Přejít na obsah

LED Matrix světlomety


boban1108

Doporučené příspěvky

On 2/8/2023 at 12:24 AM, NemesiSK said:

Ešte to riešia.

Spravil som im videá, takže nemôžu tvrdiť, že sa to neprejavilo.

Zatiaľ vymenili kameru a novú nakalibrovali- nepomohlo.

Už pred výmenou kamery som si myslel, že to nepomôže, ale to je postup škody, keď to chcem vrámci záruky.

Predpokladám, že za to bude zodpovedná RJ matrixov. Tam bude buď zlý software, alebo vadná jednotka.

 

Môžem však s istotou povedať, že kto má s matrixami ten problém, že mu blikajú protiidúce autá, nech si zariadi kalibráciu kamery.

Odkedy mi moju starú nakalibrovali - ani blik a fungovala super, keď ju vymenili za novú a nakalibrovali, detto.

Okrem toho zhasínania pravej strany, čo mi vadí len preto že sa to deje,  som s nimi úplne spokojný.

 

 

Nevzdal som to medzičasom, len škodovke tak dlho trvalo zareagovať.

Bola nariadená výmena RJ svetiel, ktorá sa stará o naklápanie svetiel do zákrut.

Vymenili mi to tento týždeň, dnes som sa bol v noci previezť a...žiaľ žiadna zmena.

Posúvam info do servisu aj s videom.

Riešenie tejto záhady teda stále trvá.

  • Pozitivní 1
  • Negativní 1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 4 týdny později...

No chlapi,

Ďalšia radosť.

Auto po nehode a oprave, nacúvali mi do PP strany.

Vymenený svetlomet.

Auto ale bolo opravované vo VW servise, keďže lakovňa a opravy po nehode robí pre túto pobočku škodovky sesterská pobočka VW.

S mechanikom sme sa ešte dnes bavili o matrixoch, pýtal sa ma, ako som s nimi spokojný, lebo že veľa ľudí sa sťažuje, že O4 s matrixami zle svieti a oslepuje autá a nefunguje dobre to vykrývanie atď.

Vravel som mu, že tiež som to mal po kúpe nanič, najprv nastavili sklon lebo bol zlý a potom kalibrovali kameru, odvtedy bol pokoj.

Moje svetlá nastavoval s regloskopom vraj ešte lepším ako majú v tom servise škoda.

Celý spokojný som šiel domov, trochu som dúfal, že výmena svetlometu by mohla poriešiť ten problém so zhasínaním pravej strany, ktorý už riešim od decembra.

Čakal som, že svetlá budú fungovať lepšie, prinajhoršom však rovnako.

 

Dnes v noci som sa bol povoziť a vyskúšať svetlá a rád teda nie som.

1. Kamera očividne nebola kalibrovaná, lebo keď som šiel za nákladným autom, matrixy vysvecovali cca pol metra z pravej strany auta diaľkovými, dokedy ten segment zhasol.

Ľavá strana vykrývanie protiidúcich áut neporušená, funguje ako má.

2. Tak ako som tu bol nespokojný, že odkedy mi nastavili sklon stretávacích svetiel, že svietia príliš nízko a že je tam viditeľný dosť veľký schod a že nevidno ani na ŠPZ, tak teraz svietim so stretávacími ľuďom rovno do kufra.

Žiadny schod už neexistuje a diaľkové mi už vlastne netreba :D

Auto predomnou mi zaplo výstražné, čím mi len potvrdilo, že to je skutočne tak.

Pri zapnutých stretávacích mi takisto 2 autá blikali.

Hlavne že majú lepší regloskop :D

A to som bol rád, že mám konečne nastavené svetlá k spokojnosti a už len doriešiť to zhasínanie, ale vykrývanie a sklon boli super.

 

 

2023-05-24 22.12.10.jpg

2023-05-24 22.10.57.jpg

 

 

Pre porovnanie, staré nastavenie:

 

 

 

image.png

Editováno: , autor: NemesiSK
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj, mám také update co se tyče zhasínaní pravé stany. 

