u turbomotorů jsou ty tlaky znatelně vyšší a k popisovaným jevům jsou vhodnější podmínky, to je celé. Navíc současné požadavky jsou protichůdné, vysoký měrný výkon, nízká spotřeba, nízké emise => paramentry nastavené tak akorát aby to fungovalo.

Editováno: , autor: Martab
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ak si chce uzivatel sam overit kedy dochadza k LSPI, zaznamenany pocet "MISFIRE" cez OBD softver by to mal indikovat.

Ked budem mat chut a cas, dam si taku sialenu jazdu s podtacenim, potom dalsiu s RPM vzdy nad 2000 otacek.

Ak ma teda niekto nepredbehne a sam to neoveri skor.

Bude to ale alchymia, pretoze ako poznamenal McMatej, auta to senzormi rozoznavaju a upravuju adekvatne riadiace parametre.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Lspi je problem priamovstrekovych turbo motoroch. Tak ze turba co nemaju priame vstrekovanie su na tom relativne dobre. 

Opel, fiat urcite aj dasi mali problem.

Ide o to ze je pouzity velky kompresny pomer a palivo sa vstrekuje priamo do valca, a vznietenie zmesy vznika skor a mimo iskriste sviecky. 

Koli emisiam sa pouzivaju riedke oleje, a volne kruzky, to ma za nasledok ze olej sa dostaval nad piest, z dosledku vysokych tlakou a teploty dochadzalo k zapaleniu zmesy od castic oleja. A tam zmena predstihu neurobi nic, bemzin tam musus vstreknut tak ci tak. 

A ked detelujes klepanie uz je neskoro. Inac to vraj bol dovod hupajucich, motorov u kia? 

 

Cize preto je dolezite u turbo motora skoda a inych pouzivat oleje ktore nesposobia samoznietenie paliva. Tj odolavaju lspi. Dalsia vec je slovensky benzin s E10, ktory kto vie co spravi  v strekovacmi pri netoceni turbomotora, a kratkych jazdach. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dovolím si nesouhlasit.

 

- Přeplňovaný motor nemá vyšší kompresní poměr než atmosferický, konkrétně 1.0 TSI má 10,5 : 1 stejně jako například 1.2 HTP a další (viz odkaz)

- Palivo se nevzněcuje dříve mimo svíčku. Směs se zapálí normálně jiskrou a hoří v kulové ploše, při nevhodných podmínkách hoření dojde ke vznícení nespáleného zbytku paliva naráz. - detonační spalování. Když se palivo zapaluje od něčeho jiného než od svíčky (kousku karbonu), tak jsou to samozápaly, to je něco jiného.

- při kompesním zdvihu je ve spalovacím prostoru (nad pístem) větší tlak než pod pístem, tak olej nemá důvod "tlačit" se do spalovacího prostoru.

- olej nemá ve spalovacím prostoru co dělat. A pokud se tam nějaké zanedbatelné množství dostane, tak nevěřím tomu, že nějaký pikolitr má vliv na detonační vlastnosti spalované směsi. A zapálení směsy od částic oleje????? Co to???

- etanol má vysoké oktanové číslo, takže zvyšuje odolnost paliva proti detonačnímu spalování.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nejde o olej jako takový, ale o zbytky, karbonové úsady co zůstanou na stěnách (pokud tvrdíš že v motoru karbon není (ano, normálně by tam neměl co dělat, ale všichni víme jak to funguje) tak se asi není o čem bavit). Kompresní poměr je sice stejný, mnohdy u turba nižší, ale tlaky ve válcích jsou diametrálně odlišné (provozní tlak, když turbo tlačí na max), kompresní poměr jen udává rozdíl v objemu válce v dolní a horní úvrati, neříká nic o množství vzduchu a tom, jak je oproti atmosférickému tlaku stlačen.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Spoiler

 

Nepisal som vecsi ale velky. (to je rozdiel) Kompresny pomer 10,5 je hodne velky pre turbo motory. Donedavna bol rozumny pomer od 8,5 do 9,5 pre turbo benzinove motory. 

