Přejít na obsah

PČR - Dechová zkouška


Doporučené příspěvky

A tady to nařízení:
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.policie.cz/soubor/zppp-160-2009-pdf.aspx&ved=2ahUKEwjo_cixl4TfAhVQbFAKHSpMCM4QFjAAegQIAxAB&usg=AOvVaw07T1-dfr7FhP8yOlO8NVbD

Ještě si dovolím nesouhlasit s osobně. A to s výzvou ke spartakiádě na zjištění, zda-li je řidič pod vlivem nějaké látky. To je totálně mimo zákon.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 16 hodinami, motosman napsal:

Ve finále nemohou, protože to brzdí ti od Holešovic. To samé úsekáč od D8 a nájezd od Kbelské směrem na Střížkov.
Jinak postupy a jednotlivé akce, kontroly, DBAčka atd. upřesňuje nařízení presidenta PČR. Formulace výzvy není přesně dána. Takže to může být předložte, ukažte, atd.
Zde je to docela dobře rozebrané:
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.polac.cz/katedry/kvs/konfer/sborniky/vetesnik.pdf&ved=2ahUKEwiCzsuT9YPfAhVDPFAKHUsXDJkQFjAGegQIBxAB&usg=AOvVaw0aK5n_rdhCh0gEhfwdUPMa

 

Ve finále mohou a právě v nočních hodinách kdy není tak hustý provoz a kvůli čemu se to celé zavádělo "aby v nočních hodinách řidiči rychlou jízdou nerušily lidi v Holešovičkách), dost lidí si toho už všimlo a když jedou z okruhu tak si to tam střílí někteří klidně i kilem v deset večer. Taky si nedokážu vysvětlit jak by posunutí kamer na most zlepšilo kvalitu života v holešovičkách. Protože když je tam velký provoz tak tam stejně nikdo víc jak 50. Prostě tam to posunutí nemělo jiný důvod než začít zase kasírovat na provařeném úseku, nehledě na to že absolutně pošlapali původní důvody instalace.

 

Když jsme u toho tak ten tichý asfalt tam od hluku pomohl mnohem víc než když se tam sníží rychlost ze 70 na 50 nebo 30. K čímž bych poukázal, jak poznat člověka který skutečně chce pro místní lidi něco dobrého udělat. Tj. ne instalace kamer a radaru ale instalace tichého asfaltu a rekonstrukce kolejí do nových žlabů. Tahle oprava co proběhla i u průhonu před 4 roky mi zvedla kvalitu života v oblasti stonásobně. 

 

Místo toho aby se vymýšlelo jak dotáhnout blanku na neexistující vnější okruh města ideálně podzemí, tak si tam paka hrajou s radarama jak banda kreténů a než aby obecní policie řešila fetky ve veřejných prostorech tak se prohání smíšenými zonámy v létě ideálně na kole aby si odčárkovali zisky. Dokud ten systém bude nastavený na to aby vydělával je nefunkční. Znemožnit vydělávání obecní policie vyhláškou tj. vymyslet zcela jiný systém trestu (neříkám že zrušit finanční ale 100 % pokut třeba do důchodového systému) a uvidíte jak 99 % měst zruší obecní policii.

Editováno: , autor: 15degren
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

motosman:

 

ano viz můj edit. Až bude veškerý příjem z pokut od magistrátu a obecní policie padat do důchodového nebo zdravotního systému, budu věřit že je pro lidi a ne soukromý business zcela se zvrátila původní myšlenka obecní policie a kamerový systém na dohled v dopravě, viz blanka kde není nic vzácného kdy ve 22:00 když jedu na kobru hrát hokej svití z ničeho nic v jednom úseku 50 kmh za prakticky nulového provozu. Letmo to proběhlo před rokem ve zprávách na chvíli to přestalo (cca na měsíc), pak si to vesele začali dělat znova.

Editováno: , autor: 15degren
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky


 

V ‎03‎.‎12‎.‎2018 na 18:43, motosman napsal:

Ještě si dovolím nesouhlasit s osobně. A to s výzvou ke spartakiádě na zjištění, zda-li je řidič pod vlivem nějaké látky. To je totálně mimo zákon.

