Přejít na obsah

Externy HDD k smart TV


wirer

Doporučené příspěvky

dufam, ze tu podobna tema nie je...

 

ide o to, ze byvam v lokalite kde je internet nic moc (100GB/mesiac), skusali sme rozne varianty. mobilny signal pre 4G mam len na opacnej strane zahrady. internetove telky moc nemusim prave kvoli tomu netu. mat nieco neobmedzene, alebo aspon s vyssim tarifom, tak ma to az tak netrapi. preto v robote alebo ked sme u zeninej sestry (u svokrovcov) na navsteve, stahujem filmy a serialy pre neskorsie pozeranie. v lete mal operator 1000 GB/mesiac, tak som to vyuzil dostatocne. problem je teraz s uloziskom. kedysi davno som zacinal s Verbatim 500GB USB 2.0, 3.5". neskor som ho nahradil druhym Verbatim 1000GB, USB 2.0, 3.5". bohuzial po par rokoch disk mal problem s citanim aj zapisom, kolega predaval 2000GB disk z PC (znacku teraz neviem) tak som ho vlozil do ramceka po tom druhom Verbatim disku. disk je permanentne napojeny na smart TV LG, iba ked kopirujem nove veci, tak pripojim k notebooku. na konci leta si zena chcel pustit serial a priecinok prazdny. nevenoval som tomu pozornost, neskor na to zabudol. spomenul som si na to, ked som chcel serialy pozerat ja - niektore serie chybali. po pripojeni k notasu kontrola, cistenie. serialy ale uz nenaslo, dokonca neviem ci sme neprisli aj o niektore posledne filmy co som na disk skopiroval. po precisteni je to lepsie, no aj tak hocikedy sa v polke filmu prehravanie zastavi a telka si mysli, ze nepodporuje dany format. pritom pri prehravani cez notas je vsetko OK...uz mam zaplnene vsetky USB a karty co som nasiel doma, preto by som to rad vyriesil v priebehu par dni/tyzdnov

 

sorry za dlhsi uvod, len aby bolo jasne co potrebujem :) 
- externy disk, nezalezi ci 2.5 alebo 3.5", neprenasa sa takmer vobec
- kapacita 4GB a vyssie
- dostupna cena
- nechcem komplikovane riesenia, nieco jednoduche co kupim, formatnem, skopirujem data a pouzivam
- musi vydrzat a znasat trvale pripojenie cez USB k smart TV

 

na facebooku som to spomenul a dostal som nejake 3 tipy:
- WD Elements Desktop - https://www.alza.sk/wd-elements-desktop-4000gb-d1480690.htm
- WD My Book - https://www.alza.sk/wd-my-book-4tb-d4524409.htm
- Seagate One Touch Portable - https://www.alza.sk/seagate-one-touch-portable-5-tb-black-d6223553.htm

 

recenzie su rozne, preto by som rad aj iny nazor ci odporucanie...terajsi disk mozno este zachranit pojde, no nemam kde skopirovat 2TB dat. mimozemstanovi reklamu nerobim, len maju vsetky 3 v ponuke. cenovo su si dost podobne, 1 z nich dokonca len 2.5" teda bez nutnosti externeho napajania (zasuvku mam hned za telkou, problem v tom nie je). co je teda najvhodnejsia alternativa?

 

vdaka

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 týdny později...

Mal som od brata na skuaku 4TB ext disk WD Elements - telka ho nacitala. 

Kedze brat zvazoval upgrade disku v NAS ulozisku, ponukol mi jeho terajsi 4TB WD Red. Ja som nakoniec zistil, ze som nemal 2TB ale az 3TB disk, znacka Seagate. 

