Přejít na obsah

Rozleptání laku po celém autě (ptačí trus?)


Petr888

Doporučené příspěvky

Zkrácená verze: 1. Co mi rozleptalo lak? 2. Doporučení šikovného lakýrníka, který to spraví.

 

Všechny fotky zde: https://www.zonerama.com/PetrK91/Album/5000476?secret=kJPMf8apAqqUoax133YmhEym2

 

Celý dotaz:
Ahoj, na karoserii svého auta (Škoda Octavia II, r.v.2010, stříbrná barva) jsem objevil narušený lak. Zdá se, jakoby byl poškozen pouze vrchní bezbarvý lak. Když jsem si poškození všiml, byly na laku vystouplé stříbrné tenké a ostré útvary (vypadalo to, jako když se lije olovo, nebo jako stříkance od malty), které se snadno vydrolily a zbyly po nich místa bez vrchní části laku (viz foto). Když jsem se tato místa snažil očistit, nalézal jsem u některých(!) poškození podivnou lepkavou hmotu (vypadala jako smůla či lepidlo smíchané s prachem).

 

Poškození jsem objevil během září po té, co jsem se s autem vrátil z dovolené v Portugalsku (po cestě teploty i 36 °C, v kempech občas stálo auto pod stromy). Před odjezdem jsem si žádného poškození nevšiml, nicméně se 100% jistotou to říci nemohu. Parkuji na parkovišti, na kterém jsou častečně i listnaté stromy. Pokud je to možné, parkuji mimo. Nevšiml jsem si, že by ostatní auta na parkovišti měla tento problém. Jednou týdně parkuji na krytém parkovišti P+R (napadlo mne, jestli nemohlo kapat něco ze vzduchotechniky, co by způsobilo rozleptání laku).

 

O víkendu týden před odjezdem na dovolenou jsem vůz umyl, ošetřil leštěnkou a následně voskem. (Všechny tyto přípravy používám celkem pravidelně.) V pondělí jsem vyjímečně zaparkoval pod stromem a když jsem k autu v pátek přišel tak bylo řádně zes*ané. Ihned po příjezdu domů jsem všechen trus umyl a druhý den vyrazil na dovolenou. Tam kde h*vna byly, není na laku žádné poškození!! Lak je rozleptaný na zadní části střechy, na kapotě a předních blatnících (drobné vady jsem našel i na zadním kufru a zadních dveřích), kde žádný trus nebyl!

 

Předpokládám, že žádný jiný způsob opravy než přelakovat není, proto bych byl vděčný za doporučení na šikovného a zároveň cenově přijatelného lakýrníka. Nejlépe Středočeský kraj, Vysočina, Praha, (teoreticky i Parubický a Jihočeský) ale pokud bude nutné dojedu kamkoliv. Byly by to oba blatníky, kapota a střecha.

 

Ještě, než to nechám přelakovat, bych rád zjistil příčinu, abych se jí mohl vyhnout a nevyhodil peníze zbytečně. Napadla mě smůla v kombinaci s vysokými teplotami (musela by se na lak dostat během toho týdne před odjezdem nebo až na cestě), samozřejmě ten ptačí trus (ale tam nechápu, proč je to všude jinde, než tam kde trus byl a tam kde byl je to v pořádku. Navíc auto, které na tom místě jinak parkuje pravidelně je OK), brzdová kapalina nebo jiná chemie unikající z auta jedoucího předemnou? Budu rád za každý názor. Díky moc!

 

P1080512.jpg

 

P1080524.jpg

 

P1080537.jpg

Editováno: , autor: Petr888
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ono na druhou stranu lak je lak a je jedno jaký model. 
V tomto případě se obávám, že žádnou kloudné řešení se nenajde. Jestli to nejde rozleštit nějakou brusnou pastou, tak pak leda nový lak :-(
Netuším, jestli je možné na to čerpat pojistku, jestli ano, tak dobrá lakýrna je v Auto Jarov na Praze 3.

Editováno: , autor: Martin Bednář
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Petran: Po krátkém pátrání na googlu by se mělo jednat o jasan ztepilý. O chemičce nikde v okolí nevím (parkoviště je u stanice metra Vltavská v Praze), ani jinde, kde parkuju nevím o ničem takovém. Všude, kde parkuju tak jsem prohlížel okolní auta a žádný jiný tohle nemělo....

 

Wittmann: Ano, je naleptaný. Po přejetí prstem je to hrubé. De facto chybí vrchní bezbarvý lak. Asi nejlépe to vystihují chyby "Snehové vločky" a  "Odlupovanie vrstiev" popsané ZDE (jen u mě to není tak rozsáhlé). Je pravda, že tam je i popis poškození od trusu, který je tomu také trochu podobný (tady je ten projev u mě naopak daleko výraznější, což by mohlo být způsobeno tím, že jsem auto neviděl 4 dni a nemohl to tedy odstranit.) Myslel bych si, že je to od těch ptačích h*ven, ale jak už jsem psal - nikde, kde je poškození, trus nebyl...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No o tom jsem také přemýšlel kdy, kde, kdo a proč by to udělal (teoreticky jedině někde na dovolené, protože od umytí stálo auto za plotem...a i pak na dovolené až na pár nocí kdy stálo auto na ulici před ubytováním v Portu a Lisabonu jsme spali ve stanu vedle auta nebo přímo v autě....). V souvislosti s tím jsem vzpomínal, jestli jsme náhodou nejeli za nějakou cisternou, která by vezla chemikálie - že by třeba něco z ní ukáplo. Možná by to byla ta lepší varianta, pokud by to bylo něčím jednorázovým, co se stalo na dovolené a není to způsobené něčím na parkovišti, kde parkuju dlouhodobě.

 

Teď to hlavně nějak rozumně za rozumnou cenu opravit, takže pokud by měl kdokoliv tip na šikovného lakýrníka tak budu jedině rád za doporučení -_- (Pojištění mám od ČP Odcizení+Živel, takže u mě to přes pojištění asi neprojde....)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...