Přejít na obsah

Amundsen vs. Columbus - aký veľký rozdiel a priplatiť si?


Doporučené příspěvky

Ahojte, viem že sú tu separátne vlákna pre oba infotainmenty, ale stále sa neviem rozhodnúť či si priplatiť za paket Columbus pre Superb 3 FL, nie sú to malé prachy...

Primárne na navigáciu budem používať Waze cez Android Auto a Superba si budem vedieť určite nastaviť cez Amundsen úplne rovnako ako cez Columba, ale aj tak som zatiaľ nenašiel hlavný argument prečo ísť zo základu do vyššieho.

Čo by mi určite mohlo vadiť a chýbať na Amundsenovi oproti Columbusu? Kvalitnejšie mapy? 3D mapy? Ktoré GUI behá svižnejšie? Ktoré má menej múch?

Díky vopred za akýkoľvek názor a skúsenosti...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Osobne pouzivam AA, Google Maps a Spotify. Jedine nepohodlie je neustale pripajat telefon ku kablu.

 

Columbus by som priplatil jedine v pripade ak by som chcel vyuzivat prediktivny adaptivny tempomat. Otazka je, ci to za tie prachy stoji ?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Záleží kdo co preferuje, já Amundsena v Kodiaqu mám a jsem s ním spokojen a nelituju, že jsem si Columbuse nepořídil. DAB mám (v ČR zatím stejně nepoužitelné naladíte jen stanice ČRo což není můj šálek kávy) a soukromá rádia se určitě zatím digitalizovat nehodlají, takže pro mě absolutně k ničemu, bezdrátové nabíjení mám (to využívám hojně) když to sečtu tak jsem pořád "ušetřil". Nebyl to účel, jen mi to přišlo už pro moje potřeby zbytečné. Na filmy se v autě nedívám a operátor mi nechtěl udělat duplikát SIM karty, takže proč Columbus?

A používá Columbus jiné mapové podklady (myslím databázi)?

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 10 hodinami, jaroslav75 napsal:

Přesně tak, je to ne o generaci, ale o dvě generace jiné zařízení ten Columbus.

 

Když má člověk Amundsen zřejmě mu nic nechybí, ale když vyzkouší Columbus, zjistí teprve jakou spoustu funkcí má Columbus navíc.

 

Možná by bylo dobré alespoň trochu konkrétní a nějaké funkce vyjmenovat. Takhle to trochu zavání dogmatismem, který tady předváděl Aleš. Moje zkušenosti s Columbem MIB2 jsou tyto:

 

- velmi krkolomné ruční vyhledávání, neschopnost vyhledání podle názvu firmy (nevylučuju, že to nějak jde, nepřišel jsem na to)

- při testování chybné navádění s tím, že je trasa uzavřená (nebyla)

- nutnost aktualizace map přes SD

 

V praxi jsem proto vestavěnou navigaci použil jednou. MIB3 je zatím, pokud vím, jen v PHEV. Jestli se u MIB 2.5 něco změnilo zásadním způsobem kupředu a jak je to u Amundsena, to nevím.

 

Hlavní výhodu vestavěné navigace smazala možnost připojení AA/CarPlay. Při nastoupení do auta strčím telefon do "phone boxu", zapojím nabíjení (protože bezdrátové nepodporuje telefon) a funguju přes telefon, na který nemusím sahat. Stačí vyslovit název firmy, ani nemusí mít člověk připlacené hlasové ovládání, funguje dlouhým podržením tlačítka. Úspěšnost odhadem 95%. Faktem je, že ani všude zbožňovaný Google/Waze nenaviguje vždy správně.

 

Z mé zkušenosti bych si nevybral ani jedno a fungoval bych s Bolerem.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Výhody Columbuse(MIB2.5):

1.  přesná poloha vozu ne +/- 5 metrů

2. možnost přehrání videa z sd karet, dvd..

3. mapy mají kvalitnější podporu prediktivních funkcí

4. větší displej

5. mapa jak na AID tak na navigaci současně

6. kvalitnější hlasové

 

Výše popsané chyby jsou jen otázkou vad softwaru na verzi MIB2 - poslední verze: 1440 těmito vadami by neměla trpět(jaká mé nové vady zatím nikdo nesepsal).

 

 

 

Editováno: , autor: ferda25
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pro mě jsou z uvedených šesti bodů relevantní asi dva. Z toho v jednom případě větší displej "zadarmo dobrý" a v druhém možnost promítnout navigaci do digitálních budíků. Pokud už 2.5 a 3.0 nejsou tak marné a jdou k navigování rozumně použít.

 

Za 33 900Kč si asi dokážu představit spoustu jiných prvků, za které ty peníze dám. Ale ono ať si každý koupí, co chce.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přesně tak, kdyby byl rozdíl jen jeden bod v podobě přesné polohy, tak v případě navigování je přesná poloha z mého pohledu to nejdůležitější.

