Přejít na obsah

Rekuperace energie


Jiří Smetánka

Doporučené příspěvky

před 10 minutami, rds76 napsal:

@Clerfayt je genius fyzik/matematik, z aktulani rychlosti, vzdalenosti a zarazeneho prevodoveho stupne spocte kdy ma pustit plyn aby docilil pozadovane rychlosti v danem miste. Mas muj obdiv.

Alespoň někdo to pochopil. Jen to není potřeba počítat. Když jezdím denně 120km stejnou trasou, tak přesně vím, kde plyn pustit (a to i v případě že to vědět nechci). Až se pak divím, jak dlouho jsem brzdu nepoužil. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Je jasne, ze zkuseny ridic co jezdi hlavou a predvida reguluje jizdu plynem a prave pro takove je rekuperace prinos co se spotreby tyce. Proto verim, ze to dokaze vratit do systemu spousta amperu. Neni zadny problem vyrobcu zmerit v realnem provozu kolik se takto da zpetne energie "zadarmo" vyzuzit a asi se to vyplati.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 16 hodinami, rds76 napsal:

Je jasne, ze zkuseny ridic co jezdi hlavou a predvida reguluje jizdu plynem a prave pro takove je rekuperace prinos co se spotreby tyce. Proto verim, ze to dokaze vratit do systemu spousta amperu. Neni zadny problem vyrobcu zmerit v realnem provozu kolik se takto da zpetne energie "zadarmo" vyzuzit a asi se to vyplati.

Samý žvásty. Vše co píšeš je naopak. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 22 hodinami, rayx napsal:

Reálný testování při jízdním režimu RDE jako další část k WLTP nám přijde teprve příští rok a to se teprve budou všichni divit, jaký to bude chaos ...

To myslím není úplně pravda, protože většina automobilek už dnes homologuje na Euro 6d-temp, který by měl RDE obsahovat.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

When will RDE be implemented?
  • RDE step 1 (with a NOx conformity factor of 2.1) applies since 1 September 2017 for new car types. It will apply to all types as from September 2019.
  • RDE step 2 (with a NOx conformity factor of 1.0 plus an error margin of 0.5) will apply in January 2020 for new types and then from January 2021 for all types.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 28. 11. 2018 na 13:31, Aleš_BX napsal:

trochu to odlehčím.... dodnes je spousta těch, co se kdysi naučili před křižovatkou nebo i z kopce (to je děs), vyhazovat kvalt, ti aniž by tušili, tak vlastně nerekuperují 

Tady bych si dovolil napsat úvahu - v režimu ECO přechází auto po uvolnění plynu do režimu tzv. plachtění - nevím, jestli DSG vyhodí kvalt do neutrálu, nebo prostě jen vypne spojku, výsledek je stejný. 

 

Jak je to tedy s tím "nerekuperováním" v tomto případě? Druhá věc - četl jsem na IDnes článek, kde psal redaktor pár zásad, co rozhodně nedělat s automatickou převodovkou a jako nejhorší věc tam byla vyřazování na neutrál. Bohužel redaktorovi asi nedošlo, že většina lidí u nás má právě DSG převodovky, kterým by to asi vadit nemělo (pokud v režimu ECO auto samo vyhazuje do neutrálu).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

tak redaktor iDnes by mal rozdelit prevodovky na automaty a "robotizovane manualy" - ako dost casto vidim oznacene DSG, aj ked ten pojem bude asi skor sediet na vylozene robotizovane manuali (jedna spojka, klasika prevodovka, len to cele riadi samo a rozdiel medzi DSG a robotom je len v rychlosti radenia - pre vodica, mechanicky samozrejme je to torsku ine). DSG a roboty mozu v pohode jadit na neutral.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahojte s udivom sledujem túto tému. Mám superb III a  zaujíma ma jedná vec. Ako dokáže alternátor brzdiť motor? Veď z princípu zmeny záťaže by musel byť pripájaný predsa nejakou spojkou. Veď keď je trvalo pripojený k motoru musí predstavovať trvalú záťaž pre motor a musí stále vyrábať el. Je už len na nejakej riadiacej jednotke aby pustila tú el do siete vozidla... Ak sa mýlim, poprosím o ozrejmenie.

