Přejít na obsah

Žárovky H15, H8 a H7 v LED provedení


Lukas234

Doporučené příspěvky

  • o 6 měsíců později...

Ahoj,

 

pořídil jsem OIII Combi, 2.0TDI, 110kW, 4x4, r. 2014 ve výbavě Elegance.
Bohužel hlavní světlomety jsou ještě klasické halogenové a zajímá mě, zda někdo má zkušenost jakou rozumnou cestou docílit bílého LED světla. Jelikož se v tom úplně nevyznám, sbíral jsem nejdříve informace a nyní si to chci ověřit u zdejších zkušených uživatelů.


1)    Samozřejmě zkoušel jsem OSRAM H7 Night Breaker Laser Next Generation +150% nebo Philips H7 X-treme Vision, což je prostě jen marketing… Ano, svítí to méně žlutě než prachobyč. H7, dokonce i nepatrně více (větší úhel), ale stejně v noci vidím velký kulový :(. Pak proti mně jede cokoliv s Bi-Xenony (nejhorší jsou SUV a minivany) a nevidím vůbec nic. Naopak když jede chvíli za mnou, tak díky němu vidím ještě o 30m dál a hlavně mnohem lépe na kratší vzdálenost než s mými bludičkami „řezači noci“..

 

2)    Dále se nabízí výměna komplet světlometů, ale to jak jsem se dočetl, není žádná sranda, jelikož nestačí pořídit pouze světlomet, ale i plno elektroniky kolem a hlavně potom celý ten set a montáž vychází kolem 40 tis…

 

3)   No a pak je tu (většinou nazývaná prasárna) vyměnit stávající H7 halogen za H7 LEDku.

  • a)    Prasárna údajně z důvodu, že parabola ve světlometu pro halogen není přizpůsobena pro správný odraz LED světla a tím pádem většina řidičů velmi oslňuje ostatní účastníky provozu. Ti lehce slušnější si nechají alespoň seřídit světla a nasměrovat je více dolů, ale prý to tolik nepomáha.
  • b)    Pak jsem narazil na variantu, že se před takovou LEDku vloží čočka (něco jako má xenon?), aby byl paprsek usměrněn a tlumen? – víc jsem ovšem nezjistil, co vše je k tomu potřeba
  • c)    A poslední varianta, na kterou jsem narazil nyní, je už přímo tlumená LED žárovka, která má před čipem zobáček (nebo je zapuštěná do materiálu a nesvítí tolik do boku (protějšího pruhu).. Tudíž jen rychlá výměna za halogen a nic víc.

 

Jedná se o tyto žárovky - co se týče čínské firmy CN360, má velmi dobré hodnocení a je doporučována i českými uživateli.

A zde uživatelské video: video

 

Máte s nimi ještě někdo zkušenost?

 

Vím, že žádná LEDka nemá homologaci, takže na STK bych neprošel s žádnou (kromě originál škodováckým řešením), tudíž na STK by bylo třeba

opět vyměnit za halogen. Ovšem za předpokladu, že já konečně ve tmě uvidím jako za dne a nebudu ohrožovat/oslňovat ostatní, by to nemuselo být špatné že?
Co se týče toho oslnění, je to velmi subjektivní pohled. Protože mně například oslňují i některé originální LED světla u nových aut. Hlavně jakákoliv SUV. I když mají světla automatické sklápění vůči protijedoucím, ten bílý paprsek je tak silný, že to opravdu protijedoucího řidiče proste oslní.

 

Poslední věc: v tomto článku jsem se dočetl, že po výměně (jakékoliv?) žárovky za LED je třeba přes diagnostiku upravit napětí a nastavit osvětlení na LED. Je to pravda? Hodně lidí mi totiž tvrdí, že u hlavního světlometu je to jedno a týká se to pouze žárovek W5W v interiéru a u SPZ.


Co myslíte nebo jak jste tuto situaci vyřešili Vy? 
Děkuji mnohokrát za zpětnou vazbu.
 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vždyť proto se tu nejdřív ptám, abych to zjistil dřív, než něco udělám špatně. Takže tvoje odpověď je naprosto v pořádku.
:-)
Jen se ale ptám právě kvůli tomu oslnění, protože jsou obyč LED, které tedy oslňují velmi a pak prodejce i uživatele (viz video výše) ukazuje, že tyhle simulují halogen.


Ono hlavně není oslnit jako oslnit!

Jaktože (včetně tebe) nadáváte na to oslnění, což se u vás = kdo má v klasické parabole LED, automaticky oslňuje a až ho potkám, chci mu ublížit - chápu to, je to španě.
Jenže jaktože tu nikdo nahlas nepyskuje, že naopak oslňují i ti, kteří ta světla mají v pohodě? Je bežně, když proti mě jede auto s bílými světly (nové auto a světla z výroby), že mi ty jeho xenony vypalují oči, hlavně v noci... Jakože když on to má homologovaný, tak oslňovat může? ale mě by s LEDkama z Číny chtěji bít?

