Přejít na obsah

Nezávislé přídavné topení - originál


CEZAR

Doporučené příspěvky

Ahoj,

potřeboval bych radu zkušených a nikde jsem nenašel to, co potřebuji vědět.

Mám Octavii 1.9 TDi 77kw 4x4, r.v. 2007 (prosinec) před FL, nemám DPF a mám v ní originál nezávislé přídavné topení.

Chci vědět jednu věc - zahřívá mi to topení i motor, nebo ne?? 

Ptám se těch, co to opravdu ví a jsou si jistí. Že to funguje někomu v Octavii 2 FL 2011, neznamená, že to funguje i u ročníku 2007 :-)

Různě jsem se dočetl, že některé ročníky totiž zahřívají i motor, jiné ne, dále že záleží jestli mám DPF nebo ne atd., tak jsem z toho v pasti... nejhorší je, že po 15ti minutách zapnutého topení, je vevnitř teplo, ale motor po nastartování "zní" studeně, ručička je dlouho na 50° než se v průběhu jízdy zvedne, takže to vypadá že nezahřívá motor....ale na druhou stranu, aby toho nebylo málo, tak když přijdu do auta, nastartuji a jedu do práce (10 km) - vše BEZ nezávislého topení, tak se mi motor ani nezahřeje na 90°... kdežto když přijdu, nastartuji a po nastartování ZAPNU tlačítkem nezávislé topení, tak mám za pár km 90°....tak jsem z toho blázen.

Zahřívá to před spuštěním motoru nebo ne? Když ne, tak pomáhá to zahřívat aspoň když už motor jede?

Díky moc, jestli se tady najde nějaký machr v oboru a bude mi umět odpovědět :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

nezávislé topení co máš v autě ohřívá chladící kapalinu. Nejdříve ohřívá tzv. malý okruh, který primárně ohřívá kabinu. Pokud dosáhne určitou teplotu otevře termostat velký okruh a začne se více ohřívat motor. Pokud je venku opravdu zima, 15min určitě nestačí aby topení ohřálo i motor ale jak píšeš stačí to aby se motor dostal dříve na provozní teplotu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Normálně můžeš pouštět topení i za jízdy, funguje pak jako přîhřev motoru, dokonce pokud máš origo zástavbu vč. climatronicu pro Webasto, tak si auto v poloze auto i samo příhřev za jízdy pouští ... jinak já to pouštím na 30minut, mám jeden okruh bez ventilu, po 30 minutách mám v kabině teplo, celní okno z 95% rozmrazene, zbytek jen setřu stěrači a motor na cca 60stp. cel.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Topení za jízdy pouštím, to jo a motor je mnohem rychleji zahřátý. Teplý vzduch fouká asi za minutu bez nastartovaného motoru a čelní sklo je mokré po pěti minutách, to mám vše odzkoušeno. Mně jde ale o to, jestli se ten motor zahřívá před tím, než nastartuji. Podle předchozího příspěvku ano, ale až dosáhne určité teploty voda. Což je pro mě dobrá zpráva. 

Novější modely to mají zase vylepšené a více vychytané, což je fajn, ale já potřebuji jen a pouze informace o tom mém nezávislém topení, rok 2007, před FL a bez DPF :-)

 

Takže můžu zkusit zapnout nezávislé topení třeba na 40 minut a uvidím, jestli se aspoň trošku zahřál i motor.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud topení pustíš na 10-15 minut, tak se ti prohřeje max v létě. Vem si kolik tepla si vezme studena voda, prochladlý "železo" motoru třeba na -4°C a plus teplo co odebere radiátor pro kabinu. Po 45 minutách bude mět motor třeba 80°. Záleží na mrazu, jestli fouká vítr nebo seš v závětří, na době od poslední jízdy, její dýlce-jak se ti předtím prohrál motor-olej. 

Pokud pustíš topení za jízdy, tak je to další zdroj tepla pro motor, proto se proh4eje dřív. Je to jak když máš v koupelně ústřední topení a doplníš ho přímotopem. Taky ti jen přímotop koupelnu vyhřeje, ale potřebuje čas. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Takže....teď jsem jel na noční, zapnul jsem to na 20 minut před jízdou a jak jsem potom nastartoval a vyjel, tak během chviličky začala ručička stoupat, což znamená, že to asi fakt zahřálo i ten motor :-)

Takže opravdu to chce jen delší časový interval. Luxus :-)

Akorát mi to moc nekoresponduje s tím, co píšou v manuálu viz. foto výše.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...