Dik, Marek

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Neco si nastuduj o alternatorech.
Cituji:
“Magnetické pole rotorového a statorového vinutí alternátoru posune vektor síly odporu do příznivější oblasti zátěžové charakteristiky. Alternátor tak pracuje s nižším odporem, takže z klikové hřídele spalovacího motoru odebírá menší mechanickou energii. Dávkování paliva se elektronicky přizpůsobí sníženému výkonu pohonné jednotky a výsledkem je vyšší hospodárnost provozu. Pokud jde o emise CO2, přináší rekuperace v laboratorním emisním testu NEDC snížení o 2-4 g/km.”

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Princip je jednoduchy. Automobilovy alternator je zpravidla trifazovy generator s diodovym usmernovacem. Rotacni pole nevytvari permanentni magnet, ale rotorova civka. Velikosti budiciho proudu tekoucího vinutim rotorove civky se ridi vystupni napeti a tim i vykon alternatoru. U modernich alternatoru se dnes k rizeni vykonu zpravidla pouziva pulzni sirkova modulace (PWM).

V rezimu rekuperace brzdne energie dojde k plnému nabuzeni alternatoru, který je schopen dodavat při 15V proud 140-200A (podle typu) tj. 2-3kW. Při ucinnosti cca 70 procent to představuje na hrideli alternatoru vstupni prikon 3-4kW, který je odebiran z motoru přes plochy drazkovany remen z remenice na klice.

Při jizde se zatezi (pod plynem) pak dojde z duvodu uspory paliva k odbuzeni alternatoru. Ten pak bezi 'naprazdo', jeho prikon je minimalni a představuje tak jen velmi malou zatez pro motor.

 

OnMi

  • Díky 1
  • Pozitivní 5
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V podstatě máte oba pravdu, jen jsou tam "drobné" nepřesnosti z hlediska systému řízení a elektriky jako takové. Alternátor neřídíte, alternátor zatěžuje motor podle toho kolik si vozidlo žádá proudu. PWMkem se může řídit akční člen nikoliv generátor jako takový. V případě, že dojde k brždění motorem, řídící jednotka která se stará o dobíjení baterky "připojí" nabíjení na max a používá rychlodobíjení, což může být jak zvýšeným napětím tak i maximálním proudem co baterka vydrží. Proto je také nutné při výměně baterky nakódovat v řídící jednotce hodnoty vyměněné baterky. Aspoň si teda myslím, že podle toho jednotka počítá maximální napětí a proud, který může dát do nabíjení. To jestli je tohle řízené nabíjení řešeno pomocí PWM to už nevím na to musí odpovědět jiní.

Editováno: , autor: Bladik
Jsem si to po sobě přečetl a trošku to očistil :)
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Bladik, musim s tebou nesuhlasit, respektive co si ty predstavujes pod pojmom riadit alternator? Lebo inac ako zmenou budenia (a samozrejme otacok motora - ale ta sa pouziva iba stylom volnobeh a zvysene otacky v pripade poziadavky vyssieho vykonu alternatora) sa neda riadit to ake napetie a prud potecie do baterky a do celeho systemu (respektive da, ale bolo by to vysoko nehospodarne vyrobit viac a prepalit to na nejakom "akcnom clene"). Takze ked normalne ides , tak altik je budeny tak aby v systeme drzal nieco ponad 12V (moderne rekuperacne vychytavky), ak brzdis motorom , alternator sa nabudi tak aby tlacil do systemu asi 15V (pri tomto napeti tecie do akumulatora dlhodobo drzaneho na napetie nieco okolo 12V prud jak hovado - neviem ci je nejako kontrolovany, ak ano, tak aj jeho max hodnota je obmedzovana iba budenim alternatora) , ak prud nieje limitovany riadiacou jednotkou tak jeho maximum urcuje iba schopnost alternatora dodat prud a vnutorny odpor akumulatora.

Za normalnych okolnosti ked prave neprebieha "rekuperacne dobijanie" a na starych klasika systemoch je budenim alternatora udrziavanych stalych 14,4V bez ohladu na to kolko prudu tecie do baterky a spotrebicov (teda v ramci moznosti alternatora)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já koukám jak blázen, jak o úplným prdu dokážete zasekat 13 stránek diskuze. Zajímalo by mě, jestli někomu reálně REKUPERACE pokazila baterku, zastavila auto, nebo co je vlastně za problém? Sám v autě pravidelně pouštím nezávislé topení, často po nastartování zapínám ihned výřev předního a zadního okna, výhřev zrcátek, sedačky a volantu a nemám sebemenší problém. Naopak si všímám, že nezávislé topení běží déle, než u mého starého Superbu, kde nebyl start/stop systém.

