Přejít na obsah

Vymena oleje


Petula

Doporučené příspěvky

  • o 1 měsíc později...

Vážení, jsem tu poprvé a prosím o radu.

Koupil jsem Superba III 2,0 140 kW 4x4 r.v. 2016. Rád bych si na něm vyměnil olej v motoru jako před tím na Suberbu II, Octávií atd. 

Nepřišel jsem ale na to, jakým způsobem se dostanu k filtru, aniž bych nerozebral "půl motoru". Může mi s tím prosím někdo poradit?

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Děkuji,

jestli tomu dobře rozumím, k filtru se dostanu zespodu. 

Přiznám se, že jsem už měl auto nahoře, sundal jsem spodní plato a stejně jsem filtr neviděl. Ale někde být musí. Možná je tam víc trubek než na Golfu a není na první pohled vidět.

Zkusím to znovu,

Ještě jednou díky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

filtr najdeš je nad oběhovým vodním čerpadlem , ještě se tam motá kabelový svazek ten jen vycvaknš z držáku je tam plastový stromeček pak povolíš filtr zbleje tě olej nech vytéct úplně ho nevyndavám až odteče tak pak ho vyndám, 

proč ty olejový filtry zmenšujou ach jo šetří ... pak ty motory mají vydržet ....

Editováno: , autor: jirka toledo
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Výměna oleje se povedla, nakonec to nebylo tak hrozný. Je to ale celá práce s rukama nad hlavou. Začal  jsem povolením výpušťáku. Vyteklo cca 3 dcl oleje. Pak jsem vyšrouboval zátku na vaně a zbytek vypustil. Zdá se mi, že v tomto motoru je o trochu větší náplň než ve 103 nebo 125 kW. Tam jsem nalil 4 litry a olej byl v půlce měrky. Tady jsem nakonec nalil 5 litrů a je na vrchní rysce

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 3 týdny později...

Čau kluci - já mám taky dotaz, i když jsem tady odpověď četl, něco mi nesedí..

Koupil jsem si zánovní SUPERB III (r.v. 06/2018), najeto 11tis. km, 2,0TDI (110/150), 7st. DSG, 5 let záruka a řeším, co olej..

Auto stálo asi nějakou dobu na salonu ve Škodovce, a teď je to rok a měsíc od uvedení do provozu.

Mám olej vyměnit? Auto mi píše, že při 30 tis. km, nebo ještě 278 dnech a to se mi nechce. Všude tu všichni píšete, že max po roce, nebo 15 tis. km.

A jaký typ oleje? Já tam opravdu nemám 5W30 - dostal jsem na dolití náhradní 1 litrovou flašku Shell oleje 0W-30 :-/ 

Může to být tím, že už tam mám AdBlue? Takže, jak s výměnou? Vyměnit hned, jelikož je to rok od uvedení do provozu, a jaký olej? Jooo a nemáte někdo v Praze autorizák, kde Vám vymění olej, který si donesete,

koupil bych si originální na tu výměnu, ale ne za 650,-Kč/litr...

 

Dík moc.

Editováno: , autor: funscreen
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V Praze Ti s autorizákem bohužel neporadím, ale na výměny mezi servisním intervalem jezdím ke spolužákovi na soukromou dílnu. V Praze mohu doporučit Rolbaře (cardiagnostik.cz).

Olej pro Tvůj motor jen a pouze specifikace VW 504 00/ 507 00., ten může mít viskozitu jak 5w-30, tak 0w-30, jaký  vybrat je věčné téma jak tady tak třeba na forum oleje. Osobně dávám a co jsem tak viděl, i třeba kluci zde na fóru Mobil 1 ESP Formula 5W-30, má v dané specifikaci nejvyšší viskozitu HTHS 3.6, což znamená "nejpevnější" olejový film, měním vždy po 10000/km motoru to udělá dobře a mě na duši??

Olejář Ti vždy řekne, je jednou jakou značku, dodrž specifikaci výrobce a zkrať interval na polovinu a nic víc neřeš.

Editováno: , autor: xtrack
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj,

 

díky moc za vyčerpávající rady. Dobře, budu se držet specifikace, jak jsi napsal. Asi dává smysl i to, jak píšeš ohledně té viskozity.. ?

