Přejít na obsah

Stahování oken i bez zapnutého zapalování?


Jirka_CZE

Doporučené příspěvky

Hledal jsem,ale nenašel.

Otázka spíše na místní elektrikáře.

 

Dá se nějako upravit /předrátovat/ elektrické ovládání oken tak, aby šly okna stahovat hned po odemknutí auta? To znamená bez zasunutí klíče do zapalování a otočení do I. polohy.

Prostě aby byly napájené hned po odemknutí auta, tak jak je osvětlení interiéru, rádio a pod.

Prostě dotáhnout napájení do ŘJ oken, které je spínané hned po odemknutí auta.

Jde to vůbec?

 

Štve mě, že když někoho vezu a chci ho nechat chvíli čekat v autě, tak buď musím nechat zapnuté zapalování (jedou světla, ventilátor, ....) což je naprd, kór když to jsou děti a "mohly by ujet" :) nebo by s nimi mohl někdo cizí ujet. Nebo mají smůlu a musí si otevřít dveře.

Rovněž je to naprd, když auto zaparkuji, vypnu motor a pak zjistím, že je nějaké okno otevřené, tak zase musím vložit klíč a zapnout zapalování.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já to budu řešit komplet přestavbou na systém FIII facelift, kde už jsou všechna okna s dojezdy a možným ovládáním přes DO či přidržením otočeného klíče ve dveřích. V současné době už mám sehnané všechny čtyři dveřní jednotky a dveřní spínače (bral jsem přes známého na Allegro.pl). Chybí mi ještě část konektorů, úpravu zapojení elektro mám již prokoumanou, no a pak nechat nakódovat v BCM. Zatím tedy tuto přestavbu zde patrně nikdo neralizoval... Vice zde: https://forum.skodahome.cz/topic/146621-automatick%C3%A9-zav%C3%ADr%C3%A1n%C3%AD-oken-skoda-rapid-liftback-2018/page/3/?tab=comments#comment-2495698

 

Levnější alternativou řešení tvého požadavku by mohlo být zapojení spínačů těch tří oken spolujezdců na něco co je pod proudem po odemčení auta. Vlastní tři okenní motorky by měly být po proudem stále, zapnuté zapalování budí jen jejich spínače. No a řidičovo okno řešit kódováním BCM jednotky, do níž je jeho (chytré) ovládání a napájení zapojeno, na rozdíl (hloupých) motorků spolujezdců.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Pawouk změnil název na Stahování oken i bez zapnutého zapalování?

@tom01 O stahování oken DO mi vůbec nejde.

Chci docílit toho, že po odemknutí auta budu moci ovládat okna (nahoru a dolů) pomocí čudlíků ve dveřích.

Chtěl jsem se zeptat místních guru elektrikářů, že mi snad poradí z jakého pinu/konektoru kam dovést napájení, které je spínané "odemknutím auta" a zase se rozpojí jeho zamknutím.

 

Zkrátka, když bude auto otevřené a bude v něm někdo sedět, děti, babička, přítelkyně apod., tak ať si můžou ovládat okna i když nebude auto nastartované nebo zasunutý klíček v zapalování. Takto lze ovládat např. rádio.

Editováno: , autor: Jirka_CZE
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To bude chtít prostudovat schémata zapojení (neuvedl jsi model. rok), např. zde pro Rapidy po 05/2015: https://docviewer.yandex.com/view/0/?*=MbAEK%2BtxVWrkKi%2BFcdEFsXKlhp17InVybCI6InlhLWRpc2stcHVibGljOi8vS296SnhHYjliODFGOUVQazcvN1JFRmN0YlRVZGNOZm5WbGEvd1FjLzNKdz06L1MwMDY2MTEwMDIwLUJhc2ljX2VxdWlwbWVudF9fRnJvbV9NYXlfMjAxNSAgKFJhcGlkKS5wZGYiLCJ0aXRsZSI6IlMwMDY2MTEwMDIwLUJhc2ljX2VxdWlwbWVudF9fRnJvbV9NYXlfMjAxNSAgKFJhcGlkKS5wZGYiLCJ1aWQiOiIwIiwieXUiOiIyMzUzMTc1MDAxNTQxNjI4NTEzIiwibm9pZnJhbWUiOmZhbHNlLCJ0cyI6MTU0MzEzNjIwNTIwNH0%3D

 

V principu bude rozdíl mezi oknem řidiče ovládaným BCM jednotkou přes LIN signál (zde by šlo asi ovládání s vypnutým zapalováním nakódovat) a ostatními dveřmi, kde jsou motorky stále po proudem a vede k nim místo LIN kabelu jen aktivace po zapnutí zapalování ze spojení B278. Plus osvětlení ze spojení B340. Napájecí kabely 2,5 z pojistek, dle info od uživatele Dushek, mají motorky pod stálým napětím a zapnutí zapalování aktivuje pouze ovládací tlačítka. Takže u 3 dveří spolujezdců by mohlo být řešením přepojit příslušné 3 vodiče ze spojení B278 na něco co je pod napětím i s vypnutým zapalováním. Ještě nevím jak velká "prasárna" by to v elekroinstalaci byla, třeba aby to bylo správně jištěno pojistkami...

 

Nicméně toto by mohlo být řešení pro okna spolujezdců, o které z popisu tvého problému. Dost mi s elektrikou zde na fóru poradili uživatelé wirer, miklisek, Ferda25. Vyčerpávající info mi sepsal též Dushek. Tak držím palec, třeba něco reálného vykoumáte 😉

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ještě doplním, že schéma pro el. stahování všech 4 oken je ve schématech je No. 37/1 (cca kolem str. 400 pdf souboru).

 

Pokud by se ti záměr povedl, nezapomeň prosím nasdílet jak na to 😉. Myslím, že nemálo z nás uvítá jakoukoliv možnost rozšíření funkcionalit vcelku debilního továrního způsobu ovládání pro Rapid i Fabia 3 před FL, to je falt postavený na hlavu 🙃. U Fabie už to aspoň v rámci FL udělali normálně, jak to mělo být prostě vždy ...

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 4 týdny později...
  • o 3 týdny později...

https://forum.skodahome.cz/topic/155224-zapalova%C4%8D-vs-12v-z%C3%A1suvka-rozm%C4%9Bry/

 

Možná by šlo to napájení ovládání oken za pojit na 12V zásuvku, tedy s možným rizikem vybití akumulátoru. Tj. přepojit celé spojení B278 z pojistky 30 na napájení pojistky zapalovače. Nevím akorát co na to pojistka zapalovače a její napájení, snad by ti mohl poradit @wirer. Pak budou "na tvrdo" připojená okna všech spolujezdců a další periferie ze spojení B278 (tuším min. ještě el. zrcátka). Okno řidiče ovládané LIN signálem z BCM jde případně nakódovat (ovládání při vypnutém zapalování, ovládání přes DO).

 

Nejsem v autoelektrice moc zběhlý, toto je jen taková moje laická úvaha 🙂 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 měsíc později...

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...