Přejít na obsah

Pokračování - Přepis auta na firmu, nový majitel nepřepsal.


DavidVlnaty

Doporučené příspěvky

Zdravím vás,

 

před nedávnem, minulý rok, jsem přidával příspěvek ve kterém jsem se pár z vás dotazoval, jak postupovat, když jsem (naprostou svou vinou, blbostí) věřil kupujícímu, že s mou plnou mocí auto přepíše a nestalo se tak. Prodej proběhl 09/06/2021. Jedna z rad byla sundat SPZ. Auto se nachází v Českém Krumlově, konkrétně v centru, tam jsem byl, ale auto k nenalezení. (Vím, že se tam nachází, protože jsem dostal již přes 5tis. v pokutách, z toho stejného místa, zákaz zastavení, pácháno tedy úmyslně.)

 

Dále jsem tedy dal auto do depozitu, a samozřejmě v tom se mnou začal nový majitel komunikovat. Sešli jsme se, domluvili si jasné podmínky a já mu doklady po prověření předal. Prověření? Stálo za ho**, protože znovu chodí pokuty. EDIT: Z depozitu vyšly nové značky, takže jediné co mi chlap sdělil bylo, že kupka je napsaná na staré SPZ, tudíž má problém to přepsat. Napsat mi ale o novou kupku vyplněnou na nové SPZ, to ne. Je toto pravda, nebo o SPZ nejde?

 

Já se vás teď ptám a prosím o radu znovu. Co dělat? Pokuty jsem s kupní smlouvou posílal zpět na úřad s tím, že je majitel nový. Ten se samozřejmě nevyjádřil tak mi to přišlo zpět. Nyní mám možnosti, o kterých vím. Řešit to stále sám, a to tak, že si do Krumlova budu každý týden několikrát (přibližně v dobách, kdy přišly pokuty) dělat výlet a značky prostě sundám. Poměrně nákladné, ale určitě méně než možnost druhá - (a samozřejmě méně legální, tudíž o tom samozřejmě vůbec neuvažuji, mrk.) No a možnost druhá - dojít na registr vozidel, zkusit vyžádat nucený přepis, na který když on neodpoví, sepsat trestní oznámení s právníkem / žalobu a k tomu přiložit veškerou dokumentaci včetně nevyjádření k přepisu atp.) Takže poplatky za právníka, řešení a k tomu má pokuta až 50.000Kč.

 

Já vás prosím, už ze zoufalosti, existuje jiná možnost, jak nového majitele donutit k přepisu? Podělte se se mnou klidně o vaše zkušenosti, ocením to.

 

A prosím, vím, jakou chybu jsem udělal, a to naposledy, vyčítám si to sám, nemusíte ještě vy. :-D

 

Děkuju za rady.

Editováno: , autor: DavidVlnaty
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj, môj laický názor je. Ak si vozidlo predal a boli splnené všetky zákonné podmienky, napríklad ste podpísali KP zmluvu /tu netvrdím, že musela byť písomná/ a dostal si za auto plnenie /napríklad peniaze/ potom sa vozidlo stalo majetkom kupujúceho. Ty si si zatiaľ nesplnil iba administratívnu povinnosť / v dobrej viere si udelil plnú moc kupujúcemu/.

Ešte možno k otázke KP zmluvy - vozidlo má jediný identifikátor a to VIN. E.č /ŠPZ/ nie je dôvodom meniť KP zmluvu. Ako to doriešiť ?

Pán JUDr. Milan Ficek, advokát  svojej stránke odporúča tu https://ficek.sk/kupujuci-odmieta-prihlasit-vozidlo-19992 . Tu na Slovensku sa prepis resp. evidencia stále rieši  u policajtov, u vás v Česku na asi okresnom úrade. I keď čítam ten príspevok pán doktora,tento  hovorí , že odhlásiť , ale je otázne či myslí odhlásiť Teba ako držiteľa/majiteľa, alebo odhlásiť auto  úplne z evidencie, lebo aj tuším tu na Slovensku je povinný nejaký doklad o likvidácii auta. Možno Ti ešte môže hroziť aj problém, ak vozidlo úplne  odhlásiš z evidencie a nový majiteľ potom nebudem môcť vlastne auto používať, lebo evidenčne už nebude existovať a vy ste si predsa predali/kúpili ,,živé,, auto -  že Ti bude robiť problémy. Ale aj tak mi nejde do hlavy, prípad pokút -  objektívna zodpovednosť, že Ti úrad nebral v úvahu KP zmluvu, nakoľko sa vozidlo predalo a Ty s vozidlo už nemôžeš disponovať. Toto by som určite s tým úradom doriešil. Odpovedať hneď asi nemusia, majú na to nejakú zákonnú dobu. Preto to rieš s nadriadeným úradu napríklad  formou sťažnosti, oni sa určite vyjadria a vlastne Ti musia aj napísať dôvod prečo neakceptovali predaj auta a naparili Ti pokuty. Tak asi toľko. Právnikov nie je potrebné hľadať a trestné oznámenie je iba v tomto prípade zahlcovanie orgánov, pokiaľ nenájdeš v zákone trestný čin - nesplnenie záväzku prepísať auto na seba. Podvod to bude tiež  asi ťažko a tak.

Prajem veľa úspechov, ja  vždy využívam k mojim potrebám infozákon a polícia , čuduj sa svete /alebo min. vnútra/ - pokiaľ tam spadá úrad - na prihlasovanie/odhlasovanie vozidiel,     takmer vždy, a to v zákonnej lehote odpovedajú. Ja si predsa ako občan tieto úrady platím a teda aktívne využívaj ich servis.

Editováno: , autor: Adarko
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...