Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Ahoj vespolek,
mám Octavii III 5E5 08/2015 a auto začalo být hlučnější bez ohledu na otáčky motoru.

Hluk se projevuje od cca 70 km/h a nejsilnější je při cca 120 km/h.
Nejprve jsem si myslel, že o nic nejde a dělají to zimní pneumatiky, nicméně problém přetrval i po výměně na letní.

Co mě ovšem zaráží je fakt, že ten hluk se projevil prakticky skokově. Vše bylo ok a při další jízdě už bylo auto hlučnější.

A nebylo možné identifikovat, odkud hluk přesně jde.

Další domněka byla, že budou opotřebovaná ložiska a nechal jsem vyměnit oba zadní náboje s ložisky, nicméně se to zlepšilo jen nepatrně. Od té výměny mám subjektivní pocit, že hluk jde spíše zpředu.

Dnes jsem zavolal do autorizovaného servisu a prý mě vezmou za tři týdny na diagnostiku za 2 000 Kč...

Není tu náhodou někdo, kdo něco takového již řešil a vyřešil?

Letní i zimní pneu mám z roku 2016, takže je také budu měnit, ale že by byla příčina v pneumatikách se mi k výše uvedeným skutečnostem úplně nezdá.

Díky,

Jirka

Edited by norbou
formální
Posted

RE TO JIVI: Míra hluku je závislá jen na rychosti jízdy, ne na povrchu, takže má spojitý průběh a konstantní hlubší tón.

Posted

neni uvolneny kryt pod motorem nebo na podvozku? pripadne polystyreny v predni masce? muze to byt neco, co rozechveje naporovy vzduch - to mi tak navozuje ten hlubsi ton

Posted

Zmíním to v servisu, ale vibrační charakter to podle mě nemá, asi tedy vyměním i ty přední ložiska a náboje, pneu se bude muset vyměnit do roka určitě tak jako tak. Pak už to snad zase bude v pohodě.

Posted

Re to Koudy: jestli myslíš olej pro 4x4 tak ne, mám Motorový olej - 05W30 Shell a auto je dvoukolka CNG. Hluk se objevil až cca 4 měsíce po výměně oleje. 

Posted

Někde zde na fóru se zmiňuje u této motorizace resp. převodovky DQ200,

že odchází ložiska diferenciálu, jsou nekvalitní, pak se ozývá hluk, hučení.

• Líbí se mi 1
  • Pozitivní 1
  • 7 months later...
Posted

Bohužel musím se sem přidat. Jedu pracovně do Německa a tak mám po delší době dlouhou cestu po dálnici. Od 120km/h je velmi nepříjemné jen sedět v autě... PZ ložisko má 16tis a 2roky, origo škoda měněno kvůli nehodě, ostatní jsou původní. LZ kontrolováno včera, nic, žádná vůle, žádné lupání, zkoušel jsem i šroubovák na náboj a točit s ním, druhou stranou do ucha, nic. LP ložisko kontrolováno ve škodovce před 10tis km. Nic. Zbývá jen PP. Pneu zimní Continental TS 860 225/45 17" vzorek cca 6,5mm na všech bez zubů a jiných vad. Ještě přikládám video. Většina lidí si stěžuje na hučení od zrcátek apod. To já vůbec neznám, vzduch neslyším, jen hukot. Ze srandy jsem stahnul nějaký hlukoměr na android a výsledek je při 135km/h průměr 81db. Docela fouká a Němci mají hrubý asfalt, ale i tak. Video je z úseku u Lipska, kde je asfalt lepší. Po zastavení jsem sahal na kolo ani jedno není horké. Občasně vyšší tóny jsou kapky dopadající na čelní sklo.

https://youtube.com/shorts/eq7H48SrmJI?feature=share

Posted

ložiska většinou bývají slyšet s vetší intenzitou hučení při zatáčení, pravé pří zatáčení doleva a naopak. kupodivu jsem vždy měnil dříve přední ložiska , jsou více zatěžována. 

