Přejít na obsah

Přílišná tvrdost podvozku


Mikeencz

Doporučené příspěvky

Ahoj, zdravím všechny v novém roce.

Nejsem obvyklý přispěvatel fóra. Většinou jen čtu a beru si inspiraci. Potřebuji ale poradit od zdejších uživatelů a vlastníků rapida, protože už jsem trochu zoufalý.

 

Mám rapida 01/2013. Jedná se o 1,2 TSI 77kw liftback. Obuto mám v létě na originál litých kolech pneu 215/45 R16. Přes zimu mám neorigo litá kola a pneu 195/55 R15.

Dlouhodobě mě trápí, že se mi zdá podvozek strašně tvrdý. Každá nerovnost je hodně cítit. Z klasických okresek, kde se pohybuji nejčastěji jsem příšerně vyklepaný. Přes léto je to děsné a přes zimu pozoruji mírné zlepšení kvůli jiným pneumatiká. Ale stejně to stále není ono. Komfort jízdy nic moc.

Moje pocity ještě umocnilo druhé auto do rodiny, což je Citigo taktéž z roku 2013 ze kterého mám daleko lepší pocit. Nerovnosti, díry a celkově jízda na okreskách je s tím daleko pohodlnější. A to je auto úplně jiné kategorie a ceny.

 

Popravdě přemýšlím, že se rapida kvůli tomuhle zbavím. Ale chci mu dát ještě šanci, protože jinak mi ostatním plně vyhovuje. Poradíte prosím jestli je tu někdo, kdo řešil podobnou věc, co by mohlo pomoci?

 

1) jiná kola - přemýšlel jsem, že koupím klasické 15tky 185/60, ale nevím jestli to bude mít nějaký efekt, takže nevím jestli cpát peníze do celé sady.

 

2) dočetl jsem se, že rapidy v roce 2014/2015 prodělaly nějaké úpravy na podvozku - dokáže mi někdo napsat na jaké přesně díly bych se měl zaměřit? Jsou to jiné tlumiče, pružiny? Případně něco dalšího? Dokážete mi někdo napsat jaké přesně tlumiče a pružiny máte na novějších rapidech, kde není podvozek tak tvrdý? Všude se píše jen o jiném naladění podvozku ale konkrétní díly jsem nikde nedohledal.

 

Díky moc

M.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj, rok 2013 neznám, ale pokud by to melo byt ještě horší než 2015, tak potes. Mám 2015 v kombinaci s R17 a citim každou díru, je to neprijemne, ale nějak jsem si zvykl. Tři sezóny jsem jezdil v zimě R15 a bylo to hodně znát k lepšímu. Beru ty 17ky jako daň, že se na to auto dá koukat celý rok a taky jezdím spíše lepší silnice, tak se to da vydržet. 

Editováno: , autor: Dodi 15
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Však vše máš tady https://forum.skodahome.cz/topic/125922-tlumiče-a-pružiny . Asi by se téma mohlo zamknout a přesunout příspěvky tam.

Jinak já mám vzadu i vpředu vyměněny tlumiče, pružiny jsou stejné, protože jsem v ETCE zjistil, že se asi dva měsíce montovaly nové tlumiče a původní pružiny. Od 08/2014 jsou už jiné pružiny, ty jsem ale nedával. Vzadu to pomohlo od takovému tomu jemnému odskakování, třeba na betonové dálnici. Přední jsem měnil taky po cca 1,5 roku a předek se taky zklidnil. Mám vzadu ještě nižší opěru pružin ze SEATu IBIZA CUPRA a auto sedí docela dobře.  

Ohledně pneumatik: 17" jsou hezké na pohled, ale na českých silnicích drkotáš zubama. 15" jsou zase žvejkačky (ale proto se ti zdá v zimě podvozek měkčí). Jakžtakž ideál je 16", i když šířka je taky moc velká a auto pořád trochu plave. Dost taky záleží na pneumatikách. Bridgestone Turanza jsou super přilnavé, auto na nich krástě sedí a je jisté v zatáčkách, ale jsou strašně tvrdé (oproti třeba Dunlopu nebo GoodYearu), takže se tvrdost podvozku MR2013 ještě násobí.

Editováno: , autor: miklisek
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přesedlal jsem před rokem z O1 na 15" balonech na Rapida 2019 a jeho 215-16" galusky, měl jsem hrozný pocity. Gumy byly po prodeji nafouknutý na max limit. Po snížení tlaku na střední zatížení je to o dost lepší a na zimních 15" 185? jsem už spokojený. Polaboruj s tlakem případně si ověř na měřáku odchylku, každý ukazuje jinak.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já jezdím na 16" kolech a je pravda že na rozbitých silnicích se hrozně klepe. U nás máme silnice relativně dobré ( sice nahorach, ale kvůli turistům se pořád opravují), ale v krajích kde mezi vesnicemi mají poslepované silnice a jezdí traktorem, tak to bylo peklo. Domorodci to válí 60+ a já v rapidu 30 km/h s pocitem že se mi auto rozpadne ?.

Screenshot_20200111-153123.thumb.png.b1420e50d4648094a244655ba72d0609.png

Takové silnice kde se neustále silnice vlní a buď je díra nebo záplata prostě rapid nezvládá.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...