Přejít na obsah

Zámek pravých zadní dveří - asi zlobí elektronika


-Janka-

Doporučené příspěvky

Zdravím,

nějaký čas mi blbnou pravé zadní dveře. Občas se otvírají, občas ne. Dost dlouho mi trvalo vypozorovat nějaký faktor, kdy fungují a kdy ne. ( kromě toho, že fungují, když je nepotřebuji :-D) Asi je to blbost, ale fungují od okamžiku, když připojím do elektriky k tažnému přívěs, který potřebuje redukci z 13 pinů na 7. Pak nějakou chvíli fungují i bez vozejku a nakonec zase zůstanou zamknutý. Když ale použiju nosič kol na tažné, který má už 13 pinovou zásuvku, tak to s dveřmi nehne. Starý vozík je ale jistota, to pak jdou dveře otevřít vždycky. 

A teď co s tím? Tažné jsem si nechala dodělat v autorizáku tak 3 roky zpátky a od té doby dveře zlobí. Jenže než jsem si všimla souvislosti dveře - vozejk - nosič...

Nemáte někdo zkušenost? Nějaký nápad, co by to mohlo být? 

Já ty dveře ani moc nepoužívám, takže mě osobně to neomezuje, proto na to v servisu vždycky zapomenu, ale sem tam vezu víc lidí a to si pak vzpomenu, no jo, ono to vlastně nefunguje....

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zámek je první, co mě napadlo (překvapivě, když nejdou dveře otevřít...) Jenže jak říkám, dveře většinou nepoužívám a furt jsou peníze na autě potřeba na něco jiného, než 4000 za zámek dveří, které jsou potřeba tak 4x do roka a které, když tahám na chalupu věci v přívěsu, bez problémů fungují.

To je ta záhada, co mě zajímá. Proč od doby, co mi namontovali tažné, dveře fungují jen po připojení něčeho do zadní zásuvky přes redukci 13-7. Je to jak kouzlo. Zapojim, funguje. Odpojim a třeba po týdnu - 14 dnech fungovat přestane.

Já jim to klidně takhle blbě popíšu i v servisu, jsou tam hodní a fakt na mě nebudou koukat jak na blbce, hm ženská. Jen jsme chtěla nejdřív zjistit, jestli to nemá nějaké racionální vysvětlení.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nemusí to být jen zámkem. Tipoval bych, že to může být špatná vodivost vedení od mikrospínače polohy odemčeno/zamčeno. To by mohlo být tím mikrospínačem, ale spíš si myslím, že to může být ve vedení od toho mikrospínače (v zámku) do ŘJ. Přechodový odpor v některém z konektorů. Nemá na to vliv taky počasí?

 

A další, jen teoretická úvaha na spojitost s vozíkem. Tažné je dodělávané, a možná udělali ukostření společné pro tažné a do těch dveří. A kdyby byla chyba v tom ukostření pro dveře, tak by to ten vozík většími proudy mohl prorazit a na chvíli, než to zaoxiduje chvíli fungovat.

Je to takové honění duchů, ale elektrika je věc nevyspytatelná.

Vzal bych ohmetr a proměřil vedení kolem těch dveří.

 

Ještě vysvětlím, proč uvažuju o přechodovém odporu ve vedení. Signál o poloze odemčeno/zamčeno vede od zámku k ŘJ jednovodičově. Přičemž jeden mikrospínač připojuje tvrdě na kostru (0 ohmů). Druhým se ke kostře připojuje přes odpor 180 ohmů (tuším). Řídící jednotka podle ohmického vstupu vyhodnotí, jestli je odemčeno/zamčeno. A když se tam vloudí nechtěný přechodový odpor, tak ŘJ mylně vyhodnotí, že je odemčeno a už neodemyká.

Tolik moje teorie.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Na počasí to nereaguje. Nebo jsem si nevšimla. Vozík vozím podzim - jaro, v létě tahám na kouli nosič na kola. 

Ale zajímavá myšlenka, uvažuji podobným směrem (i když teda elektronice v autě nerozumím ani za mák a nemám představu, jak je co propojené), jen mě zaráží, že to reaguje jen na ten vozík přes redukci, když zapojim nosič na přímo, tak to nic nedělá. Přívěs s 13 pinovou zásuvkou jsem připojený neměla.

Jak říkám, v servisu jsou fajn chlapi, takže nemám problém za nima přijít s jakoukoliv teorií o záhadných poruchách auta, ale zas úplný bláboly jim tam vyprávět nechci...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Blábol to není. A jestli je tam nějaký šikovný elektrikář (elektronik), tak mu to dej přečíst a ať si prostuduje schemata. Jsou tady v tomto vlákně:

Na výměnu drahých dílů je určitě dost času. Třeba stačí jen někde dotáhout šroubek, nebo vyčistit konektor.

Editováno: , autor: jipol57
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...