Přejít na obsah

Octavia 1.6 55 kw nestartuje


d0uble

Doporučené příspěvky

Zdravím, mám octavii na LPG instalováno před 10 lety, nyní najeto 260000( z toho na LPG posledních 110000). Všechno šlapalo, až měsíc zpátky začala blbě držet volnoběh na benzín a reakce na plynový pedál byl do 1/2 tupý a pak až vystřelil a asi 2x mi blbě ukázala ručička benzínu(vyjela nahoru a pak se pomalu vracela ale ukazovala nepřesně). Na LPG bez problému( i ručička benzínu se vrátila tam kam měla). Postupně se zhoršovalo startovaní, chcípalo na volnoběh a během pár dní už nenastartovala vůbec. VAG nic extra neukázal. Měnilo se palivové čerpadlo + hadičky od čerpadla k motoru (bylo zanesené a byla dírka na hadičce), relé čerpadla, svíčky, teplotní čidlo, lambda, komplet rozdělovač včetně snímače otáček, kabel k imobilizéru, teď jsme zkusili novou řídící jednotku a pořád nic. Přijde mi, že něco nechce pustit vstřiky. Cívka, vstřiky, svíčky jsou proměřené(měly by být ok), jen na vstřikovače nedojde impuls( měřák na impulsy na octavce neukazeje nic, odzkoušeno na 4kolce kde ukazuje časy impulsů). Pojistky a relé jsem procházel. Jediné co bylo před tou poruchou bylo hlasité cvakání na aktivním uhlí( píše se, že to není na závadu) a jednou se mi přehříval vypínač výstražných světel, když byly 15 min zapnuté tak hřál moc a jak kdyby jiskřil 2x zapnutí vypnutí a byl zas ok.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Můžeš mít i jiné závady ale problém volnoběhu a chcípání při uvolnění plynového pedálu u motoru 1,6 MPI 55kW AEE je většinou způsoben vadnou klapkou sání, konkrétně vadným servomotorem automatické regulace otevření klapky. Motorek po letech zeslábne a už není schopen dostatečně otevřít klapku při klidových otáčkách, nemá sílu aby přemohl pružinu, která klapku zavírá. Vyměň motorek nebo celou klapku za novou, použité většinou trpí stejnou závadou.  Činnost servomotoru automatické regulace lze odzkoušet při základním nastavení klapky, kdy řídící  jednotka postupně otevře klapku na 4 polohy do cca 1/3 maximálního otevření a tím ji nastaví. Motorek musí být silný a s klapkou musí doslova cvičit, jinak to nefunguje správně. V tvém případě se klapka otevře pouze nepatrně nebo neudrží polohu otevření. Motorek lze koupit na Aliexpres, stojí asi 650,- i s dopravou.  Závada klapky se neobjeví na Vagu a má vliv i na špatné starty, motor se přechlastává a nemá dostatek vzduchu. Mluvím z vlastní zkušenosti, AEE mám 20 let a klapku jsem opravoval 3x, stále je tam původní.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 8 měsíců později...

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...