 

 


Asi jsi nikdy u lekarskeho vysetreni na alkohol nebo drogy nebyl. Tady lze stahnout protokoly, v oddile B jsou body, ktere lekar hodnoti, rovna chuze, chuze po care, prst na nos, ...
https://www.fnol.cz/pdf/soudni/protokol_vysetreni_alkohol.pdf

https://www.fnol.cz/pdf/soudni/toxikologicke_vysetreni_navykovou_latkou.doc

 

 

Editováno: , autor: osobne
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

1) Osoba, která vykonává činnost, při níž by mohla ohrozit život nebo zdraví svoje nebo dalších osob nebo poškodit majetek, nesmí požívat alkoholické nápoje nebo užívat jiné návykové látky při výkonu této činnosti nebo před jejím vykonáváním.
(2) Orientačnímu vyšetření a odbornému lékařskému vyšetření zjišťujícímu obsah alkoholu je povinna se podrobit osoba, u níž se lze důvodně domnívat, že vykonává činnosti podle odstavce 1 pod vlivem alkoholu, a dále osoba, u které je důvodné podezření, že přivodila jinému újmu na zdraví v souvislosti s požitím alkoholického nápoje. Spočívá-li orientační vyšetření zjišťující obsah alkoholu v dechové zkoušce provedené analyzátorem alkoholu v dechu, splňujícím podmínky stanovené zvláštním právním předpisem9a), odborné lékařské vyšetření se neprovede. V případě, že osoba tento způsob orientačního vyšetření odmítne, provede se odborné lékařské vyšetření.
(3) Orientačnímu vyšetření a odbornému lékařskému vyšetření zjišťujícímu obsah jiné návykové látky než alkoholu je povinna se podrobit osoba, u níž se lze důvodně domnívat, že vykonává činnosti podle odstavce 1 pod vlivem jiné návykové látky, a dále osoba, u které je důvodné podezření, že přivodila jinému újmu na zdraví v souvislosti s užitím jiné návykové látky.
(4) Vyzvat osobu podle odstavců 1 až 3 ke splnění povinnosti podrobit se vyšetření podle odstavce 2 a 3 je oprávněn příslušník Policie České republiky, příslušník Vojenské policie, příslušník Vězeňské služby České republiky, zaměstnavatel, její ošetřující lékař, strážník obecní policie nebo osoby pověřené kontrolou osob, které vykonávají činnost, při níž by mohly ohrozit život nebo zdraví svoje anebo dalších osob nebo poškodit majetek

Abychom se bavili konkrétně. Spartakiádu tam nikde nevidím. Pokud existuje jiná možnost, sem s ní. Rád se poučím. Čáry jsou křivé a nos mám po plastice. Takže se také netrefím. Asi strávím život v base.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jo ty tam vidis vyjmenovanou jen dechovou zkousku, tak jsi presvedcen, ze je to jedina moznost, no to je tvuj problem, ja ti ho vymlouvat nebudu, vsimni si ale, ze u orientacniho vysetreni na jinou navykovou latku neni vyjmenovano nic, tedy zadny zpusob provedeni. Mozna ti to pak dojde. Proste tam vsechny mozne konkretni postupy orientacniho vysetreni uvedeny nejsou. A konec koncu tam nejsou uvedeny ani postupy pri odbornem vysetreni. To je az v tom protokolu, co jsem postnul vyse.

 Vsak to odborne i orientacni vysetreni muzes odmitnout, ja v tom problem nevidim, kazdy sveho stesti strujcem.

