Přejít na obsah

Škoda Sound System


Doporučené příspěvky

Jelikož se tu audio zatím neřešilo, tak si dovolím založit toto téma. Sound systém jsem si do auta dal z toho důvodu, že si rád na cestách užívám hudbu a tudíž jsem doufal v to, že zvuk bude na slušné úrovni. Upřímně, po prvním poslechu jsem byl trochu zklamaný. Nejsem vysloveně audiofil, ale kvalitu reprodukce zběžně posoudit dokážu. Ve zvuku jsem postrádal takovou tu „čistotu“ a to zejména ve výškách, kde se to tak nějak slívalo a mlátilo dohromady. Musím zmínit – nemám rád překřičenou muziku a jelikož Scala je relativně tiché auto, jedu nejvýše na polovinu max. hlasitosti. Sem tam jsem si s nastavením zvuku trochu hrál a po nějaké době přišel k následujícím zjištěním. Níže posílám screeny, třeba se to někomu bude hodit. Nastavení je dle mého subjektivního pocitu - u vás a vašeho stylu hudby to může být jinak :)

Nastaveno je vše tak, aby si zvuk co nejlépe užívali řidič a spolujezdec a ti vzadu měli stále slušnou kvalitu zvuku.

 

Aktuální nastavení ekvalizéru:

Primárně upraveno tak, aby nebyly přeřvané výšky, které systém nepodává zcela čistě. Vycházím ze Standard nebo Rock profilu.

589098861_ekvalizernew.thumb.jpg.d0e083f3a16ee44a833c4a686f58601c.jpg

 

EDIT: Původně jsem to měl takto - při "náročnější" muzice jsem hýbal s táhlama a zjistil, že ty ne zcela čisté projevy způsobují spíše středy.

ekvalizer.thumb.jpg.8f12e37170f65bf520aa79aec114425a.jpg

 

Nastavení položky Sound-Fokus:

- volby Řidič, Vpředu a Všechny určují, jak hlasitě se jednotlivé reproduktory při poslechu zapojují.

- kruhem u terče můžete jezdit po interiéru a volit místo, které má zvuk co nejlépe obklopovat.

1011196169_soundfokus.thumb.jpg.6778bf2a5c980c86899c4a58cdd96176.jpg

 

Nastavení položky Panorama:

- Panorama zapíná "prostorovost" zvuku.

- Pokud je odškrtlý jen surround, není zvuk prostorový. Posuvníkem vpravo volíte, kde má být efekt prostorovosti největší.

panorama.thumb.jpg.32d45b4d58ff5cd3efab91a1416aafb9.jpg

 

POZOR - nejdřív jsem si myslel, že buď máte zvolený reřim Sound-Fokus nebo Surround. Hejbáním a nastavováním jsem zjistil, že i když máte aktivní Sound-Fokus, stejně je Panorma ve hře, neboť se ve výstupu projeví nastavení pravého jezdce.

 

A pár postřehů na závěr:

 

  1. Kvalita zvuku podle zdroje: Bezdtrátový Carplay (Apple music) vs třeba *.flac na USB klíči – v kvalitě nepozoruji rozdíl.
  2. Subwoofer: Rozdíl v nastavení síly SUB vepředu pocítíte zejména na hodně basové hudbě. Našel jsem tuto skladbu Blow the bass, která opravdu prověří možnosti SUB a ukáže, co vám v autě může rezonovat (kupodivu Scala nedrnčí, a to se celé auto třáslo tak, že palubní kamera si myslela, že došlo ke srážce a začala nahrávat ?). Daleko více je nastavení SUB znát na zadních sedadlech, kde vyšší hodnoty způsobí, že to bude dunit až nepříjemně moc a hudbu to bude degradovat. Samozřejmě lidi co poslouchají house, drum and bass, elektro atd. to třeba uvítají ?
  3. DAB+: Tohle může být do budoucna cajk věc, kdyby ovšem datové toky ve vysílání byly na rozumné úrovni. Nevím co s tím signálem dělají, ale např. Rockzone už v autě ani raději neposlouchám, páč digi signnál zní fakt divně plechově, zato FM daleko příjemněji. Nechápu, proč zde na foru je DAB tak vychvalované, když některé stanice zní opravdu strašně. Co jsem četl, tak ten „plech sound“ není jen záležitost Scaly.
  4. Přednastavené profily Ekvalizéru vs. Individuální nastavení: Tady opět pozor. Myslel jsem si, že individuální ekvalizér je nezávislý na předvolených profilech. A on není. Je rozdíl, jestli ladíte Individuál a na předchozí obrazovce máte nastavený Rock nebo třeba Speech. Takže vždy vycházíte z nějakého profilu a ten Individuálem dolaďujete (a toto nastavení v Individuálu se přenáší na všechny profily pokud mezi nimi přepínáte).