Az honba za emisiami to vyhnala tam kde je, aby bolo mozne dostat z 1l 100k tj sileny kompresny pomer. Olej sa nad piest dostava pri pohybe smerom na dol, a ver tomu ze ta voda 0w20 sa okolo tych volnych piestov a ziletkovych kruzkoch hore dostane, ostava na pieste a nam vznika karbon. Videa a obrazky na nete si najdes sam. Aj animacie lspi.

 

http://youtu.be/SzssfImJjZA

 

Inak ten problem bol znamy uz na sutaznych motoroch, kde sa. Dolovaly vykony na objemoch, lenze tam zivotnost motora bola tak jeden zavod a hotovo. 

Editováno: , autor: atlan
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

https://www.auto.cz/nove-motorove-oleje-0w-20-zelene-a-ridke-jak-budou-chutnat-motorum-111485

 

Viskozita je jasná – že jsou nové oleje zase o kus řidší, vidíme při pouhém zatřepání obalem. Ale jak se změnily jejich vlastnosti?

To výrobci samozřejmě tají, ale ústředním tématem dneška je jev zvaný LSPI – Low Speed Pre-Ignition. V přeplňovaných benzinových motorech s přímým vstřikem při nízkém zatížení dochází k tvorbě karbonových úsad, při vyšším se zase spalují. Právě jejich odhořívání při vysokých tlacích dokáže samo zapálit směs. Nejde tedy o klasické klepání, kde nežádoucí zážeh v protilehlé části spalovacího prostoru odstartuje jiskra svíčky,

ale doslova o samozápaly. Zatímco klepání potlačíte snížením předstihu, LSPI nelze z pohledu řídicí jednotky žádným způsobem regulovat. Pro motor je naprosto destruktivní – zcela typické už jsou rozlámané písty. A přišlo se na to, že sklony k LSPI významně ovlivňuje i motorový olej. Zásadně jej zvyšuje vápník obsažený v detergentních přísadách. Výrobci proto musí hledat nové přísady bez vápníku – a je dost pravděpodobné,

že tyto nové oleje už takové mají.

Že olej zabrání praskání pístů, to je ale technická zajímavost, co?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 7 hodinami, Rapid1.0 napsal:

Spíš by mě zajímala nějaká statistika jak reálný problém to pro moderní motory je, tedy kolik % majitelů se s tím skutečně setkalo. 

U Opla (konkrétně Astra K) jim to u jejich přímovstřikových přeplňovaných 1.4 demolovalo i písty... Řešení pomocí opakovaných update sw motoru se jim příliš nedařilo, řešením snad byl až jiný olej s jinou specifikací (normou Dexos), mělo tam jít o snížený obsah vápníku a tuším doporučení tankovat benzín minimálně N98. Už si to přesně nevybavuji - na Opel Klubu je k tomu rozsáhlé téma.

  • Líbí se mi 1
  • Pozitivní 1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 měsíce později...

Zdravím,

 

dnes jsem vyměnil olej po 15 000 km. Jedná se o první vlastní výměnu (předtím výměna v autoriz. servisu). Všude se tu na fóru píše náplň 4 L. Z auta jsem vylil cca 3,6 L. Stejné množství nového oleje jsem nalil zpět. Olej nyní na horní hranici rysky. Stejně tak byla i před dnešní výměnou. Je tedy myšlena 4 L náplň pro nový "suchý" motor? Díky 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ano, samozřejmě toto množství bylo včetně oleje který byl ve filtru. Vykapat jsem nechal vše a celkem dlouho. Pak už ukápla jedna kapka za minutu. Tudíž to bylo opravdu prázdné. Nicméně po dnešní jízdě olej neklesl a drží se stále na horní hranici rysky. Díky za reakci.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...