Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Posledního půl roku jsem řešil jak bezdrátově přehrávat (A2DP) a nabíjet (Qi) svůj telefon, tak jako v moderních autech. Myslel jsem, že si to nechám udělat, ve specializovaném autohifi kšeftu mi řekli, že se s tím drbat nebudou, ale že mi rádi prodají rádio za 20 tisíc.. Tak jsem se s tím holt musel drbat sám :)

 

Výchozí stav:

Octavia s přípravou GSM a soudsystémem, na originál konzoli držáku naroubován držák Brodit, dvouportová USB nabíječka se spirálovým lightning kabelem. Rádio Audience bez MP3 - přehrávat lze jen hudbu z CD měniče, SW lže o AUX, HW pro AUX na rádiu chybí. 

Handsfree je originál v rádiu a z nějakého důvodu vždy trvá několik dlouhých vteřin, než se přepne. 

 

Kapitola 1: Bezdrátový držák a nabíjení

 

Vzhledem k tomu, že používám telefon jako navigaci i foťák, řešil jsem připojování a odpojování kabelu snad i 100 krát za den. S bezdrátovým nabíjením toto odpadá. Telefon se nabíjí v podstatě automaticky položením na určité místo.

 

Postup:

 

1. Vyměnit telefon za takový, který podporuje bezdrátové nabíjení Qi.

2. Koupit Scosche MagicMount Pro Qi

https://www.sunnysoft.cz/zbozi/101PSC-371/scosche-magicmount-pro-qi-drzak-s-bezdratovym-nabijenim-na-sklo-ci-palubni-desku-10w.html

3. Koupit Brodit adaptér pro držák Scosche Magic Mount.

https://www.sunnysoft.cz/zbozi/121PBR-216024/brodit-adapter-do-auta-pro-scosche-magic-mount-charge.html

4. Přeroubovat adaptér Scosche držáku na původní držák, který je zachován kvůli kloubu. V mém případě to byl tento

https://www.brodit.cz/drzak/875214/brodit-drzak-do-auta-na-apple-iphone-3g-a-3gs-v-pouzdru-bez-nabijeni.html

 

Nabíjím bezdrátově! Rychlost dobíjení odpovídá cca nabíjení klasickou 1 A nabíječkou. Při navigování dokáže ještě trochu dobíjet. Každopádně je dobré mít dvouportovou nabíječku a nouzově využít rychlonabíjení kabelem (cca 2 A). 

 

Problém A:

Problém: držák píská když není zatížen odběrem proudu mobilem.

Řešení: Píská jenom při použití určitých cigaretových nabíječek. Jako např. Yenkee YAC 2048SR

S přiloženou nabíječku nepíská. Při požadavku na dvouportovou nabíječku doporučuji tuto inteligentní: https://www.alza.cz/connect-it-incarz-digi-ccc-4020-bk-cerna-d5583394.htm

 

Problém B: 

Nabíjení funguje s výpadky, když proud jde přes platební nálepku na zádech mobilu. 

Řešení: Stačí změnit banku nebo počkat na Apple Pay :)

 

 

Kapitola 2. Bezdrátový přenos zvuku. 

 

Jelikož jsem chtěl mít bezdrátové audio a nechtěl jsem jsem jít do čínského rádia, které má kromě bluetooth i spoustu zbytečností a navíc nefunguje se soudsystémem, rozhodl jsem se, že si dodělám BT modul.

 

Postup:

1. Ideální je mít rádio s podporou výstupu na CD měnič, jelikož moje rádio Audience měnič mělo, výstup chyběl. Proto jsem musel vyměnit rádio. Vyměnil jsem za Stream MP3 za 1500,- 

2. Nakódovat nové rádio (pokud bylo původně v automobilu bez sounsystému a nehrálo). To se ukázalo jako obrovský problém. Garážové servisy neumí elektroniku a odkazují jako jeden muž na značkový servis. Objednal jsem se tedy do značkového servisu. Tam se mi snažili namluvit, že umí nakódovat jen to, co bylo v oficiální výbavě. To je asi pravda, kódy neznají. Vyjímkou je ale právě rádio, pro které existuje v diagnostice průvodce. Nakonec tedy vedoucí servisu rádio oživil.

3. Koupit BT modul. Vyhlídnul jsem si https://www.levnealarmy.cz/eshop/car-audio/usb-aux-bluetooth-adapt/bluetooth-carclever/bluetooth-a2dp-modul-pro-vw-skoda-seat-bez-aux-552btvw3.html*

Prodejce mi tvrdil, že to fungovat nebude, že se telefon nepřipojí zároveň k modulu a zároveň k handsfree. Zapůjčil jsem si tedy jiný A2DP audio zdroj a zjistil jsem, že se snad mýlí.

4. Nainstalovat BT modul. Instalace není složitá, ale pozor na zapadnutí šroubků autorádia do jeho útrob. Při snaze ho vytřepat jsem urval uzemnění modulu a nehrálo to. Proto je tu bod 5.. :)

5. Zakoupení pájky a napájení zemnícího kabelu..

 

Hraju bezdrátově! Zapnutím rádia se telefon automaticky přepojí na BT. Příjem hovoru způsobí přepnutí audia na BT handsfree a pak hezky zpět.

Handsfree reaguje promptně. V podstatě mám to, co nabízí "Bezdrátový Infotainment Online" v nových autech.

