Přejít na obsah

Nastavení sklonu světlometu Fabia 2010


Pepaesacz

Doporučené příspěvky

Dobrý den,
poraďte mam problém, servomotorek který nastavuje sklon pravého(ze strany spolujezdce) světlometu se porouchal a po sepnuti potkávacích světel stále bzučí.
Jak ho vyřadit z činnosti. Ze světlometu nelze ho vyndat je to zalité v plastu. Není  ovládán nějakou pojistkou. Kabelový svazek, který napájí tento pravý světlomet má plno vodičů, nevíte, který kablík(barevné označení) je zodpovědný za napájení toho to servomotorku, nebo jeho číselné označení na konektoru. Vím, že vyřazením motorku z chodu zruším nastavení sklonu světlometu, ale na tom mi nezáleží. Chtěl bych ještě dodat, že sklon se nastavuje manuálně točítkem.

Díky za rady

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Žlutý vodič na pinu 1 konektoru T10b napájí nastavovač sklonu pravého světlometu, jištění je společnou pojistkou s žárovkou tlumeného světla SB58. Hnědý vodič na pinu 3 je ukostření nastavovače a červenomodrý vodič na pinu 2 je řídící napětí pro nastavovač z potenciometru ovládače sklonu světometů. Pokud bude napětí na pinu 3 tohoto nastavovače shodné s napětím na pinu 3 levého nastavovače a motorek pořád poběží, tak bude chyba v nastavovači. Pokud se napětí na obou nastavovačích bude lišit, bude chyba v kabelovém propojení červenomodrých vodičů.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

 

před 6 hodinami, Pepaesacz napsal:

Jak ho vyřadit z činnosti

zruším nastavení sklonu světlometu, ale na tom mi nezáleží

 

Auto bez funkčního sklápění světlometů nemá na silnici co dělat, maximálně s tím nouzově dojet. Ať už je servo v kterékoliv krajní poloze, vždy bude jízda v noci nebezpečná. Buď nebude řidič pořádně vidět, nebo bude oslňovat. Jediným řešením je zjištění závady a její oprava, nikoliv vyřazení z provozu! Jak to myslíš, že ti na tom nezáleží?

 

Pokud jde o facelift, dá se motorek vyměnit, viz dílenská příručka Elektrická zařízení, kapitola "Demontáž a montáž servomotoru regulace sklonu světel". U předface je to na výměnu celého světlometu.

 

@Dula Poradit je sice fajn, ale ty barvy drátů napájení servomotorku jsi mu říkat nemusel (proměření červenomodrých je ok). Jestli je to nějaký bastlíř s Auto ESA (viz nick), tak si takhle "opravené" auto potom koupí nějaký chudák, který si vyžere mimo nákladů na opravu ještě náklady na zjištění závady (dobře schovaného přeštípnutého napájení servomotorku). :(

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...