Chápu to tedy správně, že do autorizáku bych měl jezdit na pravidelné výměny dle palubáku (takže každých 30 tisíc km / 2 roky) a na ty půlené intervalové výměny k někomu, kdo tomu rozumí, prostě mimo autorizák a škodovácký filtr, aby nebyly pochybnosti o záruce.. ?

Dík za typ na Rolbaře - už jsem mu napsal, tak uvidíme.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@funscreen Jen doplním jak správně psal @xtrack. To proč jsi dostal olej Shell 0W30 má jeden jediný důvod v tom, že zrovna Shell bohužel přestal vyrábět oleje 5W30, protože nechtěli dělat více specifikací. Konkrétně 5W30 tedy sjednotili pod 0W30. Proto dnes kromě nějakých starých zásob nelze koupit oleje Shell 5W30, což je škoda, ale to je na jiné téma.

Tedy reálně dodržet specifikaci VW 504 00/ 507 00, dát 0W30 nebo 5W30 a jezdit.

U více jetého auta ta 0W30 nepatrně zvyšuje hlučnost motoru, u nového to nepoznáš (maximálně tak deci na úspoře paliva, protože je reálně konkrétně ten Shell 0W30 i za běžné teploty kolem 20°C výrazně řidší než původní 5W30 co se dala sehnat ještě před více jak rokem. Tedy do zahřátí motoru má menší odpor, pak už jsou dá se říci identické a na teplém oleji bez rozdílu.

 

Z levných olejů Shell, Mobil, Castrol. Z lepších olejů ti tu asi každý doporučí především Millers Oils v dobrém poměru cena/parametry. Obecně ale pokud budeš dělat častější výměny (ideálně do 12tkm, max. do 15tkm, nebo 1 rok), tak stačí i ty levné oleje. Pro delší intervaly už ty levné nic nevydrží a budou mít vyčerpány důležité parametry. Millers Oils by tam obstál lépe a má celkově větší rezervu ve všech parametrech než ty levné. Ale zase je trochu jinde cena (i když na škodovácké ceny oleje se stále ani tak z daleka nedostaneš a přitom s Millers Oils dáš kvalitativně výrazně lepší produkt.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj,

@ZbyšekSU Takže myslíš třeba tohle: Millers Oils EE LongLife 5W-30 5L (https://jaknaauto.cz/Produkty/Oleje-a-maziva-C3342/MOTOROVE-OLEJE-C54/DLE-ZNACKY-C108/Millers-Oils-C5010/5W-30-C5011/Millers-Oils-EE-LongLife-5W-30-5L-P620419/?gclid=Cj0KCQjwpavpBRDQARIsAPfTwiw5_TGiXa56xaStihoxKNQBnnJvH0TnRoKNY4F9-aBZcEYytjYYdYsaAq7dEALw_wcB)

 

Jinak jsem myslel tohle: https://olejeobchod.cz/mobil-esp-formula-5w-30-5l-1

 

Máš pravdu, Millers Oils je trošku dražší, ale pokud jsem dal přes 700k za auto, asi mne 2 tisíce za olej už nevytrhne..  A i tenhle měnit po cca 12-15 tis. km?

Editováno: , autor: funscreen
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ten Millers je přesně pro tvé auto dokonalým výběrem.

Pokud ti nevadí vyšší cena proti "obyčejným olejům", tak neváhej. Zde asi doporučím @michal2009, možná ti bude schopen sehnat ten Millers za lepší cenu. Chápu logiku že u auta za 700k je blbost dívat se na úsporu 1000,-Kč za olej a kupovat jen průměr, když jde vzít to nejlepší.

Ten Mobil také velmi dobrá volba, ale je to jen normální olej.

 

I Millers měnit max. 15tkm.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak super, pokud mi to bude schopen tady v Praze někdo vyměnit tak, aby to pak v autorizáku nepřišli, nemám s tím problém a Millers klidně koupím.

pokud by @michal2009 Dokázal sehnat levněji , budu rád ? Origo filtr si ve Škodovce seženu..

A co mám pak dělat na servisu v autorizáku, když mi tam Millers nebudou chtít dát a nacpou mi tam tu jejich srágoru? ?

Editováno: , autor: funscreen
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 3 týdny později...

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...