Přejít na obsah

Zimní pneumatiky


Swordfish76

Doporučené příspěvky

Já jsem koupil Dunlopy Winter Sport 5 v 16" rozměru a s indexem 95H (v zimě 240 km/h fakt jezdit nebudu) a maximální spokojenost. Na předchozím autě jsem měl Polaris 3 a ty hrozně klouzaly, hlavně na mokru.  Le je pravda, že jsem na nich všude vyjel i v Alpách. Jak jsou na tom Polaris 5 nevím, ale zázračné zlepšení bych nečekal. Takže jsem radši trochu připlatil. Jestli chceš levnější, ale dobré pneu, tak celkem dobře v testech vychází Hankook Winter i*cept rs2 w452. Koupil jsem je letos manželce na její auto (Mazda 2) a říkala, že citelný rozdíl proti původním starým Sava Eskimo. Ty Savy hodně klouzaly na mokru, i v mírné zatáčce. Vzorek měly dobrý, ale už byly staré, takže možná ztvrdly.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 22. 2. 2019 na 18:45, velkepeni napsal:

Ja som mal goodride sw608 r17 sa super. Len cca 100km treba ich zabehnut

To mohu potvrdit, u mě prvních 100 nebo 200 km auto jako by v zatáčkách ujíždělo bokem, nedrželo stopu. Pak tento projev zmizel a gumy supr jak na mokru, tak na sněhu. BF Goodrich  G Force Winter 2

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 měsíce později...

Mám objednaného Karoqa Sportline na 18'' Mytikas s termínem dodání cca listopad 2019. Jaký máte názor na tyto zimní kola? https://eshop.skoda-auto.com/cz/cs/b2c/zimni-komplety/kompletni-zimni-kolo-17“-trinity-s-pneu-pirelli-pro-karoq-cbx215508ssz3lx/0/1/24/43/1001

Na jaře bych rád přehodil gumy abych měl 18'' Mytikas na zimu a 18'' Trinity na léto.

Bydlím v místě, kde během zimy není skoro žádný sníh a na hory nejezdím, tak myslím, že 18" budou v zimě OK.

Díky

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

jako nazor muzeme mit na kola? tam je tomo tom, jestli se ti libi, nebo ne (to kmotauce, jaky nazor mame na 18” trinity. 18” jako 18”.

 

k druhe casti - 18” na karoqu - vizualne poutave. auto sedi jako pribite (mam je jako zimni i jako letni). samozrejme vyssi spotreba, horsi dynamika. a cejtis kazdou diru (pricne plne zpomalovaci prahy jsou docela prkelne).

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 měsíc později...

Zdravím pánové, mám dotaz.Ve velkém techničáku mám pouze 17" kola jako zimní a chybí mi tam 16" .Je možné doplnit tento rozměr do techničáku včetně rychlostního údaje H to je do 210km/hod.Protože v 16" 95V nebo 99V skoro nenajdete,jen pár a velmi drahé. 

Děkuji předem za každou radu.

IMG_20190725_093418.jpgMusím doplnit že mám 1'5 TSI manuál a předokolku. 

Editováno: , autor: man.kar
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak všechno jde, ale je otázka, zda ta pakárna a případně vynaložené prostředky za to stojí :). Orientační info k postupu zde:

https://https://www.mdcr.cz/Dokumenty/Silnicni-doprava/Schvalovani-vozidel/Postup-zapisu-rafku-a-pneumatik-do-technickeho-pru

 

Jinak dát na Karoqa 16, do je jak dát na traktor pneu z dodávky ... dej si tam ty 17 i na zimu B), těch se dá za rozumný peníz sehnat hafo a budeš mít klidné spaní :D

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Index H je 210km/h a ne 110 (asi překlep). Nemusíš mít na autě přímo index jaký je psán v TP, když máš pneu s nižším stačí nastavit (je to povinnost řidiče,vlastníka) v infotainmentu rychlostní varování s příslušnou hodnotou, kontrolují to např. na technické kontrole (vlastní zkušenost). Asi bych radši taky zvolil 17, auto vždy vypadá líp na větších kolech ?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky za info!

Karoq v základu se normálně prodává na 16" kolech ,kola jsou na průměru jen o 4 mm menší o proti 17" protože mají větší výšku bokú  215/60 R 16  a na zimu klidně stačí ,plechové disky za 830 Kč a zimák za 1880 Kč  ,valivý odpor B, na mokru B ,hluk 69 dB ,BF Goodrich G- FORCE  Winter 2  215/60 R16  99H

Jinak souhlasím že auto vypadá líp na 17" jen se divím že 16" nemám zapsané jako druhou možnost použití. V zimě jezdit moc nechci tak zvažují ekonomickou variantu.

 

Editováno: , autor: man.kar
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tohle jsem hodně řešil při koupi auta v listopadu. Chtěl jsem 16" plecháče a na ně obout prémiové pneu (vzhled pro mě nehraje žádnou roli, bezpečnost ano). Navíc jsem chtěl mít jistotu, že můžu použít sněhové řetězy (mám předokolku a podle manuálu k autu je lze nasadit pouze na 16" kola). 

 

Hodně jsem toho přečetl na různých webech, protože jsem měl za to že M+S je pneu výrobci značena zimní pneumatika a musí to sedět s velkým TP. Po všech možných článcích jsem došel k závěru, že M+S rozhodně neznamená zimní pneu. Na levných pneu M+S lze najít i na letní gumě. Někteří výrobci zas tímto symbolem označují celoroční nebo SUV gumy. Ptal jsem se i dealera, kde jsem auto kupoval a potvrdil mi, že zimní 16" pneu jsou naprosto v pořádku a mnou dodanou sadu mi přezul místo letních 17", na kterých auto vyjelo s fabriky (počasí právě v době převzetí auta na letní pneu nebylo). Pojišťovny (co jsem se dočetl) zas řeší v jakém stavu pneu je a například zda použitím zimní místo letní šlo předejít nehodě.

 

Rychlostní index jsem dodržel dle velkého TP, jelikož například v Itálii je to povinnost. V Rakousku tě zas s předokolkou bez řetězů v zimě za špatného počasí do hor nepustí. 

 

Docela by mě zajímalo, jestli Ti kdo kupovali Karoq na 16" mají v TP M+S pro 16" variantu. Pokud ne, tak co potom dělají 16" zimní na Škoda e-shopu pro Karoq (v případě, že připustíme logiku TP M+S = jediná možnost na zimu).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak záleží, co má člověk v TP … já kupoval na 17, u style je to asi základ, a v TP mám M+S uvedeno jen pro 215/55 R17 94V ET45, takže u mě ani nic jiného na zimu nepřipadá v úvahu. Pomalu abych začal klokanovi šetřit na zimní obuv, v 17 se plecháče, resp. hybridní disky snad ani nevyrábějí, dcera na citigožábu plecháče nechce … tož letos budou hliníkopneuvánoce :D. Jinak to označení M + S při kontrole nikoho nezajímá (alespoň v německu a rakousku), kontrolují sněhovou vločku … kdo ji v zimě na pneu nemá, má po žížalkách … ale ve zdejších končinách, pokud to není nějaká extralowend china za 550 Kč, má vločku a M+S snad každá pneu ...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Úplně všechny rozměry pneu co máš v TP, tak můžeš mít jako zimní

A letní taky všechny, ale s výjimkou rozměru s dodatkem M+S.

Hmotnostní a rychlostní index můžeš mít stejný nebo lepší/vyšší. (Pro zimní může být rychlostní stupeň o jeden nižší a s nastaveným upozorněním na max rychlost v palubním počítači nebo nálepkou.)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...