Přejít na obsah

Rotace pneu


labi

Doporučené příspěvky

Zdravím přátelé,

v lednu jsem zakoupil roomster, ke kterému jsem obdržel origo alu s letníma gumama. Nyní se chystám přezouvat a ejhle kola nejsou označena kde se před tím na voze nacházela. Nanejvýš poznám která kola byla na přední nápravě bo jsou špinavá od prachu z destiček. Ale co už nepoznám je to, na které byla straně. Podotýkám že kola nejsou směrová a že jsou nazuta dobře outside/inside , takže by to mělo být teoreticky jedno, ale........ Má teoretická úvaha je, že špalek na gumě bude mít ve směru rotace vyšší předek než zadek, protože se ten špalek záběrem jakoby natahuje ven. Můžete mi s tím nějak pomoci?

Editováno: , autor: labi
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 měsíce později...

@labi Tohle bych vůbec neřešil. Trvat na stejném směru otáčení (asym.) pneumatiky po celou její životnost je podle mě mýtus a neopodstatněné. Navíc, jednou se přijede do pneuservisu na vyvážení a technik to nahodí podle svého a je konec s trváním na téhle zbytečnosti. Rozhodně bych ojetí všech kol prošel a dopředu dal ty méně ojeté (hladší, bez stržených hran). Já to po dvacetielé zkušenosti navíc dělám tak, že z dvou, které dávám dopředu, vyberu tu s více vzorkem doprava. Zatím u mě vždy platilo, že se pravá strana ojíždí rychleji. Důvody jsem nenašel, snad vyspádování vozovky, snad štěrk na krajnici, zátěž,... A vzadu totéž. Tam dát ty špinavější a doprava tu míň ojetou. Už leta jsem ve stavu, kdy vlastně nepoznám, které pneu byly loni vpředu a které vzadu. Hrany +- stejné, hloubka vzorku identická.

Snad jedině, že by některé pneu byly sjeté do "A" nebo "V" (příčiny - špatná geometrie, ale i špatně vyrobené pneu - můj případ, atd.), tam by se to muselo řešit "INSIDE out", za cenu zhoršení odvodu vody. Ale nemá význam vyhazovat pneu, kde je po stranách 6 a 3,5 mm. Jezdit na předepsaný tlak měřený za nějaké teploty (ve stínu) před jízdou dobrým měřidlem a raději trochu přehustit - náklad, ochlazení,..

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...