Přejít na obsah

Zimni pneumatiky a disky


slovacik

Doporučené příspěvky

On 10/8/2023 at 12:28 PM, Černohorák said:

Zdravím, zkoušel jste někdo dávat řetezy než na ty dva rozměry na který to je povolený? máme 205/55 a nemyslím si že by to tak extrémně snižovalo mezery v podběhu že by to nešlo...

si si aj sam odpovedal :D odporucam to riesit kupou snow sock. nemam vyskusane zatial ale nosim v kufri to nasadenie by malo byt velmi lahke a porovnavacky medzi retazami mam nastudovane samozrejme ze retaze su trochu iny level ale pokial obcas pojdes niekde mimo teren alebo na daku chatu do hor v zime tak urcite ponozka pomoze. zaklad je asi aj tak mat najprv dobre pneu :D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 měsíc později...

Řeším problém na Scale 1.0 70kW. V TP jsou pneu 205/55 R16 91V, ale zimáky se dělají jen 91H a ty tam taky mám, teď jsem chtěl koupit nový a narazil jsem na problém, že neprojdu na STK, Všude čtu, že nižší index být může, ale 2 ze 4 STK chcou stejný čísla jak v TP, třetí, že mně to možná dá a na čtvrtým musím mít vylepenou nálepku s omezením rychlosti v zorném poli. Takže teď řeším, kde vzít nálepku a doufat, že projdu, nebo koupit 94V XL, jsou dražší, ale to by nevadilo. Vyšší index nosnosti by vadit snad neměl, takže co teď? Zajímavý, že 85kW snad má v TP i ten 91H...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Bral jsem to jako hotovou věc, že nastavím PP a hotovo, ten zákon jsem četl, tu nálepku bych taky snesl a kupovat XL pneu cca o litr dražší se mně taky nechce. STK mám do února, tak zajedu teď s těma starýma Hčkama a až projdu, koupím ty stejný nový, dá se jet na STK vlastně jet o 2 měsíce dřív?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 22 hodinami, Pawouk napsal:

Ještě dodávám, že se svojí Octavií jsem byl na už dvou STK (pokaždé jinde) na zimních pneu s indexem do 210 km/h (H), přičemž v TP mám jinak index do 270 km/h (W). A žádný problém, upozornění mám nastaveno v palubním počítači.

Teď si nepamatuju přesné znění, ale netýkalo se to nižšího indexu, než je max. konstrukční rychlost vozu? Kolik má Scala maximálku že H nestačí? A jak píšeš, přesně od toho je ta funkce PP...

 

EDIT: @vormen Jiné pneumatiky bych kvůli tomu nekupoval.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

H tj. 210 stačí, Scala 70kW má 188, zítra zajedu na STK a uvidí se.

Takže vyloženě ve vyhlášce je doslova napsáno, že rychlostní kategorie pneumatik musí být shodná nebo vyšší, než je nejvyšší konstrukční rychlost vozidla.

Takže tohle splňuju, takže nemusím řešit ani nálepku, ani nastavení PP, jen prostě ten index není napsaný v TP, ale o tom není ve vyhlášce ani slovo, rozměr s TP samozřejmě sedí.

Editováno: , autor: vormen
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ja som toto neriešil z hľadiska STK (tam som bol v lete) ale z hľadiska poisťovne a eventuálnej úhrady poistnej škody. Poisťovňa sa ti skôr do toho obuje pri eventuálnej škodovej udalosti ako STK.

Hneď po kúpe auta a pred kúpou zimných pneu som požiadal poisťovňu o stanovisko, aby som bol krytý..

Mám v maily od nich odpoveď, že pneu môžem použiť a akceptujú ten rozmer. Samotná škodovka vtedy predávala zimnú sadu s H čkovým indexom.

Tu citujem onoho času mnou položenú otázku na poisťovňu:

"

Chcem Vás požiadať o stanovisko poisťovne k nasledovnej veci.
V TP vozidla mám uvedené alternatívne pneumatiky a ich rozmery.
Chcem zakúpiť pneumatiky NOKIAN D4 rozmer 205/55R16 91H.
Tu som však narazil na jednu nezrovnalosť. v TP Je požadovaný index rýchlosti V, teda 205/55R16 91V. 
Pričom samotná škodovka takúto sadu pneumatík na scalu nepredáva a s týmto rýchl. indexom je len pár zimných pneumatík, zväčša nižšej kvality.
Podľa TP je max. rýchlosť vozidla 202km/h, pričom index rýchl. H je do 210, teda pokrýva aj teoretickú maximálnu rýchlosť, nie to bežnú premávku, kde také rýchlosti s autom nedosahujem.
Index V je do 240km/h.
Všetky ostatné parametre sa zhodujú s TP.
 
A tu nastáva moja otázka. 
Ak zakúpim pneumatiku s rozmerom rozmer 205/55R16 91H, ktorá nie je zapísaná v TP, ale spĺňa rozmerové i hmotnostné a rýchlostné požiadavky vzhľadom na údaje auta, bude z hľadiska poistenia v prípade škodovej udalosti dôvodom k neúhrade škody zo strany poisťovni? 
 
Podotýkam samotná škodovka neponúka pneumatiky spĺňajúca rýchlostný index podľa TP vozidla vrámci zimnej sady pre toto vozidlo. Doplnil som aj prinscreen aj link na ich oficialnu stránku pre predaj zimných sád na scalu.
Poprosím o záväzné stanovisko, či UNIQA akceptuje pneumatiky 205/55R16 91H pre moje vozidlo bez vplyvu na poistku."
 
 
 
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@vormen Přesnětak, v tvém případě z hlediska technické způsobilosti je úplně jedno, jestli je pneumatika H, V, W nebo dokonce Y. Pouze pokud bys chtěl použít S (180km/h), musel bys použít nastavení PP. Rozměr musí být stejný, ale u indexu není důvod trvat na vyšším, než je odpovídající motorizaci (a tedy maximální konstrukční rychlosti).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 20 hodinami, virtual napsal:

Teď si nepamatuju přesné znění, ale netýkalo se to nižšího indexu, než je max. konstrukční rychlost vozu? Kolik má Scala maximálku že H nestačí? A jak píšeš, přesně od toho je ta funkce PP...

 

EDIT: @vormen Jiné pneumatiky bych kvůli tomu nekupoval.

Jo, je to tak, omlouvám se, blbě jsem původní příspěvek od @vormen přečetl - měl jsem opravdu na mysli nižší index, než je konstrukční rychlost vozidla.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...