Napsal jsme mail na technické centrum Škoda auta. Bylo mi řečeno ze si mam vybrat servis a oni mi s tím něco udělají s tím ze Škoda auto jim přesně řekne co je špatně nějaká  jednotka H1xxxxx. 
 

První návštěva výměna zmíněné jednotky.  Večer to jedu vyzkoušet a furt to samé.
 

Druhá návštěva výměna kamery. Opět to jedu zkusit a světla totálně mimo svítilo to jako favorit. A prava strana furt blika.  
 

Treti návštěva ze zapomněli nastavit světla po výměně kamery. JEDU vyzkoušet a potkávací Ok ale zapomněli na dálkové segmenty. Takže auto má jenom potkávací světla.

Nakonec Škoda usoudila ze auto naloží u dealera a odvezou do továrny. Kde to vyřeší. Dostal jsem náhradní vozidlo. Tak doufám ze už po roce reklamací mi to dají kupy.


Dam info jak to nakonec dopadlo. Jenom pro info tohle je 14. Reklamace :))

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ty kráso.

 

Pozerám že škoda šla tou istou cestou u teba ako aj u mňa.

1. kalibrácia svetiel

2. kalibrácia kamery

3. výmena kamery

4. výmena jednotky naklápania svetiel do zákrut ktorá je pod volantom

 

Samozrejme nič nepomohlo.

 

Aktuálne mi menili pravý svetlomet kôli nehode, takže ti rovno poviem že to tiež nepomohlo, nahlásil som to aj technikovi, ktorý to so mnou rieši.

To ti už asi ale nepomôže, keďže auto si odviezli.

 

Som ale rád, že si sa do toho tiež pustil a nie som sám a som rád, že to je aj iný servis okrem môjho ochotný riešiť a nevyhovárajú sa že to je vlastnosť svetiel.

Predpokladám, že u teba prídu na problém skôr ako u mňa, lebo ich stojíš peniaze za každý deň, čo auto nemáš a predsa len v škodovke budú mať na to odborníkov.

Až to budeš mať vyriešné, prosím pýtaj sa na to čo presne robili a čo menili, lebo koreň toho problému bude u všetkých nás, ktorým to bliká, rovnaký.

 

Ja som bol dnes riešil to nastavenie stretávacích, ktoré bolo nastavené na vtáčiky, servisy sa medzi sebou dohodli a nastavili mi to v škode, kde potvrdili, že svetlá boli nastavené do bludu.

O hodinu sa na tom idem previezť.

 

Nech to poslúži ako info pre ostatných, ak budete po nehode a budú sa meniť svetlá, tak nech opravu rieši servis škoda a nie združený VW, lebo oktávia 4 je v tom špecifická a je tam špeciálny postup, ktorý technici vo VW nemusia poznať / dodržať.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nie som profík z branže ale meniť svetlomet, kameru, jednotku volantu "si myslím si" (ako hovorí starý Hossa) sú absolútne blbosti.

Svetlomet svieti tam, kam mu dá informáciu RJ. Svietia všetky segmenty? svietia. tak chyba nemôže byť v svetlomete

Kamera "číta" obraz. Nemôže čítať napoly. Buď funguje alebo nefunguje. Stlmujú svetlá a vyrezávajú segmenty? áno. Tak kamera za to nemôže.

Kalibrácia kamery - to je vlastne zosúladenie toho, čo vidí kamera a kam svietia segmenty. Vyrezáva matrix protiidúce autá? Vyrezáva. Takže kalibrácia je OK.

jednotka pod volantom číta natočenie volantu a podľa toho rozsvecuje segmenty do zákruty. Keď v garáži pri pomalej jazde točíš volantom vidno, že segmenty sa posúvajú vpravo-vľavo? posúvajú. tak jednotka je OK

 

takže čo je vlastne nohovno? software, ktorý riadi segmenty - systém robí to, že vedie vo výreze auto ktoré by svetlá mohli oslniť. V momente, keď sa auto stratí z kamery (A POZOR!!! Je to jedno či sa jedná o protidúcce auto alebo auto, ktoré predbiehate) tak SW príde do polohy, kedy nemá zrazu čo vystrihovať. Programátor urobí skok na začiatok programu, ktorý začína vždy zo stretávacích svetiel takže "blikne/zhasne" diaľkové a to nielen pravého svetlometu a potom sa to rozsvieti nazad podľa novo načítanej informácie z kamery.

