Přejít na obsah

Keramická ochrana nového laku


HonzaW

Doporučené příspěvky

Pokud nekupuješ skladovku, ale doručené vozidlo z  fabriky, určitě bych s voskováním tři týdny počkal. Lak opravdu ještě chvilku potřebuje. Keramika a na ní vosk ne. Vyplácat celou pixlu fussa na jedno voskování blbost, vše si setřel do té flanelové košile. Raději zavoskovat vícekrát během pár měsíců z důvodu posílení vosku a rozhodně ne flanelovou košilí, nedocílíš lesku a jen si vosk setřel a vyhodil do koše. Osobně jsem se detailingem zabýval několik let, keramika ještě nebyla, přišla později. Nanášení jsem se osobně bál. Keramiku nanášet není sranda, auto musí být v garáži a po zavoskování den zůstat v garáži. Osobně scalu a fabču myjí ručně, používám kvalitní sušící ručníky a po umytí přejedu BSD. Teď budu kupovat vosk od swiswaxu lotuse. Spíše kontaktujte soray, je profesionál přes detailing, má obrovské zkušenosti, popřípadně se domluvit na nanesení keramiky

Editováno: , autor: Petr AMF
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 2 minutami, stafa napsal:

Ono, aj na fóliu sa zvykne dávať ochranný coating, trebárs keramický... 😋

A keramiku si v dnešných časoch vieš natiahnuť aj doma na dvore, nepotrebuješ na to profíka za hyperlóva...

Nepochybně, je ale otázka, jaká je pak kvalita a hlavně výdrž takové ochrany.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

3-8 rokov... Podľa toho čo si vyberieš, v koľkých vrstvách to dáš a ako sa o to staráš... A kvalita je fajn... Dá to aj drevo, ktoré zvládne rozleštiť Fusso /napr. ja/, stačí len mať na to priestor a čas...

Ako sa u vás hovorí: Kdo se bojí, nesmí do lesa...

 

BTW: To ako zástupca národa zdatných kutilov spochybňuješ home-made riešenie? Ale no ták... 🤣🤣🤣

Editováno: , autor: stafa
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Osobní zkušenost nemám a tak si to netroufnu rozporovat, ale 3-8 let mi připadá trochu přehnané, zvlášť když si představím, jak čistého podkladu bych asi na tom dvoře dosáhl. Na druhou stranu uznávám, že pocit uspokojení po takovémto vlastnoručním ošetření auta musí být maximální.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Každý podľa svojich zručností a možností... Čo ty považuješ za nezmysel, je samozrejme tvoj názor...

Nanášanie keramiky je ľahšie než by si človek myslel. Aj leštenie je v dnešných časoch orbitálnych leštičiek čoraz viac rozšírené medzi hobby - detailermi.

Treba si k tomu niečo naštudovať - sú toho mraky na nete...

 

Napr.:

DIY keramika

Ako na to - detailing

PPF - ochranné fólie

Editováno: , autor: stafa
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@keras

Práca a prestíž... 30 ml balenie lepšej keramiky (stačí na 2 vrstvy) napr. Carpro CQuartz UK stojí cca 70€... Ja som objednal 4x AvalonKing Armorshield IX z odkazu vyššie za cca 280€ aj s dopravou a balením handričiek...

 

DSC_1666.thumb.JPG.e701ec12fd6db5bbb8f601eb343fd67f.JPG

 

Tu aj postup aplikácie:

https://m.youtube.com/watch?v=Rgli6VNLsK4

Editováno: , autor: stafa
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já naprosto chápu tvojí neochotu dávat x tisíc za korekci a nanesení keramiky na karoserii. O lak se taky starám sám, ale jsem ochoten si přiznat, že je to prostě jen koníček, relax a výsledek je dost nedokonalý a kompromisní. Stačí mi to a jsem spokojen. Jak jsi zmiňoval, jsem z kutilského národa i rodiny a každá věc, kterou si udělám sám a ušetřím za ní pár korun mě potěší. Ale prostě vím, že vosk patlám na nedokonalý lak, že ten vosk vydrží kratší dobu, než kdyby se to udělalo pořádně, že k tomu nemusím platit halu, kde bych to dělal, nějaké zaměstnance, že jsem nemusel koupit několik leštiček, nějakou lepší wapku, že to nemám dobře osvětlený a spoustu věcí nevidím...

 

Ale abych vyplácal na jedno auto celé balení vosku a přitom se vychloubal jak si dokážu nablejskat auto sám v kvalitě profi centra, to si netroufám. Promiň.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 7 měsíců později...

Nejlepší ochrana je PPF folie (nebo nevyjíždět z garáže :D), stojí sice ranec (pro mě je to hodně peněz), ale ono když si uvědomíte, že vydrží více než 10 let a pod ní máte prakticky nový lak, tak to stojí za to. Pak keramika a jako poslední vosk :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

On 1/9/2023 at 1:24 AM, Romik85 said:

Jaká je teda vůbec nejlepší a opravdu účinná cesta k ochraně laku auta? 