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jsem jen prostý občan. Alkohol = dechová zkouška, dnes jen přístrojem drager. Pokud si policie obhájí jiný postup , sem s ním. Návykové látky = drug wipe. Alias lízátko. Oboje je jen orientační měření. Pokud se dotyčný nepřizná, je jen odborné vyšetření krve. Nezáleží na tom, že jste si prosadili orientační zkoušku za právoplatnou. To je opravdu jen na nevědomosti dotyčného.
Neznám žádný rozsudek, který by odsoudil někoho , že neprošel orientačním testem spartakiádního nácviku.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vždy to bylo, je a bude tak, že při orientačním vyšetření se policista rozhoduje, jestli vyzve osobu k odbornému vyšetření, jak alkohol, tak drogy. Při orientačním vyšetření se používá dechová zkouška na alkohol, ať už stanoveným analyzátorem alkoholu v dechu nebo třeba trubičky s balónkem, kontrola stability při chůzi, atd., se používá jak na alkohol, tak na drogy, na drogy se ještě kontrolují zorničky oka při osvětlení baterkou, popř. test Drugwipe (ten je drahý), např v Německu dají poldové řidiči kelímek a chtějí od něj moč, tu pak na místě otestují nějakými testovacími papírky, čeští řidiči se tomu strašně divili https://www.radio.cz/cz/rubrika/udalosti/ministerstvo-vnitra-eviduje-pres-sto-stiznosti-ceskych-ridicu-na-kontroly-v-nemecku-a-rakousku , to samé je klidně možné v ČR, i když se to nedělalo a nedělá, protože na to není PČR zařízena technologicky, ale technologicý pokrok nezastavíš, jednou to přijde možná i sem, popř. přijde něco jiného, někde má PČR i přístroj na vyhodnocování slin na drogy: https://www.novinky.cz/domaci/256311-novy-tester-na-drogy-zjednodusi-policistum-praci.html . Můžeš se prostě setkat s různým druhem orientačního vyšetření na alkohol nebo jiné omamné látky, pouze jedno z nich (dechová zkouška stanoveným analyzátorem alkoholu v dechu) může nahradit odborné vyšetření.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Před hodinou, osobne napsal:

... dechová zkouška stanoveným analyzátorem alkoholu v dechu... může nahradit odborné vyšetření.

 

To je podle mě největší problém současného zákona - staví na roveň orientační vyšetření přístrojem, který z principu své činnosti nemůže dokázat, zda je řidič pod vlivem, s odborným vyšetřením, které kombinací více metod skutečně vliv alkoholu prokazuje. Jinak je IMO zákon naprosto v pořádku a d-fens (včerejší motosmanův odkaz) to zbytečně hrotí, jako obvykle.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak jednoduché to ale zas není, když řidič s výsledkem dechové zkoušky nesouhlasí, může požadovat odborné vyšetření, akorát si to holt musí sám zaplatit, ale to by platil stejně, kdyby ho vyžadovala policie a ono bylo pak pozitivní.

Editováno: , autor: osobne
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No počkej, nestraš mě, já chápu §24/4 zák. 65/2017 Sb. tak, že pouze když odmítnu provést dechovou zkoušku a chci "krev", musím si to automaticky zaplatit:

"Pokud bylo odborné lékařské vyšetření provedeno z důvodu odmítnutí orientačního vyšetření..."

 

Pokud nadýchám a výsledek budu rozporovat s tím, že chci "krev", jejíž výsledek bude negativní, pak bych nic platit neměl. Viz §24/3 zák. 65/2017 Sb.:

"... Neprokáže-li se přítomnost alkoholu nebo jiné návykové látky, náklady nese Policie České republiky..."

 

Chápu to špatně? Mě právě ten systém přijde smysluplný. Zastaví mě PČR, nic nevymýšlím a dýchnu. Při pozitivním výsledku dýchnu v rozmezí 5 až 10 min. znovu, případně ještě potřetí. Pokud bude výsledek stále pozitivní, budu chtít odbornou zkoušku, která prokáže, že jsem nepožil. Smůlu mají trochu diabetici apod., kteří dřív rovnou odmítli dýchat a požadovali "krev". Teď prostě dýchnou jako všichni ostatní a "krev" chtějí až potom. Slušného člověka to sice připraví o čas, nikoliv ale o peníze.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tech situaci muze nastat vice, ne pouze dve, zejo.

Pokud budou dve mereni po sobe pozitivni a odchylka do 10%, ridic s vysledkem souhlasi, protokoly podepise, tak to policii staci a k odbornemu vysetreni ridice nevyzve. Ridic presto i pak muze vyzadovat odborne vysetreni, pak si ho plati.

Jinak po dechove zkousce, s jejimz vysledkem ridic nesouhlasi a nepodepise protokoly, vyzve k odborne zkousce policie a kdyz policie vyzve, tak to policie plati. Samozrejme kdyz to bude pak pozitivni, zaplati to stejne ridic.

