Přejít na obsah

Elektromobilita ANO či NE ?


DušanV

Doporučené příspěvky

Předseda odborů Škoda Auto pan Povšík to v dnešním videorozhovoru řekl celkem jasně. Do roku 2035 přestane Škodovka vyrábět spalovací motory a nebude vyrábět ani žádné hybridy, tedy jen elektromobily. Nechce jít ani cestou např. Toyoty, tedy že by pro méně rozvinuté trhy jako je např. Afrika,  Oceánie, Rusko apod., i nadále vyráběla automobily na spalovací motor. Jak řekl, Škodovka nechce údajně zaplevelit, špinit tyto trhy víceemisními auty. Jak je to již delší dobu vidno, tak koncern VW AG opravdu sází vše na jednu kartu. Z rozhovoru bylo vidět, že nějakou osobní radost z toho asi nemá, ale jak se říká "čí chleba jíš, toho píseň zpívej". 

Pokud automobilky chtějí nebo musí vyrábět jen a jen elektromobily, tak pro nás zákazníky za pár let, možná pár desetiletí nebude bohužel  na výběr, ale ten "ekologický med kolem pusy" by si  mohly nechat......

 

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audio-podcast-agenda-odborar-ze-skodovky-diesel-udrzime-do-posledni-chvile-skonci-v-roce-2035-185531#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&dop_req_id=DBXobnTVH0K-202201121459&dop_id=185531&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=abtest181_voice_search_varAA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jo, je to byznys a automobilky se snaží vytřískat co to jde, i z té, obyčejnými lidmi převážně nechtěné elektromobility. Ono to tak  v byznysu ve světě funguje asi věky, akorát, že dříve jsme neměli tyhle okamžité a dostupné  informační toky a tak člověk byl zhusta nevědoucí. Dnes o to více, musí zapracovat propaganda a tzv. vymývání mozků, ale taky nic nového pod sluncem.

Editováno: , autor: DušanV
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Před hodinou, Jan R. napsal:

Omlouvám se @Jan R., Tvůj příspěvek jsem jaksi přehlédl a tak jsem to zdubloval, ale aspoň jsem k tomu připojil svůj komentář. 

Jinak ve Škodovce asi na hlavu nespadli, jen Povšík a spol.,  byli nuceni ustoupit a uznat, kdo je ve Škodovce pánem. 

Editováno: , autor: DušanV
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ačkoliv se to některým z nás nelíbí a nejraději by takovéto zprávy banovali, o čemž si můžete přečíst  v předcházejících příspěvcích, tedy nevyhovují jim zprávy z webových stránek Autofórum, tak přesto často tady dávám odkaz na jejich stránky.  Jsou totiž jedni z mála co nemají obavu, dnes už možná až strach, zveřejňovat informace, co neukazují elektromobilitu až tak v dobrém světle. Např. příspěvek o tom, že za cca 8 roků si již nekoupíte Renault jinak než s čistým elektropohonem, ostatně Opel to má časově nalajnováno taktéž a celý koncern Stellantis jakbysmet, ostatně jeho osobní dodávky jako je Rifter, Berlingo, Combo si již od nového roku 2022 stejně ve spalovací verzi neobjednáte.  Škodovka to údajně plánuje jen o 5 let později. Ba co více, údajně v roce 2050 tady v Evropě nebudou smět jezdit ani žádná ojetá auta s motory na fosilní palivo, hybridy nevyjímaje, tedy aspoň takové jsou představy zelených aktivistů. 

 

https://www.autoforum.cz/zajimavosti/i-renault-chce-za-par-let-prodavat-jen-elektromobily-je-to-hloupost-prazdny-marketing-ci-kolektivni-nevedomi/

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jak to může vypadat, když automobilka chce  (a musí?) prodávat elektromobily, ale hodně  lidi má opačné mínění. Nějak to u VW AG s těmi plánovanými počty prodaných  ID3 a ID 4 nejde? 

 

https://www.autoforum.cz/predstaveni/vw-zjistil-ze-jen-drahymi-elektromobily-to-nepujde-do-prodeje-vraci-davno-vyrazeny-model/

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@panet Jo sledoval jsem to, na jedné straně Saša Vondra, který se kupodivu pral za obyčejné lidi (bohužel názorově často osciluje ode zdi ke zdi) a podnikatel Radovan Vávra, pro kterého elektromobilita není problém (proč by taky byla, může si  elektromobilů  pořídit mraky, no a taky je v tom částečně finančně zaangažován). Souboj dopadl podle očekávání, tedy takovou názorovou a argumentační remízou, každý si mlel tu svoji, čili Vondra jako čistý laický teoretik a Vávra si zase  protiřečil, že elektromobilitu prý vyřeší trh (ha, ha), ale na druhou stranu by mu nebylo proti mysli, kdyby se ceny aut srovnávaly tím, že ta smradlavá auta a jejich provoz  zdraží tak, aby byla dražší než elektromobily. 

Začíná to vypadat, že to takhle mají nalajnováno, tedy buď vám ty spalováky legislativně tak nějak nepřímo zakážeme (finančně a technologicky  nevyrobitelný čistý spalovací motor), nebo Vám spalováky tak "osladíme", že raději se jich  "dobrovolně" zřeknete.

 

https://cnn.iprima.cz/vondra-lide-si-elektromobily-nemuzou-dovolit-nemaji-ani-na-elektrinu-na-teslu-nemam-56010?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&dop_req_id=QykFMOUyyHc-202201250625&dop_id=14975582

 

Editováno: , autor: DušanV
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vávra dle mne hlavně bagatelizoval problémy ojetého elektroauta (tedy baterku). Má pravdu, že ani dnes si lidi nekupují nová auta, jenže dnes si koupím 8 let staré auto a dalších 8 let můžu jezdit a investice jsou "průběžné" a většinou malé. Baterka bude pořád problém.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jednak asi zjistili, že tak rychle, bezbolestně  a jednoduše všechno elektrifikovat  nepůjde, jednak pravděpodobně Diessovi v koncernu VW AG, buď představenstvo, nebo dozorčí rada trochu přistřihla křídla.  To ale neznamená, že za pár měsíců/roků se zase neobrátí se svými veřejně prezentovanými názory o 180 stupňů, ostatně jak jsme u něj již zvyklí. 

Editováno: , autor: DušanV
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...