Přejít na obsah

Antena DAB - řešeni


Doporučené příspěvky

Zdravím .

 

Chtěl bych se zlepšit přijem digitalního radia. Na anteně která byla doporučovana k teto krabici DAB+U přijem je trochu slaby. Když použiji pasivnou antenou tak nic mi nechyti - nemam žadné rozhlasové stanici. Na aktivné anteně už je moc líp, a něco chytim ale zaleži kde zastavim se.

 Dalo by se nahodou zapojit origo střešni antenu nebo antenu zadního skla k  teto krabici? Má někdo takové zkušenosti aby mi něco doporučit?

Po zapojeni radia stale dava napěti na antenu, nezaležně z jakého zdroju poslucham hudby?

Mám radio Bolero.

ANT DAB 1.jpg

ANT DAB 2.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já mám stejný MR a stejný model FC Style+ (09/2016), DAB z výroby, ale auto jsem dostal pouze se základnou pro anténu a místo šroubovacího prutu tam byla jen šroubovací plastová záslepka v barvě karoserie, kterou mi hned někdo ukradl a která se nedá sehnat ani ve Škodě ?.

Anténu mám z výroby zabudovanou v zadním skle. Prutovou nemám momentálně žádnou. 

To každý den vyráběli stejné auto v jiné konfiguraci? Možné je vše...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Aj ja si myslím, že ti ju zabudli nasadiť alebo ju niekde pri príprave pred odovzdaním auta stratili. Tebou spomínanú záslepku som ešte nikde nevidel.. chcelo by to foto.

 

Ale z mojej skúseností tá anténa na streche celkom dobre chytá aj bez samotného prútu. Horšie je, ak by si od nej odpojil káble z rádia. Až vtedy naozaj ideš iba na anténu v zadnom skle a to nie je žiadna sláva. V zadnom skle je iba zosilovač pre FM. Digitálne DAB nechytíš.. teda aspoň ja tak mám.

https://forum.skodahome.cz/topic/137704-fabia-combi-style-12tsi-81kw-brmov-strieborn%C3%BD-%C5%A1%C3%ADp/?do=findComment&comment=2261225

Editováno: , autor: brrrrm
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nezapomněli ji namontovat, sami se divili při předávání, že to přišlo bez antény a se záslepkou, bylo to poprvé. Ale bylo to v servise první auto s DAB tak to přisuzovali tomu, že to prostě má v případě DAB jen anténu vzadu.

Hrálo to vždy bez problémů jak FM tak DAB z více vysílačů. Když mi záslepku někdo ukradl, dal jsem tam místo ní malý pendrek asi za stovku, hlavně kvůli ucpání závitu proti korozi.

A ten pendrek mi už taky ukradli, takže opět jezdím nahoře bez. Náhradní anténu mám zatím v kufru.

Pokud by anténa vzadu byla jen na FM/AM, k čemu by pak byla u aut bez DAB ta na střeše? Nemyslím, že svádět signál ze dvou antén pro stejné pásmo do jednoho svodu je ok, mohou se vzájemně rušit.

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Bolero má několik antén, FM je jedna na střeše, druhá je v oknu (swing má jen jednu anténu na střeše, Swing s panoramou má stejné dvě antény jako Bolero). DAB má anténu na střeše. Nejedná se o "speciální výbavu", prostě ti tam tu anténu zapomněli dát, to je celé.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Martab - zapomněli tam dát anténu kde, ve výrobě nebo v servisu? V servisu určitě ne, tam tu záslepku viděli poprvé v životě a divili se, že tam anténa není. A proč tam byla ta modrá plastová záslepka místo antény? Modrá stejně jako moje karoserie. Proč se vůbec ta záslepka vyrobila když neměla být použita?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@noaid Dobrá, potom je tvá Fábie jediná co to takto má + je jediná která má záslepku na anténní šroub (jiné modely ŠA pokud nemají anténní prut tak buď nemají ve střeše díru vůbec, nebo mají "ploutev"). Ta záslepka je tam nejspíš jako ochrana aby tam netekla voda v době převozu, nebo tak něco.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Před hodinou, TOMUS napsal:

Prý DAB ma antenu i v zadnim okně - v těchto pasikach 

Nie, v zadnom okne má F3 iba AM/FM - toto platí pre autá bez panorámy.

 

https://forum.skodahome.cz/topic/137704-fabia-combi-style-12tsi-81kw-brmov-strieborný-šíp/?do=findComment&comment=2261225

Mám DAB od výroby a v zadnom skle mám iba AM/FM zosilovač 6V9035577A.. viď foto:

59a30fc7b7e32_2017-08-2718_08_54.thumb.jpg.d5555590df1ab08b0f136d13cc7b7322.jpg59a30fc87151c_2017-08-2718_12_13.thumb.jpg.42ebba37b7687ba4e9363c0b9718be4f.jpg59a30fca3c535_2017-08-2718_16_10.thumb.jpg.fa7a8fca1c174615354e1097f3d65846.jpg

Existuje aj FM/DAB zosilovač, ktorý má koncovku B. Ale tam potom treba ťahať ďalší kábel do Bolera pre DAB anténu.

 

Ako som písal v predchádzajúcich príspevkoch, keď som jazdil bez strešnej antény iba s anténou v zadnom skle, DAB mi nefungovalo a FM príjem bol strašne biedny, akoby to hralo iba mono. 

 

Také menšie zamyslenie, nemôže byť druhá anténa v zadnom skle prioritne určená pre príjem dopravných správ TP? Párkrát som si všimol, že ak mi šla hudba z externého zdroja (SD/BT/USB) a spustili sa mi dopravné správy z rádia, signál týchto správ bol dosť biedny. Presne taký ako keď som chytal rádio iba na zadnú anténu. Ak som počas týchto dopravných správ prepol hudbu na rádio, signál sa zrazu zlepšil o 100%.

