Přejít na obsah

Prasklinky na pneu


Galileo2209

Doporučené příspěvky

Dnes sem přehazoval kola na zimáky a všiml sem si že u letních pneumatik se z vnitřní strany kolem ráfku objevili takový jemný prasklinky jak kdyby byla guma zpuchřelá, je to na všech 4 kolech z druhé strany jsou úplně v pohodě. Teď tedy přemýšlím co s tím, naložit kola a jet reklamovat do SA? Přece jen nejsou ani 2 roky staré.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já je mám jenom na hraně běhounu také (Bridgestone Ecopia 7/2016), co jsem zjistil, je to dáno trhaním zatáček a prudkým brzděním, kdy ta pneumatika s nízkým valivým odporem dostává docela zabrat... Má jiné složení, než například pneu určená na dynamičtější jízdu, které samozřejmě nepopraskají, ale mnohem rychleji se sjedou :D Já ještě s nimi něco najedu a pak vyměním za zlatý střed.

Druhá možnost je, že jsou opravdu staré a zpuchřelé, to se dá snadno zjistit podle DOT. Dneska se nedělají pneu na tolik let, co před 10 lety, bohužel se šetří všude... 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Spíš bych to viděl na výrobní vadu pneu. Nokian s tím má také problém u zimní verze WR D4. Něco jiného je když máte pneu se starším dotkem a jsou skladované a nasadí se na kola třeba až po 3-4 letech a něco jiného je když je obujete a jezdíte na nich třeba 7-8let. Guma musí snášet povětrnostní vlivy různé teploty, UV záření a další.

Britská norma BS AU 50 určuje, že pneu staré do 6 let lze prodávat jako nové, národní asociace NTDA 5 let.  Samozřejmě vše platí při podmínkách správného skladování.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

23 hours ago, luky.daniel said:

Tím určitě nee :D stejně jako se maže těsnění dveří, tak se dají stejně ošetřovat pneumatiky: https://www.vlesku.cz/osetreni-pneumatik-auto-finesse-satin-tyre-dressing   

Je tam hlavně UV ochrana a lesk, žádný supermarketový produkt...

To by me zajimalo, nakolik je to marketingovy kec. Podle me to je jen pro vzhled. Pro nic jineho...

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Samozřejmě to hlavně kupuji, protože se mi líbí ten efekt mokrých pneumatik, nikdo snad nemůže počítat, že se prodlouží výdrž o roky..  Nějaká ta UV ochrana tam bude a vyživovač gumy také (je to stejné, jako gel pro péči o gumu z originálního příslušenství na těsnění dveří- já to mažu pravidelně a málokdy se mi stane, že mi přimrznou dveře, ten kdo to nemaže taky žije, jen musí silněji zabrat :D ). Mě to hlavně baví se o auta starat a určitě si nemyslím, že je to na škodu. Vosk na auto taky každý nedává a ten lak to v pohodě vydrží. 

 

Spíš bych to rád obrátil zpátky, jestli máte taky prasklinky na letních (bridgestone ecopia), nebo jen nás pár závodí na silnici až moc popřípadě má vadnou serii??

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...