 

Velmi zalezi na tom co chces docielit, aky mas budget a ci byvas v dome, resp. ci si vies sam niekde v klude umyt auto raz za cas (garaz nie je nutnost, len na to nanesenie samotnej keramiky ale ani to hadam nie je nevyhnutne za dobreho pocasia). Ak mas cas a priestor, ovela lacnejsie vychadza ked si umyvas a osetrujes auto sam doma. Pociatocna investicia do vybavy moze byt vacsia ale ono sa to velmi rychlo vrati v porovnani s navstevami profesionalneho detailingu. To co si nakupis mozes pouzivat roky a nemusis kupovat vsetko naraz, ale postupne. Ak absolutne nemas cas ani moznost a nechces to riesit, v takom pripade naozaj stoji za zvazenie nahodenie folie na nejaku cast auta, ked je auto este relativne nove. To ale neznamena ze bude auto bezudrzbove. Sem-tam skocis do samoobsluznej umyvarky a idealne mat aj nejaky vosk/inu ochranu na tej folii.

 

Co sa tyka ochrany, ziadna z dostupnych moznosti nie je dokonala. Skutocnu mechanicku ochranu poskytuje len folia a aj to len v obmedzenej miere, samozrejme je to tenka vrstva a keby si klucom presiel po aute a zatlacis tak spravis ryhu do laku aj cez foliu. UV ochranu (kvalita laku), hydrofobne (vodoodpudive) vlastnosti a lesk uz potom poskytuju aj ostatne formy osetrenia. Zalezi od konkretneho produktu a aj spravneho postupu pouzitia ochrany. Vosk/keramika svojim sposobom poskytuju tiez ciastocne mechanicku ochranu laku v zmysle ze spina ktora sa ti dostava na auto sa z povrchu laku lahsie umyje ked uz ma auto na sebe nejaku ochranu a mozu chranit aj proti mensim skrabancom. Uplne klucove je pouzivat spravnu techniku umyvania auta - vobec nepouzivat automaticke umyvarky a pri rucnom umyvani najprv vykonat oplach a auto vhodnym prostriedkom napenit aby uvolnil co najviac necistoty, nasledne pouzivat "2 bucket method" (metodu dvoch kyblov? :D).

 

Prirodny vosk ti vydrzi na aute najkratsie, synteticky o nieco viac, keramicka ochrana vyrazne viac. Dokonca posledne roky sa zacina predavat tzv. graphene (grafénová?) ochrana. Mala by byt este lepsia ako keramicka a taktiez su dostupne produkty aj pre domacich kutilov (detailerov). Ohladom keramiky/grafenovej ochrany existuju aj 2 rozne formy nanasania - koncentrovana forma v malych sklenenych flaskach ktore su relativne drahe a narocnejsie na aplikaciu, vyhoda je jednorazova aplikacia a moze to vydrzat par rokov. Druha forma su rozprasovace, ktore su vyrazne lacnejsie a jednoduchsie na aplikaciu, ale vydrzia podla podmienok povedzme 10-12 mesiacov, idealne je ich obcas aplikovat nanovo, resp. "ozivit" lak. Ja som si prave vcera objednal tuto grafenovu ochranu formou spreja (Turtle wax flex wax, kupil som ho iba za 22€), ktory je velmi jednoduchy na pouzitie a zvladne to kazdy kto dodrzi potrebne kroky. Na keramiku vo flasi si este netrufam a ani nemam k dispozicii lesticku a ani som to nikdy nerobil. Mozno to vyskusam o nejaky cas, ked uz moje auto bude potrebovat aj polishing step (prepacte ani nepoznam SK/CZ preklady tychto vyrazov). Keby niekoho zaujimalo ako dopadnem ja, mozem si zalozit svoje vlakno a sem-tam postnem nejake info a fotky :) Btw odporucam youtube kanal "pan the organiser", svet motoru tiez prave vydal special, ktory toto popisuje.

Editováno: , autor: Nesh
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 27. 5. 2022 na 19:53, stafa napsal:

@keras

Práca a prestíž... 30 ml balenie lepšej keramiky (stačí na 2 vrstvy) napr. Carpro CQuartz UK stojí cca 70€... Ja som objednal 4x AvalonKing Armorshield IX z odkazu vyššie za cca 280€ aj s dopravou a balením handričiek...

 

DSC_1666.thumb.JPG.e701ec12fd6db5bbb8f601eb343fd67f.JPG

 

Tu aj postup aplikácie:

https://m.youtube.com/watch?v=Rgli6VNLsK4

Len ak by niekoho zaujímalo, akú profi výbavu treba na také to domáce nanesenie keramiky:

 

DSC_2883.thumb.JPG.60e8899ad7ee0db3638b321e866d85fc.JPG

DSC_2884.thumb.JPG.97c1d1fc86f1bf5fb09e90fcd307cac8.JPG

 

@Neshe Smelo do toho, je to ľahšie ako by si čakal...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...