Přejít na obsah

Clintův pirátský klub II


Clint

Doporučené příspěvky

Bude to velký problém s dodržováním bezpečné vzdálenosti od vpředu jedoucího auta, je tam stanovená vzdálenost 30 metrů pro osobák a při kratší vzdálenosti to bude pokutovatelný přestupek. Jak to dodržovat ve městě je mi záhada, to by se všechna auta ani tam nevešla.

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jak chtějí po lidech dodržet 30m vzdálenost, když jich 75% nedokáže na křižovatce odhadnout ani to, jestli přijíždějící vozidlo po hlavní silnici svým vyjetím z vedlejší ulice neohrozí nebo neomezí, nebo když jich 50% vůbec neumí používat světla, ať už blinkry, mlhovky nebo denní svícení...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Bude to velký problém s dodržováním bezpečné vzdálenosti od vpředu jedoucího auta, je tam stanovená vzdálenost 30 metrů pro osobák a při kratší vzdálenosti to bude pokutovatelný přestupek. Jak to dodržovat ve městě je mi záhada, to by se všechna auta ani tam nevešla.
 
 
Ono je tam 30m, ale je tam taky limit rychlosti, myslím 80km/h. A 30m v 80km/h je kolik časově, něco kolem 1,4s? Ve 130km/ to je pak 0.8s.

Na druhou stranu si nějak nedovedu představit, jak se to má dodržovat, když mi někdo vjede před auto (a že takových situaci u nás není zrovna málo...).
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No teze mají pěkné, ovšem jak to bude ve skutečnosti vypadat, to nikdo netuší...

Schválně jsem si zkusil jet na dálnici ( v levém pruhu při předjíždění) zhruba na určenou vzdálenost (tedy cca. 70 m za autem předemnou a to při rychlosti zhruba 140km/h). No hezky se reaguje, což o to, ale těch nervózních řidičů za mnou... Podotýkám, že auto předemnou se mi spíše přibližovalo, tedy jsem vlastně ani víc přidat nemohl, neb bych už neměl bezpečnou vzdálenost. No a o pravém pruhu raději ani nepíšu...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

§ 19

Vzdálenost mezi vozidly

            (1) Řidič vozidla jedoucí za jiným vozidlem musí ponechat za ním dostatečnou bezpečnostní vzdálenost, aby se mohl vyhnout srážce mohl zastavit v případě náhlého snížení rychlosti nebo náhlého zastavení vozidla, které jede před ním.

            (2) Řidič motorového vozidla o maximální přípustné hmotnosti převyšující 3 500 kg, jízdní soupravy, jejíž celková délka přesahuje 10 m, a zvláštního vozidla2) musí mimo obec zachovávat za vozidlem jedoucím před ním takovou vzdálenost, aby se předjíždějící vozidlo mohlo před něj bezpečně zařadit; to neplatí, připravuje-li se k předjíždění, při předjíždění a při souběžné jízdě.

            (3) Řidič motorového vozidla o maximální přípustné hmotnosti převyšující 3 500 kg, jízdní soupravy, jejíž celková délka přesahuje 10 m, zvláštního vozidla2) nebo autobusu, musí při jízdě na dálnici nebo silnici pro motorová vozidla rychlostí vyšší než 50 km.h-1 ponechat za vozidlem jedoucím před ním vzdálenost alespoň 50 metrů; povinnosti podle odstavců 1 a 2 tím nejsou dotčeny.

            (3) (4) Řidič, který nehodlá nebo nemůže projet podél tramvaje vpravo, musí za ní jet v takové vzdálenosti, aby umožnil projetí podél tramvaje ostatním řidičům.

 

Přestupku se dopustí když:

18. v rozporu s § 19 odst. 1 neponechá dostatečnou bezpečnostní vzdálenost za vozidlem jedoucím před ním,

19. v rozporu s § 19 odst. 1 při jízdě rychlostí vyšší než 80 km.h-1 neponechá za vozidlem jedoucím před ním vzdálenost alespoň 30 metrů, nebo

20. v rozporu s § 19 odst. 3 při jízdě rychlostí vyšší než 50 km.h-1 neponechá za vozidlem jedoucím před ním vzdálenost alespoň 50 metrů,

 

( 13) Příkazem na místě může obecní policie projednat přestupek podle § 125c odst. 1 písm. f) bodů 1, 3 až 6 a 8, 9 a 11 1 až 15, 18 a 19 a § 125c odst. 1 písm. g). Příkazem na místě může obecní policie dále projednat přestupek podle tohoto zákona spáchaný

a) porušením místní nebo přechodné úpravy provozu na pozemních komunikacích,

b) nedovoleným zastavením nebo stáním vozidla na pozemní komunikaci, nebo

c) porušením pravidel pro chůzi, jízdu na jízdním kole, jízdu nemotorových vozidel, jízdu na zvířatech, vedení a hnaní zvířat nebo užívání osobního přepravníku.,

d) porušením pravidel pro pěší, cyklistickou nebo obytnou zónu.

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

NE. OSO má 2 povinnosti.

- vždy zastavit za autem před sebou

-při rychlosti nad 80 km/h udržet vzdálenost min. 30 km/h

 

TIR / BUS / zvláštní vozidlo / to má složitější.

- vždy zastavit za autem před sebou. Platí vždy, ale především v obci.

-mimo obec musí zachovávat za vozidlem jedoucím před ním takovou vzdálenost, aby se předjíždějící vozidlo mohlo před něj bezpečně zařadit a zároveň při rychlosti nad 80 km/h mít 30 metrů. Ale to už je mimo zákon.

- pokud jede po dálnici, nebo silnici pro motorová vozidla musí zachovat za vozidlem jedoucím před ním takovou vzdálenost, aby se předjíždějící vozidlo mohlo před něj bezpečně zařadit a zároveň při rychlosti nad 50 km/h mít vzdálenost min. 50 metrů.

Editováno: , autor: motosman
  • Líbí se mi 1
  • Pozitivní 1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...