Přejít na obsah

Motorový olej model 2021


Pepa007

Doporučené příspěvky

Motorový olej  roku 2021 nebo i další budoucnosti? Japonské automobily prý mají z výroby převážně motorový olej specifikace 0W16. Dále je již zavedený motorový olej 0W12 a prý se uvažuje do budoucna i o 0W10?  

Tak to vidím s mírným ironickým podtextem v dalších časech  na 0W0, což by mohla pomalu nahradit i nějaká ta lepší destilka. :-)

Na druhou stranu Vaculík ze SM tvrdí, že časopis SM připravuje velký test motorových olejů a již něco z toho mají přes institut SGS otestováno a prý olej 0W20 dle nějakých třecích zkoušek na otěr materiálu maže líp než starší specifikace 0W30, 5W40 atd..

Editováno: , autor: DušanV
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 4. 9. 2021 na 1:01, Rapid1.0 napsal:

Toto info neslo napsat do nějakého stávajícího tématu?

A v sekci Kamiq motor 1,5TSI takové nějaké téma je? Já ho tedy nevidím. Expert tribodiagnostik k tomu říká

tématem dneška je jev zvaný LSPI – Low Speed Pre-Ignition. V přeplňovaných benzinových motorech s přímým vstřikem při nízkém zatížení dochází k tvorbě karbonových úsad, při vyšším se zase spalují. Právě jejich odhořívání při vysokých tlacích dokáže samo zapálit směs. Nejde tedy o klasické klepání, kde nežádoucí zážeh v protilehlé části spalovacího prostoru odstartuje jiskra svíčky,

ale doslova o samozápaly. Zatímco klepání potlačíte snížením předstihu, LSPI nelze z pohledu řídicí jednotky žádným způsobem regulovat. Pro motor je naprosto destruktivní – zcela typické už jsou rozlámané písty. A přišlo se na to, že sklony k LSPI významně ovlivňuje i motorový olej. Zásadně jej zvyšuje vápník obsažený v detergentních přísadách. Výrobci proto musí hledat nové přísady bez vápníku – a je dost pravděpodobné,

že tyto nové oleje už takové mají. Že olej zabrání praskání pístů, to je ale technická zajímavost, co?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...