Přejít na obsah

Volnobezne otacky 1.2 TSI


lac1kam

Doporučené příspěvky

Bohužel včera jsem to nevyfotil a dneska už bylo +10°C takže nebylo co zkoušet...

Musím zkusit vypnout ventilaci, ale na OIII se stejným motorem a digi klimou tento problém taky nepozoruji...

 

@TOMUS, @zwan Ale já se bavím o OHŘÁTÉM motoru (viz fotky výše, vždy olej +80°C) a vždy po delší jízdě (není to hned po nastartování). Hned po nastartování se ohřívá katalyzátor, to jsou zvýšené otáčky OK.

Spoiler

image.thumb.png.941edf2bbfb29b3b5547d69b95bd3f4b.png  image.thumb.png.87f2872b42c6e429d52ab1157422ef00.png

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mám 1.2 66kW 2015 a nic takového nepozoruju, schválně jsem se na to zaměřil v různých situacích a chová se to u mě podle schematu - studený motor po nastartovaní ohřívá katalyzátor 1000ot zhruba půl minuty, pak klesne na 800 a drží i při studeném motoru, zkoušeno při různých teplotách venku/nejméně 0 st. včera/. Klímu mám stále na auto, takže AC zapnuto. Jednou se mě stalo že Start stop vypnul motor na zacpané křižovatce, asi za minutu motor sám naskočil, na maxidotu hláška o zvýšeném odběru proudu a otáčky asi deset sekund na 1000 a pak hned zase na 800 a držely, jinak v žádné situaci 1000 nebylo. Za sebe teda musím říct, že mě to asi funguje jak má.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 měsíc později...

Dnes jsem si hrál s volnoběhem a topením u mojí 1.2 a výsledek je takový: zahřáté auto asi po 50 km jsem odstavil na volnoběh a vypnul topení. Volnoběžné otáčky spadly někam k 700 a držely. Zapnul jsem topení naplno a pustil větrák a volnoběh vyskočil téměř instantně k 1000. A až po vypnutí větráku a termostatu ještě cca 30 sekund trvalo, než začaly opět padat. Poznamenávám, že mám manuální klimu, takže v případě klimatronicu dost možná bude vzorec chování ještě komplikovanější.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 3 měsíce později...
V 8. 10. 2019 na 9:45, Martab napsal:

Povedlo se někomu pohnout s tímto "tématem"? Dnes na FB další Fabia 1.2 TSi 66kW která neprošla přes emise kvůli zvýšeným volnoběžným otáčkám na 1000prm...

 

Mám tiež 1,2 TSI. Bolsom na STK, tiež mi držalo otáčky okolo 1000. Mal som kúrenie na max. Technik stiahol kúrenie, vypol zapaľovanie a znovu naštartoval a všetko ok. Vysvetlil mi, že ak mám kúrenie na max, zapína sa prídavné elektrické kúrenie, ktoré sa stiahnutím teploty hneď nevypne. Preto treba vypnúť zapaľovanie a pri stiahnutom kúrení znovu naštartovať. Teraz už to mám odskúšané, že u mňa to takto funguje. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zvláštní sledovat tuto diskuzi, já na STK měl zapnuté A/C a režim AUTO (v podstatě nic jiného ani nemám) a dle protokolu volnoběžné otáčky 670 ot./min.

 

EDIT: samozřejmě před STK jsem byl řádně zahřát motor a zároveň jsem jej prohnal i po dálnici, to taky udělá své

Editováno: , autor: los pakos
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

A kdy jsi byl na STK? Tento problém se zvýšenými otáčkami se u mého auta pohybuje až když je kolem nuly (už jsme to psal několikrát, dělá to i po 100km po dálnici klasicky 130 na tempomat, takže auto zahřáté je). Zkusím příště ten restart motoru, ale se současným počasím asi až příští zimu :D

 

EDIT: Když se dívám na fotky, tak jednou to očividně udělalo i při +7°C, tak třeba ještě bude šance :)

Editováno: , autor: Martab
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 měsíc později...

@sk0d@: Díky, dobré info, i když mohlo přijít dříve (platnost od 1.2.2020). Není to myšleno osobně, spíše informovanost od výrobce z důvodu zamezení problémů na STK, jak bylo uvedeno již dříve.

Absolvoval jsem první emise a STK před 10 dny (F3 1.2, 66kW), byl jsem připraven na diskuzi v případě nesplnění kvůli otáčkám, ale překvapil mě technik před předáním vozu s dotazem na vypnutí všech spotřebičů i topení.

Předtím jsem vypozoroval jen některé důvody zvýšeného volnoběhu, hlavně nastavenou rychlost ventilátoru topení a klimu, ostatní se mi nějak nepodařilo průkazně ověřit. Tolik zkušenost.

  • Líbí se mi 1
  • Pozitivní 1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...