Přejít na obsah

Parkovací kamera - problém


barryk10cz

Doporučené příspěvky

Zdravíčko , mám takový velmi specifický problém- Koupil jsem si zadní parkovací kameru , kterou mám připojenou do autorádia.

K napájení kamery je + ze zpátečkového světla a mínus , z kamery potom vede video kabel do rádia a vede tam taky plus ze zpátečkového světla aby rádio zaplo video při zařazení zpátečky. Toto mi funguje relativně.

 

Když otočím klíčkem a zapnu jen elektřinu , video se ukazuje správně a v pořádku, jenže když nastartuju místo tak se mi objeví černá obrazovka s bílým pruhem jakoby uprostřed. Jenže tady nastává velká záhada a to že toto se mi děje jenom ráno nebo dopoledne. Když jedu odpoledne z práce , tak se mi video ukazuje i s nastartovaným motorem. Takže vůbec netuším kde může být chyba a jak ji opravit. Prostě dopoledne kamera jede jen s vypnutým motorem a odpoledne funguje tak jak má i se zapnutým.

 

Zkoušel jsem tu kameru připojit i k televizi místo rádia a stejný problém.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zdravím,
na tom není nic divného, asi máte novější auo s "chytrým" dobíjením.
U starších aut býval problém kdykoliv po nastartování.

Obecně se ze žárovek nedá nic chytrého napájet, elektronika jim zjednodušeně řečeno udržuje napětí na 12V.
Při nabíjení je napětí větší, tak ho sníží.

Aby nedocházelo ke ztrátám, nedělá se to lineárně, ale přerušování napětí na krátkou dobu v rychlých intervalech.
Kvůli tepelné setrvačnosti vlákna žárovky neblikají, ale přerušování způsobuje to rušení.

Ze žárovek je možné napájet např. jen relé (a "rychlé" typy musí mít k cívce mimo paralelní diody pro omezení přepěťových špiček navíc ještě připojený kondenzátor, např. 100 uF/35V). Relé nebo chytřejší elektronika teprve sepne 12V z nějakého trvalého napájení, ideálně ze samostatné pojistky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To není jen o stabilizátoru: jednak má ztráty a napětí vždy aspoň o 1 V snižuje, takže by měla kamera menší napětí bez nastartovaného motoru i v režimu "chytrého" nabíjení,
na vstupu by musel být hodně velký kondenzátor a jeho dobíjení by probíhalo velkými proudovými impulsy, pak nelze zcela vyloučit poškození elektroniky auta.

Nová auta kvůli úspoře energie dobíjí víc nabitou baterii jen za určitých okolností, např. při brzdění motorem, proto se napětí nemusí snižovat a neruší.
Stačí vzít voltmetr a zkontrolovat :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 52 minutami, mioa701 napsal:

Neviem, co je to za kameru, ale co som videl, tak parkovacie kamery maju 3 kable - plus od spinanej poistky pri nastartovani, minus - kostra a treti kabel, ktory sa napaja na spiatocku, ten dava len impulz k aktivacii kamery.

 

 

jeden kabel napájení (+ a - zpátečka) , druhý kabel je video ... V rádiu mám tři kabely + od baterky , mínus a video. Ale napojené do rádia mám jen video a mínus, tak mi to i fungovalo když jsem měl bezdrátový přenos videa.

 

Editováno: , autor: barryk10cz
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 měsíc později...
  • o 3 měsíce později...

Dobrý den a ahoj,

Chci požádat o pomoc. Mám Octavii II po fs. Koupil jsem si Chinu rádio s kamerou vše jsem dobře zapojil tak jak má být, ale kamera pořád nereaguje. Nemusí se ještě něco propojit. Zkoušel jsem snad vše. Jestli máte zkušenosti tak poraďte děkuji.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...