Přejít na obsah

Bzučení klimatizace při A/C


jiribur

Doporučené příspěvky

@tom01 image.thumb.png.0f62fbc405d6ac520b29ff186906ffac.png

 

je ale tusim nekdy z 2017 mi rikal ten garancni technik. Nezdalo se mu, ze by bylo aplikovatelne na auto z 2019. ale pry skutecne bylo pro ten Sanden (5Q0 816 803 F)

 

no, nakonec mu to schvalila skoda primo (ani vlastne nevim jestli tam posilal moje videa nebo jestli jen zminil Sanden v Rapidu a v Boleslavi hned vedeli - precejenom to neslyseli poprve, viz. tohle tema + obdobne u Fabie)

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@ben06 Že zde ve vláknech o Rapidu i F3 nějaká TPI kolují samozřejmě vím. Ptal jsem se o které z nich se konkrétně jedná, víš 😉. A to, že pro mé VIN v systému AS na klimatizaci nic není, mám již také zjištěno 🤔. O to víc jsem zvědav, jak vše dopadne. Číhám teď na stálejší počasí bez deště a s teplotami cca 20°C. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Omlouvám se, ale ještě jsem se nepodíval, zda už mi vyměnili za Denso. Snad dnes.

 

Jinak včera jsem byl v servisu se služebním Rapidem (výměna brzdovky). Ještě loni mi technik tvrdil, že o žádném problému se Sandenem neví a abych nevěřil všemu co se píše na internetu. Včera tam byly dva technici a ten druhý mi říkal, že tam zrovna minulý týden Sanden někomu měnily a že o tomto problému ví. Takže mi ten první pravděpodobně lhal. A podle jeho výrazu to ten druhý asi prokecl :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Teď jsem jen tak pro zajímavost a porovnání nasimuloval stejné podmínky, které jsem měl při zkoušce Rapida ještě u naší Scaly 1,5 tsi. Po stisku A/C chvilku jen jedno skoro nepatrné krátké zapískání, pak už šla zcela neslyšně i po opakovaném vypínání a zapínání A/C. Chtěl jsem porovnat projev klimakompresoru v modelu u něhož se neřeší problémy tak jako u Rapida či Fabie 3...

 

Nicméně to krátké písknutí Scaly - toť otázka. Možná to nevěští také nic dobrého do budoucna. Klimu Rapida jsme také bedlivěji poslouchali cca poslední 3 roky a byla vcelku tichá s opravdu sporadickým tichým cvrliknutím. Ozvala se na hlas až teď 😠

Editováno: , autor: tom01
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

U Scaly by se to minimálně u prvních kusů dávno projevilo. Že v AS hrají mrtvé brouky není nic neobvyklého, na mě to zprvu taky zkoušeli a až jsem razantně změnil rétoriku byli ochotnější a nakonec i přiznali, že jednu dobu řešili řadu Fábií. Těch mizerných Sandenů bude určitě o dost víc, ale někdo to prostě nevnímá, nebo klimu a znám i takové téměř nepoužívají a poznají to, až se jednou kompresor úplně zadře. Já si užívám klimatronika, který si žije svým životem s mými minimálními korekcemi. 

Editováno: , autor: ben06
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

presne, nekdo treba klimu skoro nepouziva, jen kdyz je vedro a da to naplno, nekdo ma porad pustene radio nebo neco...no a hadam ze vetsina lidi si mozna mysli ze ten zvuk je normalni a neresi to..

 

@tom01 Scala ma ten samy sanden jako rapid/fabia (5Q0 816 803 F)?

 

Editováno: , autor: karlosx
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kňučení je něco jiného.

Ale jinak se děje, kompresor se zadírá a špony ucpou regulační ventil jako mě když jsem až na jaře zjistil, že se se žádné chlazení jaksi nekoná. V AS odrbali předepsaný proplach dle TPI a hned to vzali na další reklamaci. Denso při plném výkonu za extrémního hicu se mi zdá z venku auta víc hlučné, můj dojem. Na fóru jsem se opakovaně ptal na Denso, ale nikdo nedokázal specifikovat víc jeho parametry, na štítku má uveden větší objem jak Sanden.

Editováno: , autor: ben06
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ok to beriem, že to práve u teba takto vypálilo. Ale v globále koľko tých áut jazdí, tak neevidujem osobne nejaký celoplošný problém s tými kompresormi že by nejako odchádzali vo veľkom. A ruku na srdce, mimo tu fóra je hlavne veľa užívateľov áut, ktorí jednoducho len jazdia a stav a zvuky z ich áut sú im ukradnuté, pokiaľ to ráno štartuje a v lete klíma chladí. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 24. 5. 2022 na 16:46, karlosx napsal:

Scala ma ten samy sanden jako rapid/fabia (5Q0 816 803 F)?

Zkusil jsem se teď podívat, ale neúspěšně. Scala nemá kolem klimakopresoru zdaleka tolik místa jako Rapid - viz foto. Shora to prostě jako na Rapidu nevyfotim. Před 2-ma měsíci jsem ale pod Scalou ležel a sundaval kryt pod motorem (u paketu pro špatné cesty pancéřovaný a pěkně těžký). Mám tušení, že tam byl také Sanden made in PL, ale 100% jistý si nejsem.

 

Nicméně sám potvrzuji, že  Scala je v tomto oproti Rapidu opravdu tichá.

20220525_200316.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Snad nebude vadit když tohoto vlákna využiju k jednomu dotazu. Dá se nějak zjistit jaký typ chladiva používá můj rapid? Jedná se o 1.6TDI 85kW 7/15. S klimou není žádný problém, ale po sedmi letech by si už možná zasloužila kontrolu a doplnění chladiva, tak abych věděl na jakou palku se připravit. Pokud se to už někde řešilo tak prosím o přesunutí.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V tom je právě trochu problém. Měl jsem menší nehodu s divočákem a mřížka chladiče kde je ta nálepka byla vyměněna. Na nové mřížce je nálepka s novějším typem chladiva r1234yf. Na staré mřížce nebyla nálepka žádná. Vycházel jsem z toho, že první homologace byla někdy v roce 2012 a tudíž by tam měl být starší typ chladiva. Teď ale nevím. Nehoda šla na pojišťovnu a díly byly objednaný podle VINka.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 měsíce později...

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...