 

*Kdyby AUX byl, dalo by se použít modul https://www.levnealarmy.cz/eshop/car-audio/usb-aux-bluetooth-adapt/bluetooth-carclever/bluetooth-a2dp-modul-pro-vw-skoda-seat-552btvw1a.html

Režim měniče ale umožňuje i použití HW tlačítek pro přeskakování tam a zpět a nevyžaduje řešit přídavné napájení.

 

Náklady cca: 

- držák 1500,-

- adaptér držáku 500,-

- inteligentní nabíječka 400,-

- rádio na sbazar 1500,-

- BT modul 1000,-

 

Čas:

∞ hodin :)

 

Fotogalerie

https://www.icloud.com/sharedalbum/#B09GDZLe8Gzr5ER

Editováno: , autor: jazzmi
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 4 týdny později...

@jazzmi Cau, pekne sis s tim pohral. :)

 

Taky touzim po A2DP ke Streamu. Myslel jsem si, ze si neco budu muset vyrobit sam, ale toto zni, ze by to mohlo splnovat moje pozadavky.

 

Jen by me zajimalo, co vsechno jde teda pres BT na telefonu ovladat. Pises, ze jde pouzit HW tlacitka pro preskakovani tam a zpet. Tim predpokladam myslis tlacitka na radiu, je to tak? To je totiz presne to co vyzaduju. Dale by me zajimalo, co se stane, kdyz radio prepnes do modu poslechu radia. Pozastavi se prehravani na telefonu? Nebo se pripadne BT uplne odpoji? To by byla parada.

Editováno: , autor: LucasCZE
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 týdny později...

@lucascz díky za pochvalu :)

Jj, tlačítka jsem myslel na rádiu. Využívám je často s shuffle módem, trochu chybí tlačítko play, to je nutné mačkat na displayi, což taky jde.

Jestli se přehrávání pozastaví při přepnutí na rádio si nejsem jistý, myslím, že ano, ale funguje to tak nějak intuitivně, řekl bych lépe než v originálním rádiu z ročníku 2014 (kde se pere bt a carplay a nikdy moc nevím na čem jsem).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 3 měsíce později...

Tak po delsi dobe pridavam me zkusenosti s BT modulem. Jelikoz v aute nemam handsfree, koupil jsem A2DP modul i s handsfree a to konkretne tento.

 

Uplne spokojeny nejsem, nemaji to promyslene do posledniho detailu, ale celkove to neni vubec spatne.

 

Pozitiva

  • Kvalita zvuku je velmi dobra, neslysim naprosto zadny rozdil mezi prehravanim pres AUX nebo BT.
  • Modul se zapne a s telefonem spoji ihned po zapnuti radia (i kdyz radio prave neni nastavene na prehravani z CD menice). Jelikoz modul slouzi i jako handsfree, je toto, z meho pohledu, vyreseno dobre.
  • Lze preskakovat pisnicky (jak z radia, tak z MF volantu).
  • Lze prijmout/odmitnout/ukoncit hovor (jak z radia, tak z MF volantu).
  • Kvalita hovoru je na dobre urovni. Bezne volam pri dalnicni rychlosti a druha strana mi v pohode rozumi.

Negativa

  • Na prepinani radia z/do modu CD menice modul nijak nereaguje. Takze kdyz je radio z CD menice prepnuto na poslech FM, mobil nadale prehrava pisnicky (ktere samozrejme nejdou nikde slyset).
  • Hovory jsou v porovnani s prehravanim mnohem tissi, takze je potreba ohulit hlasitost a po hovoru je potreba hlasitost rychle stahnout. (Teoreticky muze byt problem v kompatibilite s mym telefonem, tezko rict. Vyzkouseno s OnePlus 3 s Androidem verze 8 i 9. Jiny telefon jsem nezkousel.)
  • Z pohledu radia neni mezi prehravanim a hovorem zadny rozdil, vse probiha v modu CD menice. Pokud zacne telefon vyzvanet, je nutne radio manualne prepnout do modu CD menice, jinak druhou stranu neuslysite. Pokud pri hovoru zaradite zpatecku, hovor se ztisi (stejne jako prehravani pisnicek, zavisle na nastaveni radia).
  • Pokud je radio vypnute, je vypnut i modul a handsfree tedy nefunguje.

Celkove bych tento modul doporucil, ja bych ho rozhodne koupil znova. Jen necekejte, ze handsfree je stejne komfortni jako to orignalni.

Editováno: , autor: LucasCZE
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 10 měsíců později...

Nebude. Ten modul ma stejny konektor jako CD menic. CD menic odpojis a misto nej pripojis ten modul.

 

Kdyby te napadlo, ze bys jednoduse sloucil ty dva konektory a tim pripojil CD menic i modul zaroven, tak to fungovat taky nebude. Probiha tam komunikace a k radiu nemuzes pripojit 2 zarizeni soucasne.

 

Asi by sis mohl udelat nejakou svoji "krabicku", kterou bys pripojil k radiu a do ni zapojil CD menic i modul. Potom bys na te krabicce prepinal, co ma byt zrovna k radiu pripojene. Jestli CD menic nebo modul. Mozna se to da nekde i koupit. Mam pocit, ze jsem to snad nekde videl. Muzes zkusit neco najit.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...