Přejít na obsah

Musí být "přepážka" ve Fabii 1.4 (N1)? Jak počítat POV?


kajicek94

Doporučené příspěvky

Zdravím,

mám na Vás pár dotazů. Od roku 2013 vlastním automobil Škoda Fabia 1.4, typ 5J, výkon 63kW, objem 1390cm3, míst k sezení 4, první registrace 2008.

Před nedávnem mi přišel z pojišťovny výpočet povinného ručení a rozhodl jsem se, že si sjednám novou pojistku. Aktuálně za ni platím (a měl bych platit dále) něco kolem 2600 Kč a úplně stejný produkt, nově sjednaný na moje RČ stojí něco kolem 1800 Kč (původní byl též na mě - od roku pořízení automobilu jsem jej neměnil).

Procházel jsem několik webových stránek pro porovnání cen POV, ale úplně si nejsem jist, jaké údaje mám zvolit.

 

Problém č. 1 - přepážka

Začnu tou přepážkou, která s tím částečně souvisí. Ve velkém tech. průkazu je psáno, ale nikdy jsem hluboce neřešil proč, následující "Vozidlo je vybaveno posuvnou přepážkou, přestavba na kategorii M1 a zvýšení obsazenosti není možné. Přepážka je nedílnou součástí vozidla a nesmí být v provozu demontována. Vozidlo po dostavbě na kategorii N1 plní požadavky podle zákona č. 56/2001 Sb.". Na začátek uvedu, že jsem automobil zakoupil již bez přepážky a ani jsem ji nikdy od prodejce nedostal či nebyl upozorněn. Ve střeše vozidla zevnitř mám pouze 2 pozice, kde by asi měla být umístěna.

Je vozidlo vůbec technicky dle zákona způsobilé k provozu na veřejných komunikacích, prosím? Nedopouštím se protiprávního jednání? (Pokaždé prošlo v pořádku technickou bez nějakého většího problému) Pokud není přepážka aktuálně k dispozici, tak z toho plyne nějaký další (jakýkoliv) problém, prosím? Pokud to problém je - musí se problém řešit a popř. jak?

 

Předem Vám moc děkuji za odpověď,

kajicek94

 

Editováno: , autor: kajicek94
odebrána část o POV - špatně zvolená kategorie
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ad přepážka viz např. https://www.zelenavlna.cz/n1-z-druhe-ruky-7918591. Ve zkratce, vozidlo je ok, ničeho se nedopouštíš, žádný další problém z toho neplyne.

 

Ad dotazy k povinnému ručení - jde o všeobecný dotaz, který nepatří k Fabii, ale do poradny. Tady to smaž a dotaz vlož tam. Ve zkratce, v pojistné smlouvě musí být údaje ve shodě s velkým TP (druh vozidla, kategorie vozidla atd.) a jak kdo zachází s bonusem neřeš, řeš cenu/parametry.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Někdy od roku 2009 přepážka být nemusí, proto ji každý vyhodil. 

Jediný případ kdy být v autě "musí" je STK.  ČISTĚ TEORETICKY: když už bylo auto s přepážkou homologováno, tak jet na STK bez přepážky má stejný význam, jako kdyby jsi vyndal brzdy, světla.........   Ale pokud sklopíš hlavu, projdeš i bez ní.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...