Přejít na obsah

Denní svícení-hoří pojistka


xstanda

Doporučené příspěvky

Ahoj,nesetkal se někdo s tímto problémem? Nefungovalo denní svícení, vymenil jsem pojistku, shořela znovu, na žárovce jsem našel na vláknu "pecku", vyměnil jsem obě žárovky a pojistku, chvíli to fungovalo, dněs po nastatování opět nesvítí. Ještě zkusím dohledat rele a vyměnit. Roomster 2014, 1,416V,63kW.

Díky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

koukni  na  žárovky  znovu   dnes  některý   ty  žárovky nevydrží  ani  jeden  den .( jakou chvíli  to  bylo  dobrý   jeden den  půl roku  )    pokud praská pojistka  stále   zkusit  vyndat  rele  dát jiný  , nebo   bych  světla     odpojil  ve spoji   v  motorovém prostoru    nebo  nejlépe  po  jednom  ( abych věděl  která  strana to  dělá  )  a  kouknoul  zdali  praská  dál  ,  a  co  je  na  tu  pojistku  ještě  zapojeno   . Nejlépe  odpojit kabeli na pojistce a po jednom  je  přidávat a koukat  na který  kabel  praskne pojistka.   . Když  praská  stále  je to  dobrý  pokud praská  náhodně  špatně se to  hledá  ..Najhorší  jsou  spoje  pod  baterkou  na  kasli  položeném    tam  se nachází  plno  poruch  . 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

vydržela tak jednu jízdu, den... Pojistka je jen na denní svícení 7,5A. Už jsem pročetl trochu víc forum, a prověřím pár tipů. Relé, studený spoj, prodřený kabel u baterky apod. Díky.

 

 

 

 

Editováno: , autor: xstanda
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ano, jde o denní světla vedle mlhovek, bez start-stop.... tomu prodření možná odpovídá i to, že když jsem to zkoušel na stojícím autě, tak to svítilo...cca 30min, ale po jízdě, aktuálně po ledových muldách a nerovnostech už to nesvítí a pojistka shoří...

 

Díky, budu hledat...až bude tepleji :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Uz na zacatku topicu bych tipoval prodreny kabel  a timpadem zkrat.

Ale jeste nepadla zminka o samotnem spinaci svetel?

Demontaz zde 

Da se jednoduse vytahnout a zkusil bych ho poklepat....

Editováno: , autor: zwan
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jak píše "standa 2", zkrat by mohl být pod baterkou. Tam je to naňahňané. Ale byla taky tato akce https://forum.skodahome.cz/topic/127828-servisn%C3%AD-akce-97z8099001-upevn%C4%9Bn%C3%AD-svazku-elektrick%C3%A9-instalace/?do=findComment&comment=2363017 , upevnění svazku u servořízení. Bylo to pro mladší ročníky, ale stejně bych se tam podíval.

Ta pojistka je jenom pro ty dvě žárovky DS.

Oprava: starší ročníky.

Editováno: , autor: jipol57
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj,

 

situace má ne moc pozitivní vývoj.... V sobotu jsem vymontoval baterii a kastlík na baterii, abych se dostal ke svazku. Je to svazek nacpaný do plastového žlabu a zavíčkovaný. Nic jsem nenašel, žádné zjevné porušení a tak jsem tam dal novou pojistku, jestli se to náhodou nechytne. Chytlo se to, asi 50km to bylo OK. Dnes po nastartování to málem chytlo doslova. Pojistka neshořela a to jsem tam dal zase stejnou 7,5A, zato shořela izolace asi 1,5m káblu od levého dennícho světla asi až do pojistkové skříně a zapekl se k okolním vodičům + jsem měl kouř v "kokpitu" z toho jak ukápl plast z pojistky. Hned jsem vypnul zapalování a zbytek pojistky vyndal. Auto pak fungovalo normálně, jen se asi zaznamenala chyba do řj, bo svítí kontrolka.

 

Takže závěr je: pojistky nehoří pro nic za nic, někde je chyba. Tentokrát jsem rozřezal i izolačku, kterou byl svazek smotaný a je prodřených víc kabelů, než jen denní svícení. Asi udělali soudruzi ze škoda auto někde chybu, protože na firemním Roomsteru se stejným motorem byla ta samá závada zhruba při stejném nájezdu km (75000km), taky kouř na palubě ve spojení s jištěním denního svícení. Celý svazek kabelů stojí řádově 20.000,-, vyřešilo se to natažením samostatných poškozených kabelů.

