Přejít na obsah

Zabzučení po zapnutí zapalování


dafro

Doporučené příspěvky

Ahoj lidi, nesetkal se někdo s tím, že po zapnutí zapalování se ozve krátké (vteřinové) zabzučení. Stává se mi to pouze občas, většinou po delším stání. Přijde mi to podobné rušení autorádia z reproduktorů. Ale jistý si úplně nejsem. Možná ještě zkusím před zaparkováním vypnout rádio, abych to vyloučil. Jedná se MR2020, Infotainment Bolero. Od začátku to určitě nedělalo. Nejsou zapojeny žádné externí přístroje ani zásahy do elektroinstalace. Děkuji za vaše názory.

Editováno: , autor: dafro
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Palivové čerpadlo to podle mě není, ten zvuk je prostě jiný. Dnes jsem zkoušel při vypnutém rádiu a udělalo to taky. Vychází to pravděpodobně někde od přihrádky spolujezdce. Bohužel se mi to nedaří nahrát. Je to velmi nepravidelné.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Malta - zjevně není, jednak si nemyslím, že ten zvuk trvá 1s, za druhé píše, že nepravidelně. Palivové čerpadlo zabzučí naprosto pravidelně po každém otočení klíčkem do I. Teda s výjimkou, kdy bych otočil 0-I několikrát rychle za sebou. Ale před každým startem. Tahle funkce (čerpadla) je "dublovaná", takže pravidelně i po odemknutí auta a následném otevření řidičových dvěří. Nedělalo mi to jen v jediném případě, a to tehdy, když byl mikrospínač v ř. dveřích rozbitý, tudíž auto netušilo, že jsou dveře otevřené.

Autora bych se zeptal - máš auto s Kessy nebo "na klíček"? Pokud s Kessy, tak první zabzučení čerpadla je vždy po otevření ř. dveří, druhé už není slyšet, protože se po půlsekundě startuje motor. Jediné, jak to s Kessy uslyšet, je nešlapat na spojku a stisknout tl. Start Engine. To vlastně supluje tu polohu I klíčku. Jinak tyhle moderní auta mají ty klapky atd., něco je slyšet, i když otevřu kapotu, holt elektronika. Určitě to chce natočit, stačí zvuk, za to radši kvalitně, i kdyby to mělo být na 20. pokus.

Tak či tak, zvuk čerpadla je vždy zakončen cvaknutím, což je mmj. indikace toho, kdy znalý řidič zahájí startování. Zatím jsem to slyšel u všech (moderních) aut, kde jsem byl u startování, od P106 rv 89, přes Felicii a Toyotu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Omlouvám se za pozdní reakci. Čerpadlo to není, to jasně slyším (i po otevření) dveří a vydává to úplně jiný charakteristický zvuk. Kessy nemám, klasický klíček. Jak jsem řekl, ten zvuk se ozve do 5 sec. po zapnutí zapalování, tj, po otočení klíčkem to polohy 1. Zní to jako nějaké rušení (jako když někdo ruší autorádio) a trvá to opravdu jen krátce. Snažím se to vysledovat, ale není v tom žádná logika. Když se snažím nahrávat, tak nic. Pak když třeba zastavím někde na 15 min., tak ano. Většinou ale po delším stání. Ten zvuk je naprosto zřetelný a  dost nepříjemný.

 

Edit: Určitě to vychází někde zepředu, buď palubka nebo pravé repro.

 

Editováno: , autor: dafro
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V každém případě děkuji všem za reakce. Pokusím se to nahrát a když se mi to podaří, tak sem hodím záznam k posouzení. A pak můžu vyrazit i do Škodovky. 😁Ono to asi žádná "extra" závada nebude, ale znáte to ... člověk prostě znejistí, když auto začne vydávat nové zvuky, které dříve nedělalo. Dokonce i syn to dnes zaznamenal.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ano, tyhle "nepravidelné" závady se blbě diagnostikují a když je člověk 

potřebuje předvést technikovi, tak ten zákon schválnosti zapracuje naprosto precizně. :-)

U Megana kdysi dávno nám začal blbnout startér, jednou už jsme ho nenahodili.

Zavolal jsem kamarádovi, dorazil s plaťákem, sednul do auta a normálně ho natočil.

Ale vzal to sportovně, že to je klasika, že už je zvyklej.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak se mi povedlo to konečně nahrát. Je to slyšitelné cca ve 4 sec. záznamu. Doporučuji sluchátka. Doufám, že to půjde přehrát. Je to nic moc, ale v reálu je to fakt zřetelné. Také jsem zjistil, že to párkrát udělalo znovu cca po 1 min., když jsem nechal déle zapnuté zapalování. Jsem si skoro jistý, že ten zvuk vychází někde ze středového panelu. Musí to podle mě způsobovat spuštění/vypnutí  nějakého zařízení.

Zelinova 5 (kopie).m4a

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Opravdu nikdo nemáte podobnou zkušenost? Podařilo se mi nahrát ještě jeden záznam, kde je to naprosto zřetelné. Při zapnutém zapalování se zvuk zopakuje po 2 minutách. Psal jsem na technickou podporu přímo do Škodovky, ale odkázali mě na autorizák. Tak tam příští týden vyrazím a uvidím. V každém případě jsem alespoň vyzbrojen nějakým důkazem. 

Zvuk.m4a

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díl padesátý první (Odhalení!) 😁 Tak se mi dnes pravděpodobně podařilo lokalizovat původ toho zvuku - Climatronic! Když dám na OFF, tak je zatím klid. Jsem objednaný do servisu, tak jsem zvědav, jak si s tím soudruzi ve Škoda Auto poradí?!

Editováno: , autor: dafro
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...