  • Pozitivní 1
  • Negativní 1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@misocko - nechápeš základy - alternátor generuje proud tím, že s ním motor "otáčí", na výstupu z alternátoru leze něco co se musí usměrnit a to je to co se právě řídí/reguluje. Alternátor dává do systému proud, který si žádají zátěže ve vozidle. Systém odpojuje nedůležité spotřebiče, tak aby nezatěžoval alternátor a tím pádem ušetřil pár kapek paliva a emise. Alternátor se neřídí, ten se prostě točí podle toho jak se točí motor(ideální otáčky alternátoru, aspoň za mé doby, byly 8-10 tis.), můžeš řídit a regulovat to co jde z něj a případně tím, že odpojíš zátěž tak snižovat jeho "mechanický" odpor vůči motoru. Alternátor je přesně řečeno přeměna kinetické energie na energii elektrickou.

K tomu buzení, alternátor se musí nabudit ještě před nastartováním vozidla, dochází k tomu při otočení klíčku do polohy 1...jak tento systém funguje u bezklíčkového startování nevím, jestli se budí alternátor hned po otevření vozidla a nebo jestli systém budí alternátor při zmáčknutí tlačítka start a po nabuzení teprve nastartuje ... to nevím. Na vývoji systému napájení el. soustavy vozidel včetně dobíjení jsem pracoval cca před 15-ti lety a ledaco se od té doby změnilo :)

 

@Lukas_86 - ano já jsem zářným případem, kdy mě tento skvělý systém dojebal baterku a popisoval jsem někde v minulosti této zaplácané diskuze. Bohužel odešla v naprosto nejhorším možném dni po 100km ujetých na dálnici a poté co jsem auto ustrojil a připravil tak, aby mohlo vozit nevěstu, jsem ho už nenastartoval a na baterce bylo celých 9V(stáří vozu - 2roky a 130 000 - bohužel většina dálničních na tempomat)! A myslím, že pochopení, jak systém funguje, včetně principu není úplně špatné i pro ostatní. Tyto systémy fungují pouze v laboratorních podmínkách. Ať už se na principu funkce alternátoru shodneme nebo ne, tak rekuperace brzdné energie je prostě absolutní blbost.

  • Líbí se mi 1
  • Pozitivní 2
  • Negativní 2
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 10 hodinami, Lukas_86 napsal:

Já koukám jak blázen, jak o úplným prdu dokážete zasekat 13 stránek diskuze. Zajímalo by mě, jestli někomu reálně REKUPERACE pokazila baterku, zastavila auto, nebo co je vlastně za problém?

 

Drtivá většina lidí má tady auta s rekuperací cca od roku 2014. Takže zrušení baterky zatím ověřené nijak extra není.

  • Líbí se mi 1
  • Pozitivní 1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Směrodatné je, že se baterie evidentně nenabíjí jak by mohla, a to jí neprospívá. 

Výsledek je ten, že kdo jezdí dlouhé trasy, nevydrží mu baterie 10 let, jak bývalo zvykem, ale huntuje jí jako by jezdil vzdálenosti do 10. km. a podle toho mu vydrží cca 5 až 6 let max. 

 

Jinymi slovy. Když přijedu z práce domů (60km a bydlím v horách  na kopci), chci mít baterii na 80.% a ne na 55. %. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Bladik - nechci tu vytvaret nejakou zbytecnou flamewar, ale tvuj post je zcela mimo. U vozidel s rekuperaci se prave alternator ridi externi jednotkou přes LIN sbernici. Velikosti budiciho proudu rotoroveho vinuti se ridi velikost vystupniho napeti a tim i vykon alternatoru. K zadnemu odpojovani spotrebicu nedochazi, ale pro setreni paliva se odbudi alternator, takze nepredstavuje temer zadnou zatez pro motor. V tu chvili je veskera spotreba el. energie kryta z baterie. Pri brzdeni, nebo v okamziku, kdy se vyhodnoti, ze je potreba baterii dobit (je vybita pod urcitou mez) se naopak alternator nabudi tak, ze dava maximalni povolene napeti. Proud je pak dan velikosti vnitrniho odporu celkove zateze. Cyklicke prepinani techto dvou stavu znacne zatezuje baterii. Normalni klasicka zaplavena baterie to proste neni schopna dlouhodobe snaset (viz test Sveta motoru). Proto se zacaly pouzivat baterie EFB a AGM, ktere maji vyssi cyklickou odolnost.
15 let je hrozne dlouho, za tu dobu se toho strasne moc zmenilo.

  • Líbí se mi 1
  • Pozitivní 5
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...