Možno toto riadenie nie je v sľučke ako priemyselné automaty ale takto nejak sa to správa. Dobre si všimnite pri predbiehaní na diaľnici že svetlomet bliká rovnako ako pri oprotiidúcom aute. On vyrezáva auto pred vami, potom ste pri ňom a v tomto momente svetlá bliknú stretávačky-matrix. Dtto pri predbiehaní - na predošlom aute hneď ako som prešiel pri predbiehaní na normálnej ceste na ľavú stranu vozovky ľavý svetlomet napálil plné diaľkové aby som videl prípadného chodca na krajnici alebo cyklistu v protismere. O4 urobí čo? Rozsvieti ľavý svetlomet a pri míňaní predbiehaného vozidla zhasne ľavú stranu - v diaľke chvíľa tmy - a zase rozsvieti.

S týmto žiadny servis nič nenarobí okrem toho, že rozdrbe čo fungovalo. Podľa mňa je to jasná chyba vývojára SW.

Nevenujem sa tomu. ďalšie auto bude určite iné tak ako mi v inom vlákne doporučil kolega :)

 

No, ale na druhej strane - s bežnými svetlami by som nemal blikanie vpravo, ale ani by som nemal osvetlenú časť mimo cesty a jelene alebo medvede by som videl až na kapote, však?

Dtto pri predbiehaní s klasickými svetlami si diaľkové môžem dať až som na úrovni predbiehaného auta. Ak tam bol chodec v čiernom alebo cyklista bez svetla tak je to ťažký problém. Takže na druhej strane vďaka za Matrixy, stále majú 1000 výhod než klasické svetlomety. Toť môj laický pohľad na vec za 11 mesiacov a 65000km používania O4 vo veľkej miere a veľmi často v noci.

 

Editováno: , autor: OpelInsi
  • Líbí se mi 1
  • Pozitivní 1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Súhlasím, škoda mení zaradom čo sa dá, lebo proste nevie čo je za problém, tak skúšajú.

Nakoniec dôjdu do stavu kedy vymenili všetko a ostane už len SW.

Jedna vec ale na tom však nesedí a to to, že niektoré octavie to proste nerobia.

To môže vysvetľovať len iný SW RJ.

Škoda by hádam takú zrejmú vec ako porovnanie SW verzíí RJ matrixov snáď neprehliadla, keď už vymenili veci za stovky EUR.

 

Verím, že by sa to mohlo pohnúť vpred, keď si kôli tomu škoda zobrala auto k sebe.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@OpelInsino, neviem co mas za svetla, ale mne sa rozhodne takto matrixy nespravaju. Ziadne zhasinanie pri resete po tom ako zo zorneho pola kamery zmizne vyrezavane auto. Zaroven, na dialnici ma matrix zapnute len prave svetlo.

Keby to robili, asi by som to nedaval, pretoze na akekolvek blikanie som extremne citlivy (napr. mi vadi, ze v noci vidim bliknutie zadnych svetiel po tom, ako pridem do dosahu kessy)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@patrikcevela ok tak nejsem sám, komu blikne zadní světlo při příchodu k autu 🤣 vždy jsem si myslel že mám mžitky.

 

A k tématu. Pár stran zpět jsem posílal jak vypadají moje světla - pravé bylo moc vysoko. V servisu, když tam bylo auto den kvůli něčemu jinému mi řekli, že tam je nějaký problém a ze kdybych to chtěl řešit, takže si musí auto nechat aspoň 2 dny. Při poslední výměně oleje měsíc zpět cca se na to podívali a co jsem viděl okamžitě bylo, že světla jsou krásné v rovině! Nádhera. No a pár dnů zpět jsem konečně jel v noci. Sice ne na typické 2proude cestě, ale 4prouda bez svodidla a já i protijedouci auto jsme jeli vlevo. Levá strana fungovala kvalitně jako vždy ale sledoval jsem co se stane v pravo při mijeni a nic! Všechno svítilo! Takže to budu dále sledovat, ale zatím to vypadá velmi dobře. A kdyby se někdo chtěl zeptat, tak bohužel nevím co s tím dělali... 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@patrikcevela takže tebe nebliká pravá strana keď prejde auto v protismere? Výborne - aký rok výroby?

