Přejít na obsah

Lak a mikroškrábance


Wazi

Doporučené příspěvky

Ahoj, potřebuji se zeptat jak předcházet těm tzv. mikroškrábancům. Jsou to takové ty "kruhy" co jdou vidět proti přímému světlu. 

Jelikož jsem kupoval skladovku, která nějakou dobu stála venku a voskoval jsem ne úplně hned po koupi, tak mám bohužel tento problém. 

Pokud dám po zimě lak rozleštit a nanesu vosk, stačí to, aby se mikroškrábance nedělaly? 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zabránit tomu nelze, ale dá se to tak z 80% omezit. Při oplachu hodně vody nebo wap. Při šampónování system dvou kýblů a kvalitní mikrovláknová rukavice. Opět oplach a sušení nejlépe vzduchem nebo kvalitním ručníkem. Ochrana dle vkusu každého soudruha, ale vhodným aplikátorem, nejlépe mikrovlákno. Leštění měkkým mikrovláknem. Všechny utěrky a ručníky musí být před použitím zcela čisté !!!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

9 godzin temu, Wazi napisał:

Ahoj, potřebuji se zeptat jak předcházet těm tzv. mikroškrábancům. Jsou to takové ty "kruhy" co jdou vidět proti přímému světlu. 

 

Nejprve vyhýbej se automatickým myčkám - používej pouze ruční nebo bezdotykové myčky.

Zadruhé, nikdy nedovol, aby se auto velmi zašpinilo

Zatřetí, pravidelně chraň lak dobrým, nejlépe tvrdým voskem. Ideální je keramický povlak, ale to samozřejmě stojí víc.

Začtvrté, při nákupu automobilu vždy zvol stříbrnou barvu 😀

  • Líbí se mi 1
  • Díky 1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dolezite je najprv spinu namocit jemnym prudom vody. Chodim na mycku teraz 4-5x za tyzden. Umyvam po rybacke na rucnej jedno, ci druhe. Zasada, nikdy nezacat tlakom vody! Castice, ci uz suche, ci hrubsie pod tlakom vody posobia abrazivne. Po prvom jemnom premyti sa uz ds aplikovat tlak.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V dubnu byla moje Scala u detailera, páč i ten nový lak z výroby měl x nedostatků a chtěl jsem na to nějakou ochranu. Udržuji zásádně ruční wapkou (předmytí, pěna/mikroprášek podle míry zašpinění, oplach demineralizovanou vodou) a jednou za čas to přejedu houbou - přeci jen drobný prachový film wap neodstraní. A musím říct, že s tímto stylem mytí tam žádné mikroškrábanečky aktuálně nejsou.

 

Je fakt, že na světlejších lacích ty mikroškrábance nejsou tak vidět, ale při určitém, zejména bočním světle, je uvidíte i tam.

 

A poslední věc - člověk chce mít auto naleštěné a v cajku - ale když ho používáte denně, jedete cestou kde větve lezou do vozovky a nejde se jim vyhnout, potkáte pár kokotů co vám opřou jejich dveře o ty vaše.... no řeknu vám, pak má člověk chuť se na to extrémní péči vyprdnout. Jiné je to samosebou třeba u nějaké víkendovky/výstavního kousku :)

Editováno: , autor: Michal T.
  • Líbí se mi 1
  • Díky 1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky všem za reakce. 

Samozřejmě vůz myju pouze ručně, ikdyž tedka co byl v servisu, tak ho kvůli výměně brzdového světla projeli myčkou. 

Nakoupil jsem si, řekl bych trochu lepší šampony, leštěnky, rukavice z ovčí vlny, mikrovlaknove utěrky, ručník z mikro. Vosk jsem na to dal hybridní vosk Bilt Hamber Double Speed-Wax, podle recenzí chválený. Nevím, zda jsem ho aplikoval správně, bylo to první voskovani, ale voda po celé karoserii stéká krásně. 

Co jsem udělal určitě špatně a čeho jsem si vědom, že jsem před voskem nedekontaminoval. I přesto, že jsem si dal fakt záležet, bylo cítit po přejetí dlani na některých místech nějaká špína. Doufám, že to nebude mít nějaký následky. 

Jak jsem psal, po zimě bych to asi svěřil nějakému profikovi a poradil se, jak následně ošetřovat. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 3 měsíce později...

Lešticí pasta a měkký hadřík z mikrovlákna: https://allegro.pl/oferta/k2-ultra-cut-c3-pasta-mocno-scierna-do-polerki-06-7740867339?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_chemiakcesor_pla_&ev_adgr=Chemia+-+Chemia+blacharsko-lakiernicza&gclid=EAIaIQobChMIgJeOjMCe7wIV6QWiAx3BugDWEAQYByABEgLB3vD_BwE

 

Musíš leštit malými kruhovými pohyby. Samozřejmě musí být lak naprosto čistý.

 

Vše záleží na tom, jak hluboký je škrábanec. Je dobré mít elektrický leštič. Pokud pod lakem vidiš podklad, účinek bude spíše slabý.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud je to hlubší, ručně to určitě nerozleštíš. A pokud nemáš zkušenost s leštičkou, tak bych do toho nešel, můžeš to ještě víc do ... Pokud máš lak v dobrém stavu, doporučuji raději navštívit nějakého zkušeného detailera. Je to záležitost pár minut a finančně tě to taky nezruinuje. 

 

Edit: Když sem hodíš foto, dozvíš se asi víc.

 

Editováno: , autor: dafro
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Na té fotce bohužel není nic vidět. Ale asi to bude hlubší, ale ne na kov. Osobně tyhle laky nekupuju, nech si namíchat odstín do spreje a vydrží ti na všechny tyhle malé opravy. Stříkneš si do víčka (po velmi důkladném protřepání) a malým štětečkem to opravíš. 

Editováno: , autor: koblih69
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jak to budeš retušovat, podle mě to bude ještě víc vidět. Já bych to neřešil nebo zkusil v rámci možností rozleštit. A pokud se do toho pustíš, tak opravdu nechat namíchat lak, ale žádný štěteček!!! Buď spešl pero nebo nějakým hrotem (např. párátkem) postupně zakapat a pak rozleštit. Pokud s tím ale nemáš žádnou zkušenost a už teď ti to vzhledově vadí, tak bych to raději někomu svěřil.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mam dva hlbsie dubance ako hento na A stlpiku. Aj hrdza sa objavila v nich. Vybrusil som hrdzu a pretrel tou skoda farbou. Ako ńahle sa otepli, vybrusim to lokalne, dam tmel, zaklad a bud to streknem alebo skusim tu korekcnu naniest a vybrusit. 

Podla mna hento co si daval nie je do zakladu. Tam by stacilo vycistit, podla hlbky vyplnit a streknut to sprejom. Zase ak si to este nerobil, tak si to daj spravit. Ja som sa nacvicil na narazniku predchodcu, ked som pred predajom prelakuval skrabance. Uz som to nechcel hnat na poistku

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...