• Pozitivní 1
Posted
V 12. 1. 2023 na 13:41, Sup92 napsal:

Bohužel musím se sem přidat. Jedu pracovně do Německa a tak mám po delší době dlouhou cestu po dálnici. Od 120km/h je velmi nepříjemné jen sedět v autě... PZ ložisko má 16tis a 2roky, origo škoda měněno kvůli nehodě, ostatní jsou původní. LZ kontrolováno včera, nic, žádná vůle, žádné lupání, zkoušel jsem i šroubovák na náboj a točit s ním, druhou stranou do ucha, nic. LP ložisko kontrolováno ve škodovce před 10tis km. Nic. Zbývá jen PP. Pneu zimní Continental TS 860 225/45 17" vzorek cca 6,5mm na všech bez zubů a jiných vad. Ještě přikládám video. Většina lidí si stěžuje na hučení od zrcátek apod. To já vůbec neznám, vzduch neslyším, jen hukot. Ze srandy jsem stahnul nějaký hlukoměr na android a výsledek je při 135km/h průměr 81db. Docela fouká a Němci mají hrubý asfalt, ale i tak. Video je z úseku u Lipska, kde je asfalt lepší. Po zastavení jsem sahal na kolo ani jedno není horké. Občasně vyšší tóny jsou kapky dopadající na čelní sklo.

https://youtube.com/shorts/eq7H48SrmJI?feature=share

Tyto gumy mám na leonu a hučí mi to v kabině úplně stejně, nicméně hučení už je slyšet od 70 km/h a zvyšuje se. Nejhorší je právě ve 110/120. Na letních mi to nedělá. Uzavřel jsem to tak že continentály jsou prostě hlučné gumy. Hlučné jsem měl i na OII celoročky od continentálu. Nikdy jsem s tou značkou nebyl spokojený a už se k ní nikdy nevrátím.

Posted

V prvom rade by som skúsil prehodiť gumy za letné, počasie praje, chod sa previezť a možno bude problém v nich. Aby si zbytočne niečo nemenil. 

• Pozitivní 1
Posted

Hučení se projevuje od cca 60 jak píše 15degren, spíš to je tak, že od 120 už se to blbě snáší.

Letní budu kupovat nové, ty mají pilku v dezénu (taky Continental). V létě jsem je otáčel a jak to ztichlo myslel jsem, že je po problému, ale jak je zřejmé z mého zápisu, už jsem to řešil v minulosti ve Škodovce, že tam něco slyším a zdálo se mi to od LP kola, proto kontrolovali jen to. V pondělí jdu na vyvážení kol a řeknu mechanikovi, ať si to ještě poslechne při zvedlem autě.

Posted

Menší aktualizace. Byl jsem s autem na převážení kol kvůli vibracím.

Zřejmě práci (ježdění s vlakem) mi znecitlivěl zadek a vnímal jsem ještě relativně malé vibrace, ale dvě kola mám totálně nakopané a šišaté. Minulou zimu jsem nejezdil, takže jsem to nemohl postřehnout. Došlo k převážení všech kol a šišky šly dozadu.

Vysledek je, že hučení se dost zmenšilo a nyní jde převážně zezadu, když pominu zvuky zimních kol na hrubém asfaltu, O3 je fakt slabě odhlučněná. Ale teď slyším i svist větru od zrcátek.

Ložiska kontrolovány a vše ok. Na příští zimu musím sehnat 2x disk Dorado. Až prezuju na nové letní bude klid. Ty současné mají vyjetou pilku.

• 4 weeks later...
Posted

S velkou radostí z tiché jízdy uzavírám, že jsem to nakonec vyřešil výměnou všech 4 ložisek a nábojů. Rozdíl je obrovský. Co mě docela fascinuje, je, že všechna ložiska odešla najednou a prakticky ze dne na den, tomu se mi nechtělo věřit.

• Pozitivní 1
  • 3 months later...
Posted

Aktualizace ode mě, 17.1. bylo autzo na zvedáku, mechanik kontroloval ložiska a výsledek jsou OK, já stál u něj a taky jsem nic podezřelého neslyšel. Po přezutí na letní hluk ještě ustoupil, ale furt tam byl. Před delší cestou mi to nedalo a vyměnil jsme obě přední ložiska, viz moje galerie. Vše ok, auto je teď tiché. Ložika SKF.