 

IMG_20211109_201547.thumb.jpg.d79f68d80e946a7c40448accc7adab68.jpg

 

Na 4TB WD som zakupil box, namontoval, formatol a funguje. Este musim z toho 3TB Seagate stiahnut data a formatnut ho

 

IMG_20211111_160358.thumb.jpg.a5880ef563be67b9f8f8d47749f58e89.jpg IMG_20211111_160725.thumb.jpg.c2f7e8623ba1aaef9272ad29e87262f7.jpg

 

Novy ramcek sa mi paci, chybaju mu akurat nejake gumenne nozicky, to poriesim neskor. Mozno casom dokupim este 1 box a hodim do neho ten Seagate a rozdelim si data na 2 disky. Nech to pri telke nejako vyzera :) Kopirovanie ale trva vecnost... 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

WD nič nepokazíš sú to overené disky a ešte HGST, WD mám otestované ako pre servre pc ale aj pre kamery a bežia roky. Ten čo máš je red edícia pre úložiská a tam je trochu iná prístupová doba ako na iných radách preto môže byť pomalší. V tvojom prípade by som to riešil buď lacnejším riešením a to externý rámček a WD disk v tvojom prípade rieš Edíciu Black alebo Gold alebo čo by som ti doporučoval tak NAS od napr. Synology 2 disky a máš vystarané pripojenie TV PC aj mobilu

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Chcel som nieco lacnejsie a jednoduche. Disku od brata verim, ramcek mam. Nepotrebujem extra rychlosti, filmy mam maximalne v HD kvalite, nieco vynimocne fullHD. Ziadne 4K z toho netaham. Uvidime o par dni ako sa to bude chovat pri telke, kedze este som to nepripojil lebo nemam skopirovane data. Na skusku som spustil 1 film a islo to :) 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tyto disky nejsou vhodné pro neustálé zapínání a vypínání, tím je odděláš spíš než 24/7/365 provozem na který jsou konstruované . Při běžném +/- denním užívání je pro ně nejlepší, když se pořád točí. Jestli se disk zapne při každém spuštění televize, po 10 min. vypne, při pokusu o přístup opět zapne atd., na to sis měl pořídit spíš 2,5" externí disk nebo notebookový v rámečku - ty jsou na to stavěné.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To, že má disk 2,5" a že sa používa do notebooku neznamená, že je stavaný lepšie ako 3,5". Rozdiel je v tom kde ho aplikujem. Čo sa týka aplikácie v prostredí tak na to sú už konkrétne rady diskov hodiace sa pre konkrétnu aplikáciu. Tá RED edícia je odolná dosť aby mu bežala pri TV a zniesla aj vypínanie, pretože ten disk jena to stavaný, neznamená keď má uvedené 24/7, že sa nesmie vypínať. NAS bežne odpájajú disky keď určitý čas nie je využívaný, takže ten disk to znesie.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Na tie WD40EFRX pozor! Ako nové, boli to super disky, ale v poslednom čase v mojom okolí dosť často dochádzajú. Kedysi som mal dom 4 ks v RAID5, spravil som upgrade, predal som ich kamarátovi a behom pár mesiacov sa mu jeden pokazil. Teraz zase mám doma kamarátové PC, v ňom tiež 4x WD40EFRX v RAID5 a práve mu z toho dolujem dáta, lebo jeden disk odišiel a zároveň sa mu nejako pošahala NTFS partícia (toto bude skôr ľahostajnosť kamaráta ktorý nerieš okamžite poruchový disk). Takže z 8 ks diskov ktoré mi v poslednom čase prešli rukami, mali poruchu 2, t.j. 25 %. Nehovorím, že je to nejaká obrovská vzroka, ale nejaká tendencia tam je.

A teraz k výberu disku k TV. Máš 3 možnosti, niektoré sú elegantné, niektoré menej.
1. Kúpiť 2,5" WD Elements 5TB, ale ekvivalent od iného výrobcu, prípadne 2,5" rámik a do neho 5TB disk. Aktuálne toto sú najväčšie 2,5" disky a ich výhodou je, že nepotrebujú externé napájanie a je jednoduché ich prenášať.
2. Kúpiť 3,5" externý disk, ale taký, o ktorom vieš, že je v ňom minimálne disk kategórie WD Red. Najlacnejšie externé disky sú totiž často osadzované sériou Green, a to sú šmejdy ktoré sa skôr či neskôr určite pokazia. Každý kus čo som mal bol problémový alebo sa neskôr pokazil. Ak chceš ísť na istotu, je lepšie kúpiť externý rámik pre 3,5" disk a do neho kúp kvalitný disk, WD Red a vyššie, Gold alebo NAS a enterprise disky iných výrobcov. Finančne sa dnes najviac oplatia väčšie kapacity okolo 12-18 TB, ideálne s 5 ročnou zárukou. Ja som teraz objednal 2 ks MG09ACA18TE, pred tým som bral MG08ACA16TE a kamoš zase kupoval v akcií MG07ACA14TE od Toshiby. Pri prepočte ceny za jeden terabajt sa oplatia viac, ako tieto malé 4-6-8TB disky, akurát ja ich dávam do počítača.

