Přejít na obsah

Co ten benál a nafta?


keras

Doporučené příspěvky

V Olomouci u Makra  Velká Bystřice dnes N95 za 39.90,- Kč. Ovšem jak to dlouho vydrží? Dnes ráno pozastavena dodávka ropy ropovodem Družba, ale odpoledne Slovákům a Maďarům obnovena, jen u nás v ČR zatím dle jeho dopravce nic.  Ministr průmyslu Síkela opět v permanenci (ten je z naší vlády v současnosti asi nejmíň vyspalý).  

 

PS: Tak nevím jak aktuální  informace z dostupných médií jsou relevantní, ale již se objevily i zprávy, že Maďarská a Slovenská strana zaplatila , ale Česká strana údajně účelově ne a hledá alternativu z ropovodu TAL. Sám Síkela napsal, že jde o alternativu plně spustitelnou až za několik týdnů a nyní by se měli využívat ty 90-ti denní zásoby z úložišť SSHR, aby rafinérie v Kralupech a Litvínově jely na 100%.  Co taková informace může udělat s cenou PHM v ČR? 

Editováno: , autor: DušanV
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Takže nezaplatil ORLEN? Že by si byl tak jistý, že má zaručené zdroje ropy odjinud? Že by se to zatím vozilo železničními cisternami až z Polska? Nakonec proč ne, ORLEN si nechá více vydělat i svým doma. Asi proto jedná Síkela s Poláky.

 

PS: Zajímavá je vlastnická struktura MOLu a ORLENu.  Maďaři a Poláci jako stát tam vlastní svoje dosti velké podíly, i když ne majoritní. No a Slováci a Češi, tak Ti mají jen to, že na jejich území existují dceřiné společnosti Slovnaft a Unipetrol.  Zajímavé je taky to, že  petrochemický průmysl jako stát nevlastníme (vlastníme jen ČEPRO jako distributora), ale přitom ČEZ vlastní 7% MOLu???

Vše strategické se v minulosti u nás bezhlavě prodávalo, tj. petrochemie, plynárenský průmysl, zpracování a distribuce vody a odpadů, bankovní zlaté rezervy a teď v krizi taháme za ten kratší konec. A to ještě náš stát měl snahu před cca 2 roky prodat všechny své strategické zásoby uložených vzácných kovů na SSHR (Babišovo a Havlíčkovo tvrzení, že nám prodejem nic nehrozí). Nikde dále o tom nebylo psáno, tak doufám, že se jim to nepodařilo.....

Editováno: , autor: DušanV
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...