Editováno: , autor: brrrrm
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Áno, tieto schémy som vtedy pred 2 rokmi tiež videl. Keď som kvôli tomu rozobral dvere, našiel som anténu dole na druhej strane ako na obrázku. Ale možno nejaká iná výbava to má aj takto ako je na tom obrázku.

 

Pozeral som aj zadné sklo, ale ak dobre pamätám, anténu v skle mám iba vpravo dole - viď foto v predchádzajúcom príspevku. Na tvojom obrázku v tej časti nie je nič. 

 

Ešte vpravo hore mám niečo ako anténu, ale nie je to pripojené, neviem čo to je. A nad tým je plech, čiže sa ani neviem pozrieť, či tam je nejaký ďalší zosilovač. DAB tam určite nebude, keďže po odpojení strešnej antény s prútom mi DAB úplne prestalo hrať.

59a30fc9365cf_2017-08-2718_13_21.thumb.jpg.a2cad59c66f896d1aea72467c57b2556.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

brrrm - říkáš, že bez střešní antény ti nehraje DAB vůbec a FM špatně. Jak daleko jsi od vysílačů? A od jakých? Mi bez střešní antény hraje DAB až 60 km i více a to obě pásma jak ČRa tak i Teleko v L-bandu. FM v podstatě pořád, ztrácel se až tak 50 km za hranicemi v Rakousku.

Může to souviset i s konkrétním vysílačem a jeho výkonem. Já mám poblíž DAB vysílače 10 a 8 kW, což je dost.

 

Možná to opravdu zapojovali ve výrobě v různou dobu různě nebo dle toho, jaké zesilovače zrovna měli skladem. Navíc ty jsi to kupoval na Slovensku a já v Česku, tak různé konfigurace mohly být. Ona není důležitá ani tak vlastní anténa, ale jaké pásmo zesilovač propouští ono 70 MHz FM a 200 MHz DAB ČRa tak velký rozdíl není, ale L-band 1500 MHz už je velký. A pokud chytám L-band bez střešní antény na vzdálenost 60 km, tak musí být DAB zesilovač pro anténu v zadním okně. FM zesilovač by to podle mne nepropustil.

 

http://www.digitalradiodab.cz/seznam-vysilacu.html

https://www.rtvs.org/a/116221_radia-digitalny-sposob-prijmu

Editováno: , autor: noaid
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud má auto jen FM, tak u VW má povětšinou dvojitý vstup pro FM, kde jedna anténa je hlavní, druhá slouží pro phase diversity/scan pásma.

 

Všechna nová radia neznám, takže třeba je něco co má double tuner.

 

A s DABem,  ono na něj stačí i anténa ve skle, což měly už i SII

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@noaid pozor, písal som vyššie, že bez prútu je signál v pohode. Avšak pod odpojením strešnej antény som myslel úplné odpojenie káblov.. biely je FM, čierny je DAB.

599c7b8e450a2_2017-08-0119_05_46.jpg.0cdb2700ca15c6a6ec6f58d2dd8cd5a8.thumb.jpg.41803ace79441ce1c0d5cbb8db4f2ef2.jpg

vtedy prestane hrať DAB a FM sa prepne na okennú anténu.

 

Skúšané necelých 5km vzdušnou čiarou od tohto vysielača:

frekvenčný blok: 12B/ 225,648 MHz
ERP: 2 kW
kompresný systém: HE-AACv.1

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jasně, chápu.

Mi v servise trvrdili, že bych střešní vůbec neměl mít, když mám DAB a tudíž anténu ve skle, podobně jak zmiňoval karlos s SII, a že tam dali jen základnu pro střešní asi proto, že karoserii bez díry pro anténu u Fabie nevyrábějí. Jestli je to pravda, čert ví. Rozdělávat to kvůli tomu nebudu. Ale byl by to zajímavý pokus zkusit to fyzické odpojení taky, jestli DAB přestane hrát.

No nic. Bez rozborky u mne to asi nevyřešíme.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Opakuji znovu, Fábie má anténu vždy, na střeše je vždy anténa FM, popřípadě doplněná o další dle výbavy auta. Ano SII, SIII, OIII a další větší auta koncernu anténu mít nemusí, FM jsou v oknech a v případě že mají GPS a DAB, tak mají ploutev. Toto platí pro pevnou střechu, pokud je střecha se sklem, tak anténa a ploutev není. Namátkou zde OIII s DAB a Bolerem a má ploutev: https://auto.bazos.cz/inzerat/104504042/Skoda-Octavia-III-16TDI-81kw-Manual.php

Fabia tím že má normální anténní prut, tak má prut vždy a s DAB se mění základna. například zde FIII s DAB a Bolerem a má prut: https://www.automodul.cz/skoda-fabia-1-0tsi-81kw-dsg-style-tempomat-bolero-smartlink-dab-alu-16-zaruka-do-10-2022-100tis-km-c1304489

 

Pokud mi nevěříš, zkus odpojit konektor od té antény ve střeše, výsledek bude jako u @brrrrm (leda že bys byl dost blízko vysílače a signál se stačil chytat na zbytky drátů). Pokud chceš další důkaz že DAB musí být vně auta a uvnitř (na vnitřní straně zadního skla) nemá smysl, stačí se podávat na příspěvky výše kde @TOMUS píše o tom, jak mu funguje DAB anténa z vnitřní strany čelního skla...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...