Osobně mám tu samou zkušenost, když jedu na motorce (cestovní enduro = světla jsou prostě výše asi jako na SUV), taky na mě každý 5. bliká, že mám asi dálkový a pyskujou, ale já mám světla seřízená autorizovaným servisem a vyrobené přímo výrobcem. Nic víc s tím neudělám. Takže je max taky probliknu, že dálkový to fakt nejsou a jedu dál.
Takže argument, že LEDky oslňují není bohužel tak průkazný, jelikož to dělaný i sválená homologovaná světla :(
(ale taky to však není protiargument si je schválně pořidit)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jenže každá LED světla mají povinně dynamickou regulaci, aby neoslňovala. Už jsem to tu psal. To nesplníš bez přestavby nikdy. Sáhni si do svědomí, kolikrát jsi použil ruční snížení sklonu světel, když máš např. naloženej kufr. Už s žárovkama je to dost nepříjemný, natož s LEDkama, který mají daleko větší svítivost. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nemusí mít nivelaci, záleží na výkonu (třeba LED světla v FIII po FL nepotřebují ani nivelaci ani ostřikovače), Renaulty je s LED světli taky nemají. Ale zásadní problém je že parabola neumí to světlo z LED správně nasměrovat, takže nepomůže ani "zobáček" nad LED.

Jinak, už jsi někdy zkoušel jet za hustého deště v noci s bílím světlem? Abys pak ty žárovky ještě nevracel pokud ti jde o to abys viděl.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nejel, protože ho nemám :D

Za hustého (opravdu husteho, že ani stěrače nestihaly) jsem jel a máš pravdu, že ani s mlhovkami to nebylo nic příjemného. A bílé světlo jsem slyšel, že i v mlze není žádná sláva. Žlutá tu mlhu propali víc.
Mně jde hlavně o to, že se stávajícími světly vidim fakt tak 5m před sebe a to mě depta. (I když je jasná noc), pak se kolem mě mihne frajer s LED a vidí 50m před sebe.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud vidíš jen 5m před sebe, je někde problém, zdroj neovlivňuje dosvit v potkávacím režimu, ten je omezen konstrukcí a požadavky ze zákona na sklon. Jediné co udělá silnější zdroj je, že ta oblast bude více "vysvícená". Pokud přijede auto s LED a vidíš ještě 50m před sebe, tak buď zapomněl dálkové, nebo má adaptivní světla.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 4 měsíce později...

To proč v noci nevidíš může mít dva hlavní důvody:

1) Velikost světlometů je podmíněn designem auta a v dnešní LED době jsou světla menší a menší. Ledkám je to víceméně jedno, ale trpí tím halogenové světlomety, které nemají dostatečný prostor pro parabolu. Takže chudší halogenová světla budou nejspíš svítit hůř a hůř. Nicméně trojkovou octávku trápil šibeniční termín dodání modelu obou světlometů, kde se primárně vyvíjel xenonový světlomet a až potom halogen, kterému nebyla věnována taková péče při návrhu. 

 

2) Trpíš oční vadou - šeroslepostí. Nic si z toho nedělej. Trpí jim 6 lidí z 10. V závislosti na tom, co šeroslepost vyvolalo, je to v některých případech léčitelné. Samozřejmě ve vztahu k věku tě můžou trápit další oční problémy, které zhoršují vidění za šera - katarakta, glaukom, tunelové vidění(výpadky zorného pole), onemocnění sítnice, sklivcové zákaly. Většina pacientů si nepřizná, že má problém s viděním u nemocí, které se projevují pomalu, protože se na ně dokážou adaptovat(nevšimnou si, že hůř vidí).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Myslím to naprosto vážně. Nikoho to nepobavilo, to je jenom tvoje iluze.

Nicméně zpátky k problematice LED žárovek do světlometů: každý světlomet má tzv. index Oslnění: Tato veličina se měří v levém jízdním pruhu a představuje výsledek pro rozptýlené světlo, geometrii a přesnost vlákna žárovky, jakožto i korektní nastavení světlometu. Z toho vyplývá, že pokud do světlometu dáš ledku s více jak dvojnásobným světelným tokem > zdvojnásobíš také index oslnění. Každý na tebe bude blikat, protože mezi ostatními budeš vypadat jak maják. 

 

BTW ty ledky v odkazu jsou podle toho, co vím fakt dobré. S přimhouřením obou očí bych je skousl v projektorových světlech. Tam by mohly udělat hodně parády.

Co se týká otázky změny napětí, tak myslím, že není potřeba přes diagnostiku nic měnit, ani to myslím, není u předních světlometů možné, protože nikdo nepočítal s tím, že by to bylo nutné. 