 

čítaj čo píšem:

Dtto pri predbiehaní - na predošlom aute hneď ako som prešiel pri predbiehaní na normálnej ceste na ľavú stranu vozovky ľavý svetlomet napálil plné diaľkové aby som videl prípadného chodca na krajnici alebo cyklistu v protismere. O4 urobí čo? Rozsvieti ľavý svetlomet a pri míňaní predbiehaného vozidla zhasne ľavú stranu - v diaľke chvíľa tmy - a zase rozsvieti.

 

tam ti to svietti ako? Máš rozsvietený ľavý svetlomet na ľavú krajniccu po ccelý čas predbiehania?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

16 hours ago, JirikHL said:

...světla jsou krásné v rovině! 

 

...sledoval jsem co se stane v pravo při mijeni a nic! Všechno svítilo! Takže to budu dále sledovat, ale zatím to vypadá velmi dobře. A kdyby se někdo chtěl zeptat, tak bohužel nevím co s tím dělali... 

 

Tými svetlami v rovine myslíš čo?

lebo keď zasvietiš oproti stene tak ľavá strana by mala byť nižšie a mal by tam byť viditeľný schod.

 

Na to poblikávanie pravej strany sa poriadne pozri a keď to fakt neuvidíš tak by si spravil medvediu službu, keby sa ti podarilo zistiť, čo robili so svetlami.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@OpelInsi 2023. nie nesprava sa to tak. V podstate sa to chova nasledovne v situacii ze v protismere na standardnej ceste ide auto:

Dlha rovinka -> lave svetlo postupne zhasina segmenty, prave si pali plne dialkove (pripadne pritmavi segmety blizsie k osi auta)

pravotociva zakruta (volantom tocis do prava) -> auto prechadza cez segmenty praveho svetla ktore postupne zhasinaju z prava do lava, nasledne prejde cez segmenty laveho svetla ktore zhasinaju.

lavotociva zakruta -> vypinaju sa segmenty praveho svetla

 

Co sa tyka predbiehacich manevrov - nikdy nepredbieham naraznik na naraznik, cize neviem povedat co sa deje vtedy. avsak ak predbieham z polohy "druheho zarezu od spodu v ACC" tak prave aj lave vyrezava auto predomnou ale zaroven osvetluje krajnice a pali zapnutymi segmentami co to da. ked zacnem predbiehat tak stale sa snazi vyrezat auto, ale zalezi ako velmi rychlo otocim volantom a obcas to nestihne. avsak lave svetlo vzdy svieti a ked uz som na urovni auta, tak vidim lavu stranu vozovky ako s plne zapnutym dialkovym. Toto je bezny stav ktory badam ked chodim cez Donovaly. A po tom, ako som tam takto pred rokom sundal jelenicu, tak to ocenujem od prveho prejazdu :D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

výborne tak už len zostáva aby si nám prezradil dátum výroby (nie predaja) a možno SW tvojho zázraku.

Zrejme si nečítal toto vlákno od začiatku a tak úplne netušíš o čom tu diskutujeme - nie o vyrezávaní protiidúcich áut ani o vyrezávaní áut pred nami pretože toto funguje bezchybne ale o prebliknutí segmentov diaľkových svetlometov v určitých situáciách.

Nemá s tým čo robiť ani acc ani predbiehanie na nárazník ani iný štýl jazdy, zákruty už vôbec nie - dôležitý je len moment kedy kamera stratí vo výhľade protiidúce alebo predbiehané auto.