 

Toliko k audiu. Kdo si se zvukem už taky hrál, budu rád za vaše zkušenosti s nastavením atd.

V rámci možností a po poštelování ekvalizéru to nyní hraje relativně OK - možná se to i rozehrálo, ale čert ví co je v autě za audiostřeva a jestli tam jde o nějakém rozehrávání mluvit :D

Možná časem přijde řada na vytlumení dveří a možná i podběhů.

Editováno: , autor: Michal T.
Doplnění informací
  • Díky 1
  • Pozitivní 2
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 3 týdny později...

@Casari Zálěží jestli máš Ambi (4 repro) nebo 125 či Style (8 repro). Škodovácký SS pak navíc přídá středový reprák a subwoofer. Co si pamatuju, i základní audio ve Scalách (Style) co jsem měl na vyzkoušení hrálo dobře, byť jsem ho dlouze netestoval na určitých zvucích/skladbách. A kdybys nebyl spokojen, tak tlumení a nějaké repro sady se zesilovačem a subwooferem to pošlou určitě výš.

Otázka je, co ty zesilovače pak všechno umí a jestli tam jdou upravovat basy/výšky atd. - s autozesilovači nemám zkušenosti.

 

Škoda SS má zajímavější zvuk když se zapne Sound-Fokus a Panorama na oblast vpředu/řidiče a trošku se poladí táhla v ekvalizéru. Na některé hudbě mi více sedí lehké stažení středů a jemné vytažení výšek oproti tomu, co jsem dal výše.

 

@xtrack Máš po vytlumení kufru nějaké osvědčené nastavení Soundsystému?

 

 

Editováno: , autor: Michal T.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 8 měsíců později...

S odstupem přidám vlastní zkušenost a hodnocení sound systému. Popravdě, očekával jsem víc a to nejsem náročný audiofil. Zvuk jako takový vcelku OK (středy a výšky), ale ten subwoofer, hrůza. Mám jej ztažený na minimum.  Kvalitní bas z toho neleze, jen to duní a hučí jak domácí kino z Číny. Nastavil jsem si systém podle svých nahrávek, které mám naposlouchané. Vpředu celkem dobrý, ale jak jsem si sednul na zadní sedáky, hrůza, jen dunění a hučení. Zkoušel jsem si s tím hrát, dával jsem i nastavení podle fotek výše, ale zklamání.  Kdo máte sound systém, zkuste prosím nastavit sound focus na zadní sedadla. Mně to přijde jako by vzadu nebyly výškáče nebo byly nějak potlačeny. Vzadu to prostě nemá výšky. Budu rád, když to někdo vyzkoušíte ať vím, jestli to mám takto jen já nebo je to od výroby. Díky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Jaroslav MoukaZkušenosti vesměs stejné, mám několik výběrů mp3 a FLAC, každý pes jiná ves, nastaveno mám na EQ "véčko" s menším potlačením basů. Poslouchám hlavně tvrdou a hodně tvrdou muziku, u každé písničky je to jiné. Jak píšeš, subwoofer nic moc, při větším náporu basů nestihá a neskutečně duní (proto mám na EQ basy trošku stažené), výšky vzadu asi neuslyšíš, výškáče jsou podle mě jen vepředu, vzadu jen středobasy. Mi spíše vadí, že středový reprák vepředu hodně stahuje zvuk na sebe a stereo efekt se trošku ztrácí, hlavně při poslechu rádia. Škoda, že nejde vypnout (aspoň jsem na to zatím nepřišel). Ale celkový dojem dobrý. V nastavení mám zaškrtnuto sedadlo řidiče tak se mi zdá zvuk nejlepší), bez všech efektů, jezdím většinou sám nebo ve dvou, vzadu jezdí jenom pes a tomu je to asi šumák.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vzadu sú samozrejme aj výškové repro aj stredobas. Najjednoduchšie riešenie je vymeniť reproduktory, ale nie šunky za 20,- EUR, dáke Sony, alebo podobné nezmysly. Na Rapidke som menil repro za kvalitné kompozitné repro sústavy s výhybkami, značkové s výkonom 120W, 4 Ohm. Vytlmenie dverí, tapecu a zvuk bol 100:1. Vyberte repráky z Rapidky, alebo zo Scaly a zistíte, že sú

tam čínske šumítka, samozrejme s logom Škoda... Mám teraz Scalu 8 repro a na jar mením repráky, vytlmenie atď.

Skúšal som aj Sound system na 4-kovej Octavii a zvuk ten istý, o ničom.

Editováno: , autor: touareg3
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 měsíc později...

@Michal T.Ahoj, s reprodukrory je to jak píšeš. Osobně bych nic neměnil, ale rád dám @Patrik1971za pravdu s odhlučněním podběhů a kufru, případně prostoru pod zadními sedadly. Tudy leze do interiéru nejvíce hluku z venčí.

