Přejít na obsah

Klepání z motorového prostoru při volnoběhu


Michal T.

Doporučené příspěvky

Prosím ty, kteří mají 1.5 TSI - jaký měl nový motor zvuk na volnoběh? Trošku se mi nelíbí zvuk toho v mé Scale - pokud nehraje hudba, člověk slyší na volnoběh klepání, při středním vytoční klepání ustane.
Vím že to může být tím, že je motor nový, ale přesto mi ten zvuk přijde trochu nezdravý. Posuďte sami, příští týden raději pořeším se servisem.

 

motor.mp3

 

Je to od začátku, 0:06 lehké vytočení, klepání setrvává, 0:13, střední vytočení po kterém to přestane. Za jízdy vše OK.

Editováno: , autor: Michal T.
Edit názvu vlákna - klepe i po 2000 km
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@tomas.zmuda, @losllanos1 - chlapi u vás zvukově vše OK?
Vypozoroval jsem, že se to ozývá až při zahřátém motoru, někdy to je slyšet tak jak na záznamu, někdy méně a člověk se musí fakt soustředit, aby to slyšel. Pokud se otevře kapota, tak to tak zřetelné není. Koncem měsíce jsem dohodnutý se servisem, že se na to podívají. Do té doby by mě měla čekat cesta na Moravu, tak uvidíme jestli si to po zaběhnutí nesedne...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mám scalu s tímto motorem asi měsíc a najeto cca 1300km. Ukázku co jsi poslal si sice nemůžu poslechnout (prý není k dispozici) ale musím říct že já žádný problémy s klepáním nemám. Motor je při volnoběhu úplně tichý, skoro není slyšet a je jedno jestli je studený nebo zahřátý. Jen ihned po nastartování si udržuje trochu vyšší otáčky prvních pár sekund. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ok. Já s tím jdu za 14 dní do servisu plus jim budu reklamovat ještě těsnící lištu u okna řidiče - je tam na jednom místě poněkud deformovaná.
Klepe to vždy jen na nejnižších otáčkách na volnoběh (cca 750). Když nastartuju a otáčky jsou nejprv lehce nad tisícovkou, pak cca kolem tisícovky, tak je klid. Jakmile spadnou ještě níž, klepání najede.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 týdny později...

Tak v servisu info - závada se neprojevila. Technik sice uznal, že to slyšet je, nicméně je to v mezích a nemělo by to být nic vážného. Motor se má zajet ještě více a po 5 000 -10 000 km se uvidí. Je fakt, že mi přijde, že to klepání není tak časté jako dříve a je tišší. Důležité za mě je, že pro případ nějakého problému to v servisu kvůli tomu bylo.

Btw. nejsem s tímto problémem sám, ozval se mi další člověk kterému to na volnoběh klepalo.
 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 5 týdny později...

V technicaku je uvedeno DPC. Pokud bych se kouknul na oznaceni konkretniho kusu, tak to je DPC Cxxxxx. 
 

Poslal jsem to i primo do Skodovky, aby si to poslechli. Behem svatku konecne prisla odpoved, ale s tim, ze videoprilohy jim system maze a at to nahraji nekam jinam. Tak cekam az na to kouknou. Ale i od nich prvotni odpoved - pockat do 10 000 km jestli to sedne. 

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak dnes dorazila odpověď z infolinky:

...jedná se o zvukový projev systému odvětrání palivové nádrže. Tento projev zaniká v jízdním provozu a nejedná se o závadu.

Má někdo tušení, jak odvětrávání funguje a jak je možné, že jiná Scala toto nedělá? Samozřejmě jsem jim odpověděl i s touto otázkou.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak se zdá, že klepání je opravdu způsobené "vlastností" systému odvětrávání palivového systému. @Roman Dusek 33 dostal nějaké info ze servisu a tak jsem zkusil "sahat a poslouchat". Je fakt, že klepání je lehce slyšet i u pravého zadního kola, kde je část tohoto systému. Následně jsem v motorovém prostoru mrknul na hadice z tohoto systému a je fakt, že pokud si člověk položil prst na zakroužkované místo, cítil "tepání", které zřejmě kdesi v systému vytváří ty nežádoucí zvuky:

klepani_motor.thumb.jpg.cea565feead4d6e2c89d48b13ed7e37c.jpg

 

Když jsem googlil odvětrávací systém, narazil jsem na podobné vlákno, příznaky sedí. Škoda, že to ŠA neumí nějak lépe odhlučnit, resp. před tím varovat. Motor je přeci jen srdce auta a jakékoliv pazvuky u mě vyvolávají obavy jestli je to v pořádku....

Editováno: , autor: Michal Tvrdík
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Kelso Problém je určit, z čeho přesně ty rezonance vycházejí. Ta krabička se nijak viditelně neklepe a do ničeho nemlátí. Už jen to, že ten zvuk je slyšet i u zadní nápravy, dává tušit, že najít zdroj by nejspíš znamenalo dát auto nahoru a zkoumat stetoskopem :) Přijde mi, že víc jak v motorovém prostoru je to slyšet pod schránkou u spolujezdce, takže by to chtělo zkouknut vedení potrubí tam. Mohl by tušit servis - ale vzhledem k tomu, že při návštěvě nedokázali určit zdroj/příčinu zvuku, tak kdo ví jaké s tím mají zkušenosti...
@ben06 Scala tam nějaké základní tlumení má. Spíš by to chtělo odizolovat přímo zdroj.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 9 měsíců později...
V 30. 12. 2019 na 10:11, Michal T. napsal:

Jelikož několika lidem nešla nahrávka umístěná výše, dám i sem linky na zvuk motoru. Doporučuji poslouchat se sluchátky.
Čerstvý motor:

 

Motor po 2000 km:

10 000 km očekávám někdy v létě, kolem 5 000 asi vyměním olej. Uvidíme jestli bude nějaká změna.

To není klasické klepání,  je to takový houkavý zvuk. Dělá mi to 1.5 tsi karoq. Slyšet v kabině, u motoru ne.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 měsíce později...

Cca před měsícem se mi objevil podobný zvuk. Mám sice Karoqa, ale úplně stějný problém. Klepání palivového potrubí... v pátek to vezu do servisu, tak jsem zvědav... :) Motor 1.5 TSI, najeto 20.000 Km.

Jinak stejný problém byl i na dvojkové Fabii, kde na tuto vady byla i svolávací akce. Opatření bylo, že palivový systém (samostatné hadičky) zabalili do takového toho šedého molitanu.

Editováno: , autor: Roman.dj1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Michal T. změnil název na Klepání z motorového prostoru při volnoběhu

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...