Přejít na obsah

Náhrada za poškozené pneu


cosmicboy

Doporučené příspěvky

Povedlo se mi vjet do výmolu, výsledek je boule na boku pneu, takže jasná nutná výměna. Výmol jsem bohužel přehlédl, byl osamocený na celkem slušně silnici i když 2./3. třídy. Jelikož se jedná o ani ne půl roku starou pneumatiku, tak mi to štve o to víc... Ale k věci - nemáte někdo osobní zkušenost s možností "odškodnění" od správce silnice? Má se do toho cenu pouštět? Ráfek je OK, jde mi jen o tu pneumatiku, max. nějaká ta geometrie. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Osobní zkušenost nemám, ale musím se zeptat. Byl výmol označený? Pokud ne, to je první dobrá zpráva a důležitá. Jestli byl označený a to třeba jen obecně značkou A 7a s doplňkovou značkou E 13 určující délku úseku, která mohla stát i několik km před tou "tvou" dírou, jsi bez šance. Zastavils a máš fotky z daného místa a času? Nebo ještě lépe volals PČR? Pokud ano, to je druhá dobrá zpráva. Pokud jsou splněné tyto předpoklady, napsat žádost o náhradu škody a poslat doporučeně/datovkou/mailem na podatelnu obecního nebo krajského úřadu, podle toho, čí je daná silnice, ti moc času nezabere, takže proč to místo psaní do diskuse rovnou neudělat?

 

Jinak přesně toto řeší připojištění Výmol od Kooperativy a připojištění ráfků a pneu od Uniqy. Ty si to v klidu vyřešíš se svou pojišťovnou a ta se pak případně může s viníkem handrkovat.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Silnice byla úplně v pohodě, jednalo se skutečně o nahodilý výmol, jsem si jistý, že nikde žádné označení nebylo. Takže to je dobré (pro mě). Jelikož se auto i po projetí výmolu chovalo normálně a žádný asistent nahlásil problém, pokračoval jsem až domů, kde jsem poškození zaregistroval. Situaci jsem dnes popsal, pořídil foto a zaslal to mailem na příslušnou správu silnic. Tak uvidíme, co bude dál...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj, nechcem byť zlým prorokom, ale bez preukázania zavinenia nebude nič. Na strane druhej je otázka, prečo sa tá pneumatika ,,vyboulila? Našiel som za dlhé roky jazdenia tiež dosť všakovakých dier a nič sa neudialo. Brat má skúsenosť, kedy všetky 4 pneumatiky na inej značke auta boli vadné a to  takmer po 3 rokoch jazdenia všetky aj vymenili. Možno by som išiel touto cestou. Veľa úspechov.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jo, bez fotek z místa a času nebo bez kamerového záznamu to nejspíš bude problém. Uvidíme.

 

Vyboulení boku pneu není nic divného, sám jsem to kdysi zažil a to v obci při pravděpodobně mnohem nižší rychlosti. Jakmile jde náraz k jedné straně a nemůže se roznést na celou pneu, je to raz dva. Pořád lepší než u nízkoprofilových pneu s tvrdou bočnicí, kde sice pneu třeba vydrží, ale ráfek má potom v lepším případě jenom tvar brambory.

 

Mimochodem, že je ráfek ok, nemusí být pravda. Tím víc, jestli jde o liťáky. To se pořádně pozná až na vyvažovačce, jestli v místě nárazu kapku nehází. Až se bude měnit pneu, nechal bych všechno pořádně zkontrolovat a pokud pojišťovna správce komunikace uzná jeho odpovědnost i přes dle mého soudu nedostatečné prokázání, poslal bych za ní nejen cenu pneu a geometrii, ale i případnou opravu kopnutého kola, která taky není zadarmo.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 4 týdny později...

Určitě sem hodím, jak to dopadlo, ale moc šancí si nedávám... Aby to nebylo jednoduché, tak jsem nyní ve složité situaci: Pozemek pod komunikací patří největší energetické firmě v ČR, nicméně komunikace jako taková je v majetku ČR a nikoliv daného kraje, takže příslušná Správa silnic se toho zříká. Mám prý počkat na vyjádření jejich právního oddělení :-D. Jen pro názornost přikládám foto oné pneumatiky.

DSC_1092.JPG

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...