Kdyz ale ridic rovnou odmitne podrobit se orientacnimu vysetreni, tak zaplati odborne vysetreni i kdyz bude vysledek negativni a to prestoze k odbornemu vysetreni vyzve policie.

Pak jsou takove ty situace, kdy ridic dela jako by dychal do pristroje a misto toho nasava vzduch, nebo je v takovem zdravotnim stavu (napr. astma), ze nezvladne ten neprerusovany vydech provest, pak vyzve policiie a ridic plati jen kdyz to je pozitivni.

Pak jsou treba take takove ty situace, kdy se ridic podrobi, nepodepise protokoly, policajti mu reknou, ze jim to staci a podepisou ho tam pozdeji, jako by souhlasil, ale to uz sem nepatri.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

S nahráváním souhlasím, nechápu sice proč skrytě, pokud teda nejsem placený agent GIBS, takže spíš bych teda policajtům řekl rovnou, že si pořizuji záznam a mám jistotu, že se ke mně budou chovat maximálně profesionálně a zbytečně nevyhledávám situaci, že bych potom chodil po soudech, svědčil proti nim, odpovídal na nepříjemné dotazy jejich obhájců a pod., když je nahraju u nějaké levárny. Stejně se v drtivé většině u soudu dojde k tomu, že se jedná jen o kázeňský přestupek a zrno od plev to u policie neoddělí. Já mám rád jednání na rovinu, já nahrávám vás, vy zase mě, jsme si kvit a je to férovka. Asi ani prodavačce v obchodňáku by se úplně nelíbilo, kdybych ji skrytě nahrál a pak jí dělal problémy u zaměstnavatele, že nebyla dostatečně hbitá a úslužná při mém obsloužení.☺️ A nelíbilo by se to asi nikomu z nás. Je to trošku přehnané, protože prodavačka mi řidičák nevezme a neomezí výrazně moje práva, jasně. Ale neznám nikoho, kdo přišel o řidičák jen proto, že zrovna měli policajti špatný den a potřebovali se na někom zahojit. Vlastně jednoho jo, tomu opakovaně vyšel pozitvní test na drogy a krev to vždycky vyloučila. Jenže ten borec frčí v látkách, které v současnosti ještě nejsou na seznamu těch nedovolených, takže taky ne úplně košér. Takže si nikdy nepodal stížnost, že byl pár týdnů bez řidičáku, jen trpělivě čekal, jestli ho tentokrát utáhnou a nebo ne. A kde jsou největší svině? Těžko říct, třeba u policie, třeba lékařů, třeba řidičů z povolání a kdo ví, třeba i tady na klubu i když se nedá dívat na členství jako na profesi. Těžko říct, z jakého průzkumu vycházíš, že to víš tak jistě..... U mě se to párkrát změní, jednou to byl lékař, co nechal syna od souseda tak dlouho čekat se slepákem v čekárně, až s sebou sekl o zem a exnul jim na stole kvůli sepsi a neodborně provedené operaci, teď momentálně autobusák, co smetl v obci mladýho chlapa, zastavil, mrknul na něj a frčel dál, aniž by mu pomohl nebo aspoň někam zavolal. Samozřejmě to taky borec nerozchodil, když se po něm proběhla dvojmontážka autobusu, byť prázdného. No a o hrdinech, co vytlačí auto s ženskou za volantem, že skončí v kotrmelcích v poli, protože ho zdržela o dvacet jeho drahocenných vteřin,  to nebudu ani komentovat. Tak těžko říct, kde jsou ty největší svině...☹️

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 roky později...

Ahojte, dodnes som nedoriešil problematiku kontroly na alkohol políciou pri bežnej akcii, teda zastavení. Skúšal som to i cez známu motoristickú reláciu i štátne inštitúcie - ale ticho je. Určite ste postrehli, že asi hovorím o súčasnej Coronovej dobe a teda prenosu tejto choroby prostredníctvom kontrolného prístroja. Viem, že sa používajú tie s náustkom alebo iba fúkaním bez náustku. Lenže všetko ostatné je aj tak  dodržané pre prenos - teda vzdialenosť, nechránenosť testovaného a nesterilita po použití prístroja. Naposledy ma zelení chlapíci kontrolovali minulý týždeň a vzdal som to a fučal. Možno ho už mám. A ty?

ivča

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 3 týdny později...

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...