 

Tady jsou nějaké fotky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Teď když nevíš,v jakém stavu jsou ty ostatní kabely,tak asi nepomůže nic jiného,než servis.Musel bys projít kabel po kabelu a na každém zkontrolovat a případně opravit izolaci.Jinak pokud bys měl jistotu,že ostatní kabely jsou zdravé,tak natáhnout nový kabel od pojistek až k tomu dennímu světlu,protože na tom kabelu musel být ten zkrat.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak to je smutné, když se nedá na pojistku spolehnout. Ale celkem se to dá očekávat, při tom šetření materiálem. Je to taženo vodičema s průřezem 0,5mm2, a to je na 7,5A dost málo.

Zkus ještě prozkoumat kde to vlastně bylo zkratované. Píšeš od levého světla. To znamená, že je to spálené až ke konektoru žárovky? To by znamenalo, že to bylo zkratované v tom konektoru.

A nebo kousek před ním? Jak jsem popisoval výše, že byla akce na "upevnění kabelového svazku" v prostoru vedle čerpadla posilovače řízení. Je to taky pár cm od toho světla.

Tam mi to připadá pravděpodobnější. Kdyby to bylo v konektoru, tak to asi bude zkratlé pořád. Ale psal jsi, že to občas svítilo dobře. To znamená, když se svazek pohnul a otřel se o kostru.

A v tom samotném svazku, pod izolačkou to asi taky nebylo. V okolních vodičích je většinou taky plus, a to by nezpůsobovalo zkrat.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Že je v ostatních kabelech také plus,to by klidně zkrat způsobovalo.Mínus by se k tomu problematickému místu dostávalo po tom kabelu přes ten příslušný vypnutý spotřebič.Znamenalo by to,že by se něco dalšího chvílemi samo zapínalo společně s těmi světly.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ale o tom xstanda nepíše, že by se mu něco náhodně zapínalo. A určitě by neshořely vodiče. Snad ta pojistka, kdyby byla přetížena tím "dalším" spotřebičem. Tohle vypadá na zkrat na kostru, a asi naposled nebyl tak dokonalý spoj, že teď nebyl proud vyšší než 7,5A. Pojistka to vydržela, tenoučké drátky ne. Možná ta pojistka byla špatně označená.

Edit: důležité bude, jestli teda bude, zjištění od xstandy, kde skončily shořelé vodiče. Začátek je v poj. skříňce a konec v místě zkratu.

Editováno: , autor: jipol57
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj,

že by se něco zapínalo náhodně jsem nezaznamenal...Není to shořelé až po žárovku, před paticí žárovky je kabel OK. Nejvíc ohořelé je to před baterkou a pod baterkou, tam není izolace vůbec, dál je vidět že je to jen zapečené s těmi kabely okolo a to až po přepážku kabiny.

Určitě bude nutné vyměnit pár postižených vodičů, což je asi prima práce v nepřístupném prostoru...po opravě dám vědět.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nejvíce se izolace spekla a shořela v místech, kde je shluk vodičů, v tom kanálku, kde bylo nedostatečné odvětrání a ochlazování. A když je před konektorem vodič nespálený, tak byl na 100pro prodřený na kostru v místě, jak na to upozorňovali ve Škodovce. Nebo v blízkém okolí. Jak popisuju akci výše.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 3 týdny později...

....zkrat byl v místě na které upozorňovala Škodovka. Drát denního svícení kostřil s držákem serva hned za světlem mlhovky a denního svícení. Někdo tady psal, že to bylo pro dřívější ročníky, překvapuje mě, že to neměli v předposledním roce výroby roomstera (2014) upravené.

 

Navíc byla chyba v pojistce, která, ač byla označená 7,5A, tak byla i na pohled silnější, než jiné 7,5A pojistky, takže je ještě potřeba hlídat koupené pojistky!

 

IMG-20190215-WA0000.jpg

IMG-20190215-WA0001.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky za vysvětlení celé situace. Tak je to přesně jak to popisovali v servisní akci - odkaz na pdf:

https://forum.skodahome.cz/topic/127828-servisn%C3%AD-akce-97z8099001-upevn%C4%9Bn%C3%AD-svazku-elektrick%C3%A9-instalace/?do=findComment&comment=2363017

Svazek má být připáskovaný k držáku houkaček. A bylo to vydané 14.6.2014. Takže tvoje do toho spadalo taky. Jestli chodíš do servisu, tak ti to měli udělat.

S tou pojistkou jsem měl takové tušení. Když se několikrát spálila a najednou toto. Drátky jsou sice jak nitky, ale těch 7,5A by mohly vydržet.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...