• 2 weeks later...
Posted

Zdravím už asi měsíc se mi v zadní části vozu objevuje takový dutý zvuk. Tento zvuk je slyšet převážně když přejedu nějakou nerovnost. Auto nikde neháže, na dálnici taky v pohodě. Pořád přemýšlím čím by to mohlo být?? Přijde mi, že zadek vozu je i nižší oproti předku viz foto. No budu muset na servis, spíš mě zajímá, zda to taky někdo neměl. Je to OIII combi RS, TDI. Díky.

IMG_4623.jpg

• 2 months later...
Posted (edited)

Ahoj, také se podělím, kdyby měl náhodou někdo stejný problém.

V rychlosti mezi 90-110 km/h auto dost nahlas hučelo, nejhorší to bylo při 105 km/h a od 120 km/h už bylo zase ticho.

Bylo to konstantní hučení jako když se najede na dálnici na bílou čáru. Zvuk byl pořád stejný nehledě na to, jestli jsem zatáčel / zrychloval / brzdil / byla zařazená rychlost / byly podhuštěné nebo přehuštěné pneu.

V autorizáku mi vyčistili zadní brzdy a auto vrátili s tím, že je opraveno – samozřejmě nebylo.

Nechal jsem si tedy v jiném servisu vyměnit všechny čtyři ložiska kol (SKF) i přesto, že mi řekli, že jsou ložiska v pořádku. No a po výměně je ticho. :D

Edited by Fífalák
  • 10 months later...
Posted

Ahojte 

neviem kam som mal pridať túto otázku tak som ju hodil sem 

mám octaviu 3 facelift 2017 1.6tdi dsg 

mám taký problem že od 90km/h po cca 110 km /h  mi začne niečo hučať priložím video neskôr 

proste je to hluk ako keby idete po postrannej ciare ale trošku jemnejši 

v original škoda servise a aj v dalšom servise ale nie original škoda mi nevedia povedať čo to môže byť 

len typujú že ložisko a aj to sa nevedia zhodnút ktoré 

a nemám len tak 300 € alebo kolko by stalo jedno ložisko s prácov 

tak by ma zaujímalo či nahodou ste sa niekdo s niečim podobným nestretol ?

Môže to byť začínajuce ložisko ? Lebo nemam pocit že by v zakrute to bud prestavalo ale sa stupnovalo ako to býva zvykom 

ďakujem za rady 

Posted

To vůbec nemusí být, že se mění zvuk hučení ložiska v zatáčce. Na to se nespoléhej. Mně se hluk měnil s rychlostí auta a bylo jedno, jestli zatáčí, nebo jede rovně. Co pneumatiky? Máš jistotu, že to nedělají ony? A dost pochybuji, že to tady vyřešíš. Takové závady se blbě řeší přes internet. Pročti si tedy sekci podvozek, možná tam na něco narazíš.

Posted

Dakujem za odpoved

a ano pneumatiky su to neni na 100% kupival som koli tomu nove 

a stale to robi 

skusim dalej hladat 

ja som len pre istotu ci nahodou nemal stym niekto skusenost ☺️

• 8 months later...
Posted (edited)

Ahoj,

pokud tohle téma bude v budoucnu ještě někdo řešit. Trápil jsem se s tím měsíc a půl. Auto lehce hučelo při 75km/h, pak to skoro zmizelo, přesně při 115km/h přišlo ultra hučení, který s rychlostí zase ustávalo, bylo to houpavé hučení, jako když jede člověk po přerušované čáře. V zatáčkách se zvuk vůbec neměnil. 

Měnil jsem olej v převodovce, vyměnil zimáky za uplně nový letní kola a nakonec jsem preventivně vyměnil pobě přední ložiska za SKF, což vyřešilo problém. Dva servisáci mi nezávisle na sobě řekli, že to dělají pneu a ložisko to nebude. Třetí nekecal, vyměnil a problém zmizel.

Auto už zase dělá radost.

Mám O3 2018, L&K předohrab manuál.

Edited by S0far
  • Pozitivní 1