3. Kúpil by som trochu lepší NAS, alebo by som poskladal low-cost PC linuxom alebo s Windows ktoré by slúžilo pre tento účel. Následne stačí nainštalovať PLEX server na stroj, a PLEX klienta na TV a je to úplne iný level ako hrabať sa v adresárovej štruktúre nejakého USB disku.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 16. 11. 2021 na 14:05, wirer napsal:

Chcel som nieco lacnejsie a jednoduche...

Já takhle používám na nahrávání z TV Verbatim externí disk 2,5", původně 500GB, teď 2TB. Cena asi nádrž benzínu, nepotřebuje ext. napájení. Pochopitelně by nejlepší řešení bylo nějaké NAS úložiště, kam bys data ukládal skrz počítač i by z něj rovnou "četla" a přehrávala TV...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 měsíce později...
V 25. 11. 2021 na 8:34, danno1771 napsal:

To, že má disk 2,5" a že sa používa do notebooku neznamená, že je stavaný lepšie ako 3,5". Rozdiel je v tom kde ho aplikujem. Čo sa týka aplikácie v prostredí tak na to sú už konkrétne rady diskov hodiace sa pre konkrétnu aplikáciu. Tá RED edícia je odolná dosť aby mu bežala pri TV a zniesla aj vypínanie, pretože ten disk jena to stavaný, neznamená keď má uvedené 24/7, že sa nesmie vypínať. NAS bežne odpájajú disky keď určitý čas nie je využívaný, takže ten disk to znesie.

 

Nikdo netvrdí, že je 2,5" notebookový disk konstruovaný lépe než 3,5" NAS disk. Je konstruovaný jinak, protože se u něj počítá s jiným druhem provozu. Už z principu má 2,5" disk úplně jiné setrvačné hmoty ploten i ramének, jinak se zahřívá a chladí. Samozřejmě firmware je také optimalizovaný na konkrétní typ provozu. NAS disky jsou skutečně konstruované a optimalizované na nepřetržitý provoz bez vypínání. Ne že by se nesměly vypínat, ale neustálým zapínáním-ohříváním a vypínáním-chladnutím se jim snižuje životnost víc, než diskům, u kterých se s tímto typem provozu počítá; zároveň však mají mechaniku odolnější vůči soustavnému provozu.

 

Z dlouholeté zkušenosti s větším množstvím disků tvrdím, že nejdelší živostnost mají permanentně běžící disky s teplotou okolo 35 °C v regulovaném prostředí. Větší tepelné kolísání nebo přehřívání živostnost znatelně zkracuje. Takový 3,5" disk zavřený ve špatně chlazeném externím pouzdru, který má vypnutý teplotu do 25 °C a během chvíle při sledování filmu se vyšplhá klidně přes 50 °C, bude rád, když při denním používání nezačne odcházet pár měsíců po záruce, zatímco stejný disk permanentně běžící v rozumně vytíženém NASu s regulovaným prostředím se snadno dožije dekády. Ale lidi, dělejte si to klidně po svém. Osobní zkušenost je nejlepší. Sice často drahá, ale jak se říká, k nezaplacení. :D

 

 

V 28. 11. 2021 na 14:46, e1. napsal:

Kúpil by som trochu lepší NAS, alebo by som poskladal low-cost PC linuxom alebo s Windows ktoré by slúžilo pre tento účel. Následne stačí nainštalovať PLEX server na stroj, a PLEX klienta na TV a je to úplne iný level ako hrabať sa v adresárovej štruktúre nejakého USB disku.

 

Přesně. Nejlepší "Externy HDD k smart TV" je NAS s PLEX serverem. Na straně LG smart TV potom placená avšak levná aplikace XPlay, která je jednodušší, ale přehlednější a snáze ovladatelná než free PLEX app. PLEX je vzhledem k možnostem správy uživatelů výborný pro skutečný domácí AV server obsluhující větší počet lidí různého věku a zájmů. Je ale potřeba mít dobře udělanou knihovnu vč. ratingu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...