Editováno: , autor: OpelInsi
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@NemesiSK Myslím tím toto. Mezi světly by urtitě neměl být žádný schod, ten první obrázek je 100% špatně a když jsem jel před mým autem tak pravé světlo viditelně oslňovalo... Se nedivím, že lidi na oktávky nadávají, když takhle vyjíždí z fabriky.

 

Původní stav - image.thumb.jpeg.501f9e4727da696c29fd96494376d0b2.jpeg

 

Aktuální stav - image.thumb.jpeg.160347efd30b1dff3810274aa7ccbcdb.jpeg

 

Uvidím až zase někdy pojedu večer, v létě to není tak snadný :D 

 

@OpelInsi Nechápu, proč musíš být tak nepříjemný a ironický? Evidentně se mu to neděje a není jediný, na youtube ve videích kde lidi ukazují matrix se to taky neděje vždy... Nechápu proč se tady musíš po ostatních vozit?

 

@patrikcevela řešíme tady problém, že pokud míjíš protijedoucí auto, tak na chvilku problikne celý matrix - jakože vše zhasne a o zlomek vteřiny se zase rozsvítí. Levá strana dělá to co píšeš, postupně zhasíná a rozsvěcí jak se auto přibližuje a jakmile tě mine, tak všechno (nejsem si jistý, ale prava strana určitě) zhasne a po chviličce se zase rozvítí. Vzhledem k tomu, že nic takového nepíšeš tak ti to asi dělá správně (nezhasíná).

  • Díky 1
  • Pozitivní 4
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 týdny později...
  • o 3 týdny později...
  • o 1 měsíc později...

Přidám zde moji zkušenost a porovnání matrix světlometů v O4 MR 2021 x 2023. 

MR 2021 - fungování matrixů se dá označit za cirkus, světla stínují i sebe menší značku přikazující maximální povolenou rychlost (někdy i označník kilometrů), fungují nejistě a strašně zmateně. Světla tím, že se snaží všechno vystínit akorát rozptylují řidiče - neustále pohasínání jednotlivých segmentů.

MR 2023 - světla vůbec nevystínovávají běžné dopravní značky, maximálně velké návěsti na dálnici, celková matrix funkce funguje velice dobře - nikdo na mě za celou dobu neblikal. Funkčnost těchto světel je tedy v noci z pozice řidiče přesvědčivá a jízda příjemná. Vykrývání okolního provozu na dálnici bez problému.

Z mého pohledu je evidentně použit v novějších MR jiný/lepší software pro matrix funkci.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mám MR2023 a zkušenost trochu jinou. Matrixy vykrývají i běžné dopravní značky jako omezení rychlosti, kilometrovníky na dálnicích apod. Naštěstí ne úplným zhasnutím, ale jen pohasnutím - zmírněním intenzity osvitu. I tak je to ale rušivé, bral bych, aby to nedělalo. S tím se pojí i zvláštní fenomén, kdy občas na takovou značku Matrixy "blikají" jakoby si testovaly její odrazivost. Pravidelně si na zlomek vteřiny segment problikne plnou intenzitou. Taky dost rušivý.

 

Na dálnicích Matrixy selhávají v situaci, kdy je pravotočivá zatáčka a uprostřed jsou svodidla, která odcloňují světla aut. Pokud jede v protisměru kamion, dostává řidič plnou palbu z Matrixové pravé strany, protože díky zatáčce Matrix svítí i do protisměru a díky svodidlům neví, že v protisměru jede kamion (nedetekuje jeho světla). Ale to není chyba Matrixů jako takových, spíš logický důsledek principu jejich fungování. Kolikrát už na mě kamion v téhle situaci blikal. Takže se snažím dálková vypínat.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Bubaq A jen taková hloupá otázka, nevím jestli už zde bylo řešeno, ale máš měněné čelní sklo nebo již prováděnou kalibraci kamery? Možná to bude mít v případě matrix funkce vliv. O4 MR2023, kterou jsem jezdil neměla za sebou žádnou škodní událost / kalibraci kamery nebo senzorů, vše tak již bylo nastaveno z fabriky. Já, na své 2021 již mám výměnu skla za sebou. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...