 

Amundsen je z mého pohledu drahý i zadarmo a jeho provedení uvnitř je srovnatelné s kvalitou vietnamských autorádií z počátku 90 let.....bohužel MIB3 jednotky na tom nejsou o mnoho lépe a kvalitou připomínají Panasonic u MIB1. Fima Harman je kvalitativně jiná třída a to, že "vyběhla" s koncernem a prodala jim 2x ten samý HW jen ukazuje na nedostatky, které koncern má a vývoj MIB3 to celé jen potvrdil.

Editováno: , autor: ferda25
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Aha, vestavěná navigace neukazuje název cíle na značce? Ke googlím mapám mám milion výhrad, občas ukazují zmatečně směr. Ale dokážou ukázat název na ceduli a podle toho se řídím. Vlastně je to asi to jediné, čím se u navigace řídím a snažím se sledovat primárně značky. Pokud se podívám, kam mám jet a pak tam jedu, tak se mně jede nejlíp. A statisticky si nepamatuju, že bych něco přejel. To spíš zapomenu, že vlastně chcu jet jinam, než kam zrovna jedu.

 

Ferdo, děkuji za minus místo věcné odpovědi.

Editováno: , autor: bojler
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

priznam se, ze pri konfigurovani Superba jsem dlouho premyslel, zda si nechat Amundsen nebo priplatit za Columbuse. Nakonec mi tech 30k bylo docela lito a rozhodl se, ze Amundsen mi bude bohate stacit. Columbuse jsem zkousel a musim uznat, ze odezva je asi o trosku rychlejsi, to je fakt. Nic mene, pro mne by byl zbytecny. Navigaci pouzivam primarne stejne mapy.cz pres AC pripadne Waze - presna poloha je zarucena telefonem (a nevsiml jsem si, ze by Amundsen zase o tolik kecal jako telefon - delsi tunel jsem nezkousel. Dalsi vec, co se mi na Columbusu nelibila je prave ten display a chybejici otocne ovladace ( i u amundsenu mi vadi, ze bocni tlacitka jsou uz pouze dotykova). Bezdratove nabijeni (v ramci Columbuse) je sice fajn, ale 30k za nej nedam:)

Kdyz to shrnu, priplatek 30k byl pro mne zbytecny a radsi jsem to insvetoval do zimnich Alu, coz je podle meho rozumnejsi investice. Bezdratove nabijeni jsem si vyresil po svem (podlozka za par stovek ve schrance).

Za co bych ale zase priplatil, je bezdratovy AC, to by bylo super, bohuzel MIB3 do FLka jeste letos nedavali (i kdyz puvodne meli . mozna lepsi, kdyz jsem to zkousel u kolegy v Kamiqu, tak to moc nefungovalo).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 měsíc později...
  • o 5 týdny později...
Host JiříCz

Amundsen má přehlednější displej. NAV, PHONE, VOICE, MEDIA, CAR, MENU, RADIO, SETUP.  2 dva knoflíky, volume a přibližování-oddalování navigace a sjíždění řádků.

Columbus má HOME, MENU, + - a zapínání. 

Za tu cenu COLUMBUS drahý a má  několik zbytečných věcí. 

 

Editováno: , autor: JiříCz
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Už zase Aleši? Smiř se s tím, že jsou na světě lidé, kteří mají odlišný názor a potřeby. Dát přibližně 4% z ceny auta je s ohledem na velmi dobré alternativy a Amundsena v základu (mimo Ambition) velmi vysoká částka.

 

Jak už bylo řečeno, někdy rozklikávání menu místo prostého stisku není plusem. Na aktuálním služebním mám skleněný displej na Boleru a už jen chybějící dotyková "odezva" nijka neohraničeného dotykového pole mě slušně otravuje. Pokud musím do příslušné sekce přes dva kroky, pak děkuji, nechci. Rád bych sledoval místo displeje provoz.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud je ve voze multifunkční volant a Columbus, tak není jediný důvod něco ovládat přes displej.

 

Nemluvě, že za jízdy je to vždy nebezpečné i v případě existence přímých odkazových plošek do menu v rámci Amundsena.

 

Co jsem slyšel, tak se všichni co jim stačí Amundsen se dočkají, protože náhrada u Superba3 v rámci MIB3 nebude a bude jen náhrada za Amundsena......

Tak si to chvalte jak je to super a až Vám bude pACC díky špatným mapovým podkladům nesmyslně přidávat ještě v obci na 90 km/h nebo díky nepřesné poloze brzdit ještě x metrů od cedule města, ve městě budete přemýšlet když bude víc odboček za sebou, která je ta správná, protože Vaše poloha je nepřesná, tak si řekněte,....ještě, že máme co jsme chtěli. 

Editováno: , autor: ferda25
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...