Ještě doplním že projev subwooferu po vytlumení kufru je tak o 100% než před vytlumení, basy jsou rázné a přesné, žádné hučení které jsme pozorovali před vytlumením a přisuzovali jsme ho nezahořenému subwooferu.

Teď laškuji s myšlenkou vytlumení dveří, ale mám obavy že pod tlumící materiál který nalepím na dveře zateče voda a vznikne riziko koroze. Co vy na to kluci?

Možná vytlumíme jen tapicírunk a pak uslyšíme 😄

Editováno: , autor: xtrack
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@xtrack Do dveří by měli používat nenasákavé a voděodpudivé materiály - tedy do té části, kam "neteče". Popravdě pokud by tam byl materiál dveří špatně ošetřen, tak by to začalo kvést bez i s odhlučněním. Co se může zkomplikovat, tak je vytahování různých promáčklin zevnitř dveří. S odhlučnením se to bude muset dělat zvenčí PDR metodou.

Je teda fakt, že jakmile se do toho šáhne, může být problém se zárukou. Je sranda, že jeden kolega také řešil dveře a tam ho odkázali rovnou na firmy zabývající se vytlumením :D

 

Jelikož mi při určitých basách něco drnčí v LP dveřích a servis se vyjádřil stylem závada se projevila (předávka) ->závada se neprojevila (přejímka) ->mail dotaz co to má jako znamenat (ŠA o tom ví, ale zatím není řešení), tak do toho chci jít. TPI jsem na to nenašel a po poslední zkušenosti s ním si fakt člověk není jist, jestli říkají pravdu.

 

Vytlumení pod sedadly - šlo to bez problémů?

obrazek.thumb.png.f43cad52aeb8e57bbb16d63c6178dd8a.png

  

Návod zmiňuje výměnu upevňovacích průchodek po výměně - tak mě zajímá, jestli při demontáži dojde k jejich poškození a je nutnost sehnat nové.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 8 měsíců později...
  • o 3 měsíce později...
  • o 1 měsíc později...

Ahoj Patriku, bohužel virt. subwoofer aktivovat ve Scale nejde. Už je tam jiná ŘJ která toto nepodporuje. 

 

Dával jsem do kufru na levou stranu akt. subwoofer. Zvuk nic moc, do kabiny se nedostalo skoro nic. To jsem zkoušel jezdit i bez plata. (taky to není sub. za 10tis) 

Pak jsem si všimnul jaký potenciál mají custom repra. Dost dobrý. 

Jen to Bolero je prostě nenakrmí. 

Obzvlášť charakteristika zesilovače v rádiu je bída a děs. Při nízké hlasitosti basy žádné. 

Jsem stejný ročník jako ty, už nepotřebuji aby se mi při muzice klepala p*del. Je jsem toužil po vyrovnaném zvuku s dostatkem basů při normální hlasitosti. Znáte ten pocit když někde třeba v krámě potichu hraje muzika ale je tam cítit ta basová složka, ten potenciál toho zvuku. Nádhera. Třeba nějaká dobrá domácí kina, nebo dobré věže...

 

A tak jsem zakoupil ten dsp a celej subwoofer letěl z auta ven. (ještě ho tam teda mám, ale jen na vyplnění diry😀)

 

Další bolest je tlumení dveří samozřejmě. Chtěl jsem ho v létě dodělat, ale vzhledem k tomu, že mi stačí běžná hlasitost (custom repra mi bohatě stačí), asi tlumení nechám být. 

 

Mám zde téma, tam je vše do datailu popsané😉

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Do originál montovaného surroundu sa dávajú iné basové repro, určené do surroundu. Ja ich tam mám, ale nemám surroud. Basy sú samozrejme o inom. Preto som ich ani nemenil, len vytlmil dvere a tapec.

https://www.skoda-diely.sk/nahradny-diel/3v0035411j-reproduktor-basovy-40033.html

Editováno: , autor: touareg3
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 11 měsíců později...

Zdravím, mám dotaz na majitele, kteří mají příplatkový sound system. Před časem jsem někde četl článek, že byly časté stížnosti na plechový zvuk sound systému a autorizáky to na přání řešily výměnou zesilovače ( v záruce zdarma). Protože jsem jedním z majitelů toho plecháče, tak by mně zajímalo zda tohle někdo řešil a jak dopadl. Za boha ten článek nemůžu najít. Nebyla to žádná svolávačka, jen prostě výměna na přání. Chci navštívit servis, ale rád bych měl v ruce nějaký argument, kdyby mně chtěli odpálkovat. Tak bych rád zjistil, jestli to uz nekdo resil a v jakém servise. Díky za reakce a hezký den všem.

Editováno: , autor: Jaroslav Mouka
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 3 měsíce později...

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...