Jako vyzkoušet to můžeš, pokud ti není líto peněz a první noční jízdu uvidíš, co na to protijedoucí auta. Ale myslím, že oslnění potkávacíma opravdu přestaneš řešit, zato budeš řešit oslepnutí dálkovýma. 

 

Rada na závěr: Dám ti tajnej cheat jak na to, abys nebyl oslněn: Přestaň koukat do těch světel jak nějaká můra a vždy, když budeš pociťovat, že tě někdo oslňuje, tak směřuj svůj pohled k pravé krajnici, svodidlům, bílým sloupkům. Pomáhá to!! Dělám to tak na motorce, protože ta teprve svítí super bídně a je to jediné řešení, když se cítím být oslněn. Tím se nestáhnou zorničky tak moc a dojde k rychlejší adaptaci oka po projetí oslňujícího auta.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zizkin - Žiju v Holandsku, kde si lidi dávají LEDky i do starých vran. Tady to totiž nikdo neřeší. V CZ jsou ale hlavně policajti dosti citliví na tyto věci, třeba i na výbojky. Takže už jen pro úsporu rodinného rozpočtu bych nad tím moc nepřemýšlel. Sám jsem si tuto mozňost v autě vyzkoušel. Samozřejmě v NL. Ale v CZ bych to pro jistotu neriskoval. ?

 

PS: Tu informaci o očních vadách sis vzal moc osobně. Z textu Supermarina je vidět, ze ví, o čem píše a ze to byl vyloženě objektivní text. ?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 4 týdny později...
V 27. 5. 2019 na 13:57, Zizkin napsal:

Ahoj,

pořídil jsem OIII Combi, 2.0TDI, 110kW, 4x4, r. 2014 ve výbavě Elegance....

Můžu se zeptat, jak to dopadlo? Aktuálně řeším to samé, kdyžtak PM, ať tu neprovokujem. A pak taky ještě to samé do zadních couvaček, našel jsem třeba toto https://www.autokelly.cz/Product/OS-7458CW-02B/12437391/39849642;39850140;7;4855400;451915;37940810;37988725;38207651

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 3 měsíce později...

Ahoj,

chci se zeptat, jak jste se žárovkami dopadli?

Případně zda jste dosáhli opravdu zlepšení.

Momentálně řeším světla - mám klasiky halogeny na 2016 combi a rád bych především u klasických potkávaček našel lepší řešení.
Je zde někdo, kdo dokáže říci, zda a na kolik reálně výjde výměna předních světel? (kolik co stojí a co vše je potřeba - oficiální cesta)
Zadní mi nevadí, ale přední bych vyměnil rád, případně jaké žárovky nebo jaký zázrak se dá vymyslet?
Žluté světlo mi popravdě nevadí, ale připadá mi, že ta intenzita je opravdu slabá.
Za rady budu velmi vděčný.

Děkuji

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 7 měsíců později...

Osram právě oznámil, že na trh přichází s první oficiálně schválenou LED H7 jako náhradou za halogenové žárovky v potkávacích světlech. Zatím uvádí, že se jedná o ledky pro vybrané modely 8 značek (mj. i O III) a v tuto chvíli jen pro Německo (což je jen formalita, protože schválení musí odpovídat předpisům EHK pro celou EU, které zatím jen administrativně neproběhlo...). Podle zákulisních informacích by měly v brzku následovat i další provedení (nejdříve zřejmě H4 a H8) a pro další značky a modely aut.

Pro toho, kdo vládne němčinou viz následující příspěvek na YT:   https://www.youtube.com/watch?v=CJi6sbRHieo&t=9s

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak jsme možná my "halogenisti" jásali předčasně. 

Dostal jsem odpověď od zastoupení Osram ČR:

Nejedná se o homologaci dle ECE ale „pouze“ o technické schválení k provozu a to jen na konkrétních vozidlech a světlometech na kterých byly tyto LED H7 testovány a vyhověly požadovaným parametrům.

Proces schvalování pro CZ ještě nezačal, takže zatím nemáme tušení kdy a zda vůbec se něco podobného podaří prosadit i u nás.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Osram současný vývoj:

Počítá se i s uvedením na náš trh s tím, že do homologace pro ČR opět s upozorněním "jen pro offroad", cena stanovena na 3.300,- Kč. Vzhledem k tomu, že v N. je poptávka enormní nelze zatím stanovit termín dodávek...

Pro nedočkavce je možno již objednávat na Amazonu, ale i zde upozornění, že k dodání mezi 6.11 - 10.12 a s poznámkou, že obvyklá dodací hůta je měsíc až dva...

https://www.amazon.de/gp/product/B08DNZMC11?ie=UTF8&tag=osramde21-21&camp=1638&linkCode=xm2&creativeASIN=B08DNZMC11

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Pawouk změnil název na Žárovky